Bemutatkozás
Álmodunk egy bort, a Budaházy– Fekete Kúria borát, amely bor felmutatja Erdőbénye, a szőlős kertjeink, a pincénk szépségét, harmonikus kapcsolatát a környezettel, a terület örökségével. A pince nemcsak egy eszköz a jó bor készítésére, hanem meghatározó vektora a megálmodott bor imázsának. Nem egyszerűen csak őrzői vagyunk egy örökségnek, hanem építői, alkotói is kívánunk lenni.
Szőlő feldolgozás, Bor készités:
- A szőlő válogatásaa minőségi borkészítés alapja,
- Válogatás az eltérő egészségi állapot és érettség ill. a Botrytis Cinerea-val való fedettség függvényében.
- Botrytises termés áztatása, az áztató tartályok töltése, ürítése gravitációval. A nemes aszúszemek mozgatása kíméletes, mechanikus hatástól mentes, csökkentve a botrytis glükán kioldódásának lehetőségét.
- Fehér bor készítés erjesztés előtti szakaszának fontossága: Mustülepítés tartályban, erjesztés fahordóban, a dongaboltozatos térben: Pince, tartályos tér, erjesztő – hőmérséklet stabilizálása, esztétikus léptékek kialakítása, az épület harmonizálása a környezettel.
- Aszú erjesztő
- Hőmérséklet szabályozás
- Fahordó, föld alatti pince: borérlelés 20-40 hordó – zempléni tölgy
- Palackos érlelő