borterasz.hu http://www.borterasz.hu Borok a borterasz.hu-n hu info@borterasz.hu <![CDATA[Szüret és Újbor]]> http://www.borterasz.hu/blog/entry/293 http://www.borterasz.hu/blog/entry/293 Szüret és Újbor a Nyakas Pincénél

 

A szokásosnál korábban kezdődött az idei szüret. A kíméletes kézi szüret augusztus közepétől 6 héten át tart, teljes kapacitással, egy közel 70 fős csapattal. Közepes mennyiség, jó minőség jellemzi az idei termést. A koraiakra jellemző intenzív íz és zamatvilág, elsősorban az Irsai Olivér és Rizlingszilváni fajtáknál szembetűnő. A Sauvignon blanc-nál négy külön szüreti tétel, négy különböző ültetvényről 18-23 mustfokig kiváló alapot ad a nagy összeállításhoz. A Chardonnay, Szürkebarát fajták 20 fölötti mustfokkal kerültek leszedésre. Emelkedő cukorfok mellett szép savakkal, kiváló borok születhetnek a 2011-es évjáratból.

 

Szeptember végére az idei szüretnek szinte már vége. Még néhány hektár leszedése októberre marad, a későbbi szüretek adnak alapot a különleges beltartalmi értékű Menádok sorozat nagy boraihoz.

 

A 130 hektárról sokféle szüreti tételből gazdálkodhat a Nyakas Pince, a tavalyi gyengébb évjárat után új lendülettel indulhatnak a 2011-es évjárat nagy összeállításai.

 

A budai borok birtoka új telepítésekkel készül a jövőbeni igények kielégítésére: így 20 hektár Irsai Olivér, továbbá néhány hektár Pinot Noir, Merlot és Kékfrankos is helyet kapott a Nyakas-hegy újonnan kialakított szőlőskertjeiben.

]]>
Thu, 15 Sep 11 12:03:13 +0200