A Kövérszőlő bemutatása

Az újra felfedezett régi szőlőfajták közül említést érdemel a Tokaj-hegyalján nemrég újra termesztésre engedélyezett Kövérszőlő. Eredete ismeretlen, hozzánk Erdélyből került még a XIX. században, hason nevei a Gohér, illetve Bajor, bár rendszertanilag nem azonos velük.

Alacsony terméshozamú, viszonylag fagy- és szárazságtűrő fajta, peronoszpórára és lisztharmatra érzékeny. Talaj iránt nem igényes, de mindenképpen védett fekvésekbe telepítendő, mert itt kedvező őszön töppedésre és aszúsodásra hajlamos. Középérésű, magas beérési cukorfokú. Jó évjáratban már szeptember végén is szedhető róla aszúbogyó. Kizárólag Tokaj-hegyalján van jelentősége, mert a Furmintnál korábban érik és több aszúszemet terem. Bora csak házasítva ad jó minőséget.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kövérszőlőből készített néhány bor:

Tokaji Szamorodni Kövérszőlő, Tokaji Szamorodni, Katika Cuvée

 

Borvidékek, ahol Kövérszőlőt termesztenek:

Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kövérszőlőből készült bor rendelhető:

Hímesudvar, Zsirai Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától