Bemutatkozás
A Katona Borház Kft.1996 őszén alakult családi vállalkozás A Balatonboglári borvidéken 50 hektáron termesztünk szőlőt.
A három testvér közül Katona Ferenc a borászat szakmai vezetője, aki évekig a BB főborászaként dolgozott. A Balaton által nyújtott egyedi klímának köszönhetően ezen a vidéken termett borokra a finom szőlőillat és aromaanyagok, valamint a kiegyensúlyozott, szép savak jellemzőek.
A legjobb fekvésű dűlőkből (pl.: Banyászó, Bánom hegy) 4-5000 tőke/ha sűrűséggel, erőteljes terméskorlátozás mellett kiváló minőségű szőlőt szüretelünk.
A világfajtákon (Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot) kívül régi magyar szőlőfajtákat (Irsai Olivér, Leányka, Olaszrizling, Királyleányka) is termesztünk. A szőlőt jelenleg szőlőskislaki pincénkben dolgozzuk fel, majd a borok egy részét Balatonbogláron, egy részét pedig Budafokon, a volt Hungária pezsgőpincében érleljük és palackozzuk.
Borászatunk munkájában szerves szerepet tölt be a második generáció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól összefér a hagyományokkal.
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.