Bemutatkozás

Pincészetünk Egerszalókon, az Egri Borvidék egyik központjában található.

Az általunk feldolgozott szőlő Nagytályáról és Novajról összesen egy 57 hektáros területről származik.

A Gajdos Pince kizárólag az ökológiai termesztésű szőlőből készíti bio minősítésű borait.Területeinken három vörös (Kékfrankos, Cabernet és Blauburger) és egy fehér (Chardonnay) fajtát termelünk.

A leírtak alapján érthető, hogy a vegyszermentes szőlőtermesztés élőmunka igénye, és ezzel költsége, többszöröse a hagyományos, vegyszeralapú technológiáénál. Ezért aztán mi a minőség érdekében terméskorlátozott Kékfrankosunk, vagy Bikavérünk bioborként csak akkor adható el, ha minőségében legalább olyan jó, mint a hagyományosak.

Ettől függetlenül, nem célunk a hagyományos borokkal folytatott versengés, mert a bio minősítésű boraink, jó minőségük mellett, a bioborok különleges előnyeivel is rendelkeznek, azaz nemcsak ízletesek, de egészségesebbek is a hagyományosoknál. Ugyanakkor, egy további fejlesztéssel, gyakorlatilag a világon egyedülállóvá tettük ezeket a borokat is azáltal, hogy Bio-PI technológiával állítottuk elő őket.

Ez azt jelenti, hogy boraink egy úgynevezett PI szűrön átszűrve kerülnek a palackba. A szűrés hatására (ugyanúgy, ahogy a PI-víz esetében) a folyadék molekulái a megszokott kusza, összevissza állapot helyett észak-déli polaritásúakká válva szépen, rendezetten sorakoznak, ezzel megváltoztatva a bor számos tulajdonságát.

A fogyasztó számára leginkább érzékelhető változás az, hogy a bor íze lágyabb és selymesebb lesz, karcossága eltűnik. A bor élő anyagként viselkedik, ezért fogyasztása olyan embereknek is megengedett, akik gyomor- vagy bélbántalmakban szenvednek. Tapasztalatok szerint a PI bort még a gyomorfekélyben szenvedő emberek esetében sem okoz semmilyen irritációt. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a bor eltarthatóságának ideje sokszorosára növekszik, és miután egy palack bort kinyitottak és félben hagytak, a bor hónapokkal a palack újra lezárását követően is fogyasztható. A PI bor fogyasztása nem okoz gyors leittasodást, és nem eredményez súlyos másnaposságot, lényegesen lerövidül a teljes munkaképesség (vezetőképesség) visszanyerésének ideje. Véleményünk szerint ezzel a technikával túl is tudunk lépni a hagyományos fajták ízvilágának keretein és egy új dimenziót nyitunk a borok élvezetében.

 

Borértékesítés, kóstoltatás és egyéb információ:

Adorján Tamás

üzletkötő

+36-70/424-32-70

adorjan.tamas@gajdospinceszet.hu

www.gajdospinceszet.hu

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától