A Kövérszőlő bemutatása
Az újra felfedezett régi szőlőfajták közül említést érdemel a Tokaj-hegyalján nemrég újra termesztésre engedélyezett Kövérszőlő. Eredete ismeretlen, hozzánk Erdélyből került még a XIX. században, hason nevei a Gohér, illetve Bajor, bár rendszertanilag nem azonos velük.
Alacsony terméshozamú, viszonylag fagy- és szárazságtűrő fajta, peronoszpórára és lisztharmatra érzékeny. Talaj iránt nem igényes, de mindenképpen védett fekvésekbe telepítendő, mert itt kedvező őszön töppedésre és aszúsodásra hajlamos. Középérésű, magas beérési cukorfokú. Jó évjáratban már szeptember végén is szedhető róla aszúbogyó. Kizárólag Tokaj-hegyalján van jelentősége, mert a Furmintnál korábban érik és több aszúszemet terem. Bora csak házasítva ad jó minőséget.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Kövérszőlőből készített néhány bor:
Tokaji Szamorodni Kövérszőlő, Tokaji Szamorodni, Katika Cuvée
Borvidékek, ahol Kövérszőlőt termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Kövérszőlőből készült bor rendelhető: