Bemutatkozás

Pezsgőgyártás

A Garamvári család 1996-ban megvásárolta a Palugyai pincét (alapítva 1897-ben), amelyet a hagyományos pezsgőgyártáshoz már a korábbi tulajdonosok is eredményesen használtak. 
A pince, amelynek felújítása több, mint 3 évet vett igénybe egy olyan termelő üzemmé vált, ahol közel 5.000 m2 pezsgő érlelési tér és mintegy 30.000 Hl bor befogadására alkalmas tároló hely jött létre. Ehhez mindazokat a technológiai berendezéseket is beállították, amelyek ma a borászatban és  a pezsgőgyártásban a legjobb minőséget reprezentálják.

 

Borászat

A szőlőbirtok a Balaton déli partján a borvidék legjobb dűlőiben található területeket mondhatja magáénak, ilyen a Sínai-hegy, Tóth-hegy, az Illés-tető, a Pupos, Rózsapuszta, stb. A pince nevét a villáműző Szent Donáttól eredeztetjük, a szőlősgazdák őt tisztelik a szőlőterületek védőszentjeként.
A szőlőterületek fajtaösszetétele szerencsés, mivel megtalálhatók a keresett nemzetkozi fajták: Chardonnay (12 ha), Sauvignon Blanc (8 ha), Cabernet Sauvignon (13 ha), Merlot (14 ha), Pinot Noir, Shiraz és Blauburger (4,5 ha), de a hagyományos magyar fajták is: Szürkebarát (8,5 ha), Irsai Olivér (2 ha). Rendelkezünk a karcsú és testes illatos fajtákkal is, úgymint Rizlingszilváni (4,5 ha), Muskotály (3 ha), összesen 70 ha nagyságrendben. A kék és fehér szőlő aránya 45-55%.
A borvidék klímáját meghatározza a Balaton közelsége. A relatív páratalalom magasabb, a napsugárzást a víztükör fölerősíti, (reflexiós hatás).

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától