A Bükki borvidék bemutatása

A Bükki borvidék pincészetei:

Sándor Zsolt Pincészete, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft.

 

Eger árnyékában

A Bükkalja-i borvidék a XX. és XXI. században – tehát a filoxéravész óta eltelt időben – gyakorlatilag Eger árnyékában húzódik meg. Nem volt ez mindig így, hiszen a XIX. században például a miskolci bort egy áron, néha drágábban adták el, mint az egrit. A Bükkalja ma is Eger hátországa, annak felvásárlási területe. A termőhelyében és borai jellegében olyannyira hasonló bükkaljai borokat feltételezésünk szerint gyakran látjuk viszont olyan borospalackokban, amelyek egri címkét viselnek.

Bükkalja a múlt században még a Miskolci borvidék része volt. 1970. óta lett önálló borvidék.

A Bükk hegység déli lábánál, Eger és Miskolc között terül el. Közigazgatásilag Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez tartozik.

A Bükkalja teljes termőterülete hatalmas, mintegy 17 636 ha, amelyből 15 323 ha I. osztályú. Ezekkel a kitűnő adottságokkal szemben szinte érthetetlen, hogy ennek a területnek mindössze 1482,8 ha-ján találhatók szőlőültetvények.

Éghajlata a szőlőtermesztésre kedvező. A Bükk vonulata észak felől védi a hideg szelektől, így kedvező mikroklíma alakulhatott ki a déli, délnyugati lejtőkön. A Bükkalja szélárnyékos fekvése miatt kevesebb csapadékot kap mint északi előtere, hiszen a csapadék már a magasabban fekvő hegységben lehullik. A területen nyáron emiatt jelentős (130 mm körüli) a vízhiány.

Földtani viszonyai tekintetében változatos tájnak számít. Északon, a Bükk hegység lábánál triász és júra korú kőzetek, fekete agyagpala és mészkő dominálnak, bár erre a területre csak nagyon kevés szőlőtermő dűlő esik. Délebbre, az Egri borvidékhez hasonlóan miocén riolittufa övezet húzódik (hatalmas területen)! Ez a legértékesebb termőhely, amelyet pannon korú agyag, homok, lignit fed. A terület legfiatalabb földtani képződménye a negyedidőszaki lösz.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Bükki borvidék néhány bora:

Mezei Cabernet Sauvignon 2013, Felső Magyarországi Chard-Irsai 2L, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Mezei Muskotály Fehér Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Mezei Vörös Cuvée ÉN, Bükki Fehér Cuvée félédes 2L, Mezei Muskotály Demi Sec Pezsgő, Mezei Portugiser Vörösbor, Felső Magyarországi Leányka 2l, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Felső Magyarországi Cuvée 2l, Felső Magyarországi Olaszrizling 2l, Mezei Sec Pezsgő, Mezei Doux Pezsgő, Mezei Vörös Cuvée , SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Mezei Rose Cuvée, Mezei Chardonnay 2016, Mezei Rosé Sec Pezsgő, Felső Magyarországi Medina-Zweigelt , Daróci Cabernet Sauvignon 2l 

 

A Bükki borvidékhez tartozó települések:

Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta.

 

A Bükki borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Kékoportó, Olaszrizling, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Zweigelt, Leányka, Ottonel muskotály

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától