Bemutatkozás

Az Örsi-hegyen fekvő, kivételes adottságú szőlőterület több mint 40 éve van a családunk tulajdonában. A borvidék talajára jellemző vulkanikus alapkőzet biztosítja a talaj jó kálium- és mikroelem ellátottságát, ez a változatosság adja az itteni borok savakban gazdag, testes, íz gazdag jellegét. A területek kitettsége déli fekvésű. A borvidék klímája szubmediterrán jellegű, napfényben gazdag, kiegyenlített. A mikroklíma kialakulásának kedvez az ültetvények védett déli fekvése és a Balaton víztükre. 

 

A kezdetek kezdetén csak a régi présház melletti vegyes ültetvény volt, melyhez a hegyen fokozatosan vásároltunk még területeket és újítottunk fel a hárslevelű terület kivételével, mely így huszonöt éves tőkékről adja a szőlőt.

 

Jelenleg három hektárt művelünk, és négy fajtánk van: olaszrizling és szürkebarát, valamint hárslevelű és kéknyelű. Talán ez utóbbi kettő áll hozzánk a legközelebb. A kéknyelűt kizárólag ezen a borvidéken termesztik, a hárslevelűt pedig elsősorban nem Badacsonyban keresik az emberek, holott mi úgy tapasztaljuk, nagy lehetőség van benne: szép, illatos, tartalmas, mégis légies, szelíd bort ad.

 

A szőlőtőkék terhelése sosem több mint 1-1,5 kg. A növényvédelem során a legkímélőbb szereket alkalmazzuk, nem használunk műtrágyát, gyomirtó szereket sem. A szüretet teljes érettségben kezdjük és kézzel végezzük, a szőlő feldolgozása is a lehető legkíméletesebben történik.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától