Az Etyek-Budai borvidék bemutatása

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei:

Canter Borház, Anonym Pince, Nyakas Pince, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Hegedűs Családi Borászat, Kattra Pincészet Kft., Tátrai Pincészet, Epermester Pincészet, Pozsonyi Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Rókusfalvy Pince

 

Gránit, mészkő, homokkő

Az Etyeki-Budai borvidék a Gerecse hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységekig húzódik. A borvidék alapvetően három nagyobb zónára oszlik: a szorosan vett etyeki területre, amely Csabdin, Bicskén, Etyeken, Válon keresztül Martonvásárig követhető, a Velencei-hegység déli lejtőjén Pázmándtól Pákozdig elterülő körzetre és a Budai-hegység délnyugati oldalán a Töktől Budakesziig terjedő zónára. A „Budai-borvidék” elnevezés kissé anakronisztikus, hiszen ennek a körzetnek nincsen semmi köze a 600 éven keresztül európai hírnevet magukénak mondható budai borok termőhelyéhez.

Az Etyek-Buda-i borvidék teljes szőlőkataszteri területe 5632 ha, melyből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak mintegy 30%-a, 1694,8 ha.

Az évi átlagos hőmérséklet itt az országos átlagnál kissé alacsonyabb (9,5-10,5 oC). A csapadék­ellátottság viszont megközelíti az országos átlagot (400-800 mm). A légmozgás gyakori, ami kiemelkedő termelési biztonságot ad: kevés a gombás károsodás és ritkák a számottevő fagykárok. A Váli-völgy például egyike hazánk legszelesebb régióinak.

 

Buda-vidéki borok egykor és most

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik, noha a Budai-hegység lejtői a középkorban országszerte híres borokat teremtek.

Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre, egyrészt az egykori virágzó, de a filoxéravész után elsorvadt Velencei borvidék megújított ültetvényeiből, másrészt az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon létesült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényeiből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket. A kisebb magánbirtokok által megtermelhető csúcsborok viszonylatában országosan követendő mércét állított fel az etyeki Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-jával és Sauvignon Blanc-ával, akkor, amikor ilyen minőségű palackozott bort még kistermelő nem hozott forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Az Etyek-Budai borvidék néhány bora:

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, ÁGNES Chardonnay, Sukorói Ezerfürtű, Frazír , Etyeki Szürkebarát Battonage, Eyteki Sauvignon Blanc, Nadapi Zengő, Etyek-Budai Zöld Veltelini, Frazír, Feketeribizli bordzsem, Feketeribiszke, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Budai Chardonnay, Etyeki Chardonnay Battonage, EPERVÉR - száraz eperbor, Etyeki Szürkebarát, Etyeki Zöld veltelini, Etyeki Pinot Noir, Feketeribiszke, Etyek-Budai FRISS , Etyeki Pinot Noir, Etyeki Pinot Noir, Szürkebarát Battonage 2012, GYÖNGY Küvé

 

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó települések:

Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm, Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület Budafok, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence.

 

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Sauvignon blanc, Szürkebarát, Pinot noir, Chardonnay, Cabernet franc, Királyleányka, Eper, Zenit, Zöld veltelini, Merlot, Ribizli, Zengő, Rajnai rizling, Cabernet sauvignon, Pinot blanc, Cserszegi fűszeres

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától