A Nektár szőlő

A Nektár egy magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. Bakonyi Károly és munkatársai állították elő a Judit és a Cserszegi fűszeres keresztezéséből 1970-ben.

Tőkéje középerős, laza lombozatú. Levele sima, tagolt. Vállas, olykor ágas fürtje laza, kicsi vagy középnagy. Bogyói halvány rozsdabarna színűek, pontozottak. Termőképessége jó.

Korán, augusztus végén érik, 18-20 mustfokra, szeptember első felében már magas cukortartalommal szüretelhető. Bora fűszeres, kissé muskotályos illatú és zamatú. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető. Nem rothad. Fagytűrő képessége megfelelő. Botrytis ellenállósága kitűnő. Peronoszpóra, lisztharmat érzékenysége közepes. Késői fakadású.

A balatonfelvidéki borvidéken fordul elő.

Forrás:
Wikipedia

 

Nektárból készített néhány bor:

Nektár Kései szüret 18, Dűne Selection Nektár száraz

 

Borvidékek, ahol Nektárt termesztenek:

Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Nektárból készült bor rendelhető:

Béla Borászat-Imrehegy

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától