A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása

Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.

Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.  A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sárgamuskotályból készített néhány bor:

IS Cuvée, Tokaji Sárgamuskotály száraz, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Tokaji Sárgamuskotály késői szüret, Muscat Ottonel, Katika Cuvée, Angyal Tokaji Cuvée, Parfym, 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , Sárga muskotály, Megyer Sárgamuskotály Késői, Tokaji Sárgamuskotály félszáraz, Tokaji furmint-muskotály , Tokaji Sárgamuskotály félédes, Flört - Irsai Olivér-Sárgamuskotály, Randevú, Magnus Sárgamuskotály, Aszú 6 puttonyos, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Tokaji Sárgamuskotály

 

Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:

Tokaji borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:

Hímesudvar, Pajzos - Megyer Pincészet, Canter Borház, Fáncsi Hegyi Pince, Istvándy Jenő Pincészete, Basilicus Szőlőbirtok, Pannon Tokaj Pincészet, Balassa Bor, Várszegi Pincészet, Pócz Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Zsirai Pincészet, Budaházy- Fekete Kúria, Angyal Borászat, Barta pince, Katona Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától