Az Etyek-Budai borvidék bemutatása

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei:

EPERMESTER PINCÉSZET, Tátrai Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Fekete Pincészet Agárd, Anonym Pince, Hegedűs Családi Borászat, KOVÁCS PINCE TÖK, Rókusfalvy Pince, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Nyakas Pince, Pozsonyi Pince, Canter Borház, Kattra Pincészet Kft.

 

Gránit, mészkő, homokkő

Az Etyeki-Budai borvidék a Gerecse hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységekig húzódik. A borvidék alapvetően három nagyobb zónára oszlik: a szorosan vett etyeki területre, amely Csabdin, Bicskén, Etyeken, Válon keresztül Martonvásárig követhető, a Velencei-hegység déli lejtőjén Pázmándtól Pákozdig elterülő körzetre és a Budai-hegység délnyugati oldalán a Töktől Budakesziig terjedő zónára. A „Budai-borvidék” elnevezés kissé anakronisztikus, hiszen ennek a körzetnek nincsen semmi köze a 600 éven keresztül európai hírnevet magukénak mondható budai borok termőhelyéhez.

Az Etyek-Buda-i borvidék teljes szőlőkataszteri területe 5632 ha, melyből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak mintegy 30%-a, 1694,8 ha.

Az évi átlagos hőmérséklet itt az országos átlagnál kissé alacsonyabb (9,5-10,5 oC). A csapadék­ellátottság viszont megközelíti az országos átlagot (400-800 mm). A légmozgás gyakori, ami kiemelkedő termelési biztonságot ad: kevés a gombás károsodás és ritkák a számottevő fagykárok. A Váli-völgy például egyike hazánk legszelesebb régióinak.

 

Buda-vidéki borok egykor és most

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik, noha a Budai-hegység lejtői a középkorban országszerte híres borokat teremtek.

Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre, egyrészt az egykori virágzó, de a filoxéravész után elsorvadt Velencei borvidék megújított ültetvényeiből, másrészt az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon létesült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényeiből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket. A kisebb magánbirtokok által megtermelhető csúcsborok viszonylatában országosan követendő mércét állított fel az etyeki Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-jával és Sauvignon Blanc-ával, akkor, amikor ilyen minőségű palackozott bort még kistermelő nem hozott forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Az Etyek-Budai borvidék néhány bora:

Egyből kettő, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Nadapi Rajnai Rizling, Etyek-Budai Zöld veltelini, Pinot noir ROSÉ 2019, Szürkebarát, Szürkebarát Battonage 2012, Sukorói Ezerfürtű, EPERMÉZ - édes eperbor, Etyeki Chardonnay Battonage, Eyteki Sauvignon Blanc, Pinot noir , Pákozdi Olaszrizling, Etyeki Zöld veltelini, Etyek-Budai Rosé,  Vörösbor dzsem, Etyeki Kúria Pinot Noir, Ötlett, Etyek-Budai Királyleányka, Feketeribizli bordzsem, Etyeki Zöld veltelíni, Feketeribiszke, Nadapi Zengő, Frazír, CHARDONNAY Pezsgő

 

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó települések:

Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm, Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület Budafok, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence.

 

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Pinot noir, Chardonnay, Eper, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Ribizli, Irsai Olivér, Királyleányka, Zengő, Cabernet sauvignon, Zöld veltelini, Zenit, Olaszrizling, Merlot, Rajnai rizling, Kékfrankos

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától