Borvidékek
A magyar szőlő- és bortermelés évezredes múltra tekint vissza, ennek hagyományait őrzik a mai szőlészek és borászok. A bor egyben a magyar történelem, kultúra és gasztronómia egyik meghatározó eleme.
Magyarországon 22 borvidék található, mely 5 nagy borrégióba van sorolva: Az Észak-Dunántúl borrégió, a Balaton borrégió, a Pannon borrégió, az Alföld (Duna) borrégió, és az Észak-Magyarország borrégió. Az ország területileg messze legnagyobb borvidéke a Kunsági, majd a Mátrai, Tokaj-hegyaljai és az Egri következik. Legkisebb borvidékünk a Nagy-Somlói, de a Pannonhalmi, Móri és a Pécsi borvidékek is a legkisebbek között vannak.
Magyarország a nagyobb bortermelő országokkal összehasonlítva sok borvidékkel rendelkezik, hiszen Franciaországban például mindössze 14 borvidéket jegyeznek, noha szőlőterületeinek nagysága hazánkénak több mint tízszerese.
A borvidékekre többnyire jellemzőek a szőlőfajták, így néhol jól elhatárolható megoszlások mutathatóak ki a termelt szőlőfajták szerint.
Magyarország borvidékei