A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
Hilltop Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Papp Ámor, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Cserszegi Fűszeres, FRICCANTE, 2023 Cserszegi fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Mr Fressh, Cserszegi Fűszeres , Soproni Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Szekszárdi borvidék, Egri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Bükki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Soproni borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Csillagvölgy Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Berta Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Sándor Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Font Pincészet, Tátrai Pincészet