A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.
Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.
Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Kékfrankosból készített néhány bor:
Pannonhalmi KeDeély, Egri Bikavér, Egri Bikavér, Grand Blue , Rubin Cuvée, Monopole Rhapsody Bikavér, GB Egri Bikavér, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Servus Rosé, Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Rosé Kékfrankos, Kékfrankos Szőlőlé, SKIZO Kedv-Szett, Mézzel ízesített Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Rosé cuvée 2023, SKIZO Rozé , Sabar Kékfrankos rozé 2015, Mayer Paksi Siller, Gyöngyöző Kékfrankos Rozé, Soproni GROSSZFATER, Pók Tamás borválogatás, Pajdos
Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.
Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:
Egri borvidék, Villányi borvidék, Móri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Szekszárdi borvidék, Balatonboglári borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Mátrai borvidék, Tolnai borvidék, Tokaji borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék
Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:
Besenyei Borház, Tiffán Ede Pincészet, Maul Pincészet Villány, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Várszegi Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Bock Pince Kft., Vinatus Pince Kft., Borbora Borház, Gál Lajos Pincészete, Grócz Pincészet, SkizoBor, Geszler Családi Pincészet - Mór, Mayer Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Vojtek Pince Villány, Aegidius Bormanufaktúra, Kecskés Pince , Maczkó Róbert Pincészete, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Polgár Pincészet és Panzió, STERLIK PINCÉSZET, Pók Tamás Pincéje, Kovács Nimród Winery, Csillagvölgy Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Garger pince, Angyal Borászat, Deé Családi Pincészet, Berta Pince, Hagymási Pincészet Eger, Sabar Borház, Lukácsy Pince, GÁLA PINCÉSZET, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gróf Buttler Borászat, Lantos és Monoki Pince, Jekl Pincészet, Fazekas pincészet, Belward Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Pócz Pincészet, Canter Borház, Font Pincészet, Eke Pince