Az Etyek-Budai borvidék bemutatása

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei:

Hegedűs Családi Borászat, Pozsonyi Pince, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, EPERMESTER PINCÉSZET, Tátrai Pincészet, Nyakas Pince, Anonym Pince, Canter Borház, Rókusfalvy Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Fekete Pincészet Agárd, Kattra Pincészet Kft.

 

Gránit, mészkő, homokkő

Az Etyeki-Budai borvidék a Gerecse hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységekig húzódik. A borvidék alapvetően három nagyobb zónára oszlik: a szorosan vett etyeki területre, amely Csabdin, Bicskén, Etyeken, Válon keresztül Martonvásárig követhető, a Velencei-hegység déli lejtőjén Pázmándtól Pákozdig elterülő körzetre és a Budai-hegység délnyugati oldalán a Töktől Budakesziig terjedő zónára. A „Budai-borvidék” elnevezés kissé anakronisztikus, hiszen ennek a körzetnek nincsen semmi köze a 600 éven keresztül európai hírnevet magukénak mondható budai borok termőhelyéhez.

Az Etyek-Buda-i borvidék teljes szőlőkataszteri területe 5632 ha, melyből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak mintegy 30%-a, 1694,8 ha.

Az évi átlagos hőmérséklet itt az országos átlagnál kissé alacsonyabb (9,5-10,5 oC). A csapadék­ellátottság viszont megközelíti az országos átlagot (400-800 mm). A légmozgás gyakori, ami kiemelkedő termelési biztonságot ad: kevés a gombás károsodás és ritkák a számottevő fagykárok. A Váli-völgy például egyike hazánk legszelesebb régióinak.

 

Buda-vidéki borok egykor és most

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik, noha a Budai-hegység lejtői a középkorban országszerte híres borokat teremtek.

Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre, egyrészt az egykori virágzó, de a filoxéravész után elsorvadt Velencei borvidék megújított ültetvényeiből, másrészt az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon létesült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényeiből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket. A kisebb magánbirtokok által megtermelhető csúcsborok viszonylatában országosan követendő mércét állított fel az etyeki Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-jával és Sauvignon Blanc-ával, akkor, amikor ilyen minőségű palackozott bort még kistermelő nem hozott forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Az Etyek-Budai borvidék néhány bora:

Feketeribiszke, Kúria White, Etyeki Szürkebarát Battonage, Etyeki Szürkebarát, Pákozdi Olasz Rizling, Etyeki Chardonnay, Etyeki Zöld veltelíni, Etyeki Chardonnay Battonage, Etyeki Pinot Noir, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Nadapi Zengő, EPERMÉZ - édes eperbor, Szürkebarát Battonage 2012, Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, GYÖNGY Küvé, Chardonnay, Szürkebarát, Feketeribiszke, Etyek-Budai FRISS , Pinot Noir Fehér, Nadapi Rajnai Rizling, Szinkópa, Etyeki Zöld veltelini, Etyek-Budai Merlot

 

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó települések:

Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm, Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület Budafok, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence.

 

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Chardonnay, Szürkebarát, Zöld veltelini, Merlot, Olaszrizling, Pinot noir, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Királyleányka, Zenit, Zengő, Ribizli, Rajnai rizling, Eper, Cabernet sauvignon, Pinot blanc, Cserszegi fűszeres

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától