A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Gere Zsolt - Gentleman, Egri Bikavér, Kékfrankos, Egri Kékfrankos, Bock Rosé, Egri Bikavér superior, Kékfrankos , Hempergő, Egri Bikavér, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Kosbor, Kékfrankos, SKIZO Kedv-Szett, Mokos Kékfrankos Rozé 2015, Kékfrankos Rosé, Immortal, Villányi Rosé Cuvée, Kékfrankos-Folyóbor, Rosé 2017, Kékfrankos, Polgár Rosé, Pajdos, Egri Rozé, Pók Tamás borválogatás, Kékfrankos rozé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Badacsonyi borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Hagymási Pincészet Eger, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kovács Nimród Winery, Tűzkő Birtok, Geszler Családi Pincészet - Mór, Maczkó Róbert Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, STERLIK PINCÉSZET, Aegidius Bormanufaktúra, Pók Tamás Pincéje, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Gajdos Pincészet, Országh-Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lukácsy Pince, Garger pince, Mayer Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Cseri Pincészet, Besenyei Borház, Mokos Családi Pincészet, Várszegi Pincészet, Font Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Deé Családi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Kecskés Pince , Tiffán Ede Pincészet, Pócz Pincészet, borterasz.hu, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Sabar Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Bock Pince Kft., Béla Borászat-Imrehegy, Fáncsi Hegyi Pince, SkizoBor, Sümegi és Fiai Pincészet, Berta Pince, Vinatus Pince Kft., Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Csillagvölgy Pincészet, Angyal Borászat, Canter Borház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Belward Pincészet, Csetvei Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Maul Pincészet Villány

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától