A Rajnai Rizling szőlő bemutatása

Somló, Sopron és Tokaj-Hegyalja kivételével összes borvidékünkön megtalálható. Termőterülete közel 1700 ha, melynek nagyobbik része az alföldi borvidékeken található. A termés jó része pezsgő alapborként kerül feldolgozásra.

Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a keményebb nyiroktalajokon, gránitmálladékos kőzeteken vagy bazalt málladékon ad értékes bort.

A múlt század ötvenes éveitől a rajnai rizling dicstelen átlényegülése történt meg, amikor is az alföldi borvidékekre homokra telepítették, leginkább jó fagytűrése miatt. A fajta sajátos képességeiből adódóan még ezen a tájon is képes volt értékelhető savmennyiséget produkálni. Ezzel szemben a fajtától jó körülmények között elvárható ízbeli mélységet, eleganciát és tartósságot nem mutatta. Néhány borvidékünkön, megfelelő talaj- és klimatikus adottságok mellett, értékeit is felfedezhetjük.  Mivel savai csak teljes érésben finomodnak le, nyers szőlőből készült változata nem a borfogyasztók kedvence. Hazai kínálatunkban évek óta Szeremley Huba (Badacsony) bora az, amely a fajta értékeit a legszebben mutatja be. Gerinces savai, telt, de visszafogott ízei jó évjáratban élményszámba mennek. Nem véletlen, hogy a világfajták között tartjuk számon, (Rajna, Mosel vidéke).

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Rajnai rizlingből készített néhány bor:

Premier - BIO, Eufória cuvée 2015, MÚZEÁLIS BOROK, A Ház Bora, Nadapi Rajnai Rizling, Pannonhalmi MIR, Jackfall Tótágas Fehér, Premier - BIO, Egri Csillag Superior, Csenge, Premier, Pannonhalmi Rajnai rizling, Balatonboglári Tere-fere 2021, Rajnai Rizling, Móri cuvée, Rajnai Rizling KOKAS-HEGY, Egri Csillag, Rajnai Rizling 2016, Rajnai Rizling, Móri Rajnai rizling

 

A világ második, bár elsősorban Európában elterjedt, ismert fehérborszőlő fajtája a Rajnai Rizling., s mint neve is mutatja, a Rajna vidékéről származik. Mivel a termőtáj vagy termőhely neve nem szerepelhet a fajta nevében, ezért White riesling, Weiss-riesling néven ismert a világban. Eredetének megfelelően az északibb hűvösebb éghajlaton legjobb a minősége. Ennek ellenére szinte bárhol jól termeszthető,k és az igen különböző borászati eljárások között is kitűnő bor, illetve pezsgő-alapbor készíthető belőle. Reduktív eljárás során szép virágillatokkal, élénk savakkal rendelkezik, de késői szüret esetén is megtartja a magas savtartalmát, amely a magas cukortartalommal párosulva nagy testű, édes bort, vagy akár jégbort is adhat.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (24. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Rajnai rizlinget termesztenek:

Egri borvidék, Pécsi borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Rajnai rizlingből készült bor rendelhető:

Tiffán Ede Pincészet, Hegedűs Családi Borászat, Lukácsy Pince, Belward Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Domaine Edegger Pincészet, Deé Családi Pincészet, Maurus Borászat, Besenyei Borház, Katona Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Jackfall Bormanufaktúra

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától