A Neszmélyi borvidék bemutatása

A Neszmélyi borvidék pincészetei:

Hilltop Neszmély / Borbolt.hu

 

Táj változó (reflektor)fényben

Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jónevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi-borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duanaalmási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben!

A Neszmélyi borvidék 1959-ben beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. (A Bársonyos elnevezés a Vértestől északnyugatra húzódó löszös dombhátról származik). Neszmély önálló borvidékként csak 1977. óta szerepel újra. A borvidéket azért hozták létre, hogy az egykori, leromlott s a borvidékek sorából törölt Neszmélyi borvidéken a szőlőtermesztés ismét jelentős fejlődést érhessen el.

A borvidéken jellemzően csak fehérbor-szőlő­fajtákat termesztenek. Az Ászár-Neszmélyi borvidék mai vezető szőlőfajtái a chardonnay, a rizlingszilváni és az ezerjó. Kisebb mennyiséget termelnek zöld veltelíniből,  cserszegi fűszeresből, olaszrizlingből, ottonel muskotályból, ezerjóból  és királyleánykából.

A vidéken a XIX. és XX. században termelt hagyományos fajták az ezerjó, olaszrizling, rizlingszilváni, kövidinka, mézes fehér, piros szlankamenka, leányka, sauvignon blanc, piros tramini, rajnai rizling, Irsai Olivér voltak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Neszmélyi borvidék néhány bora:

Hilltop Sauvignon Blanc, Hilltop Olaszrizling, Kamocsay Prémium Irsai Olivér, Hilltop Cserszegi Fűszeres, Hilltop Irsai Olivér, Hilltop Merlot, Hilltop Merlot Rosé, Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc , Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Pinot Gris, Kamocsay Ihlet Cuvée, Kamocsay Prémium Chardonnay, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Kamocsay Prémium Merlot, Hilltop Chardonnay

 

A borvidék a Dunazug-hegyvidék agroökológiai körzetében alakult ki. A szőlőtermesztő települések részben a Gerecse hegység délnyugati, illetve a Dunára néző lejtő északi nyúlványain (Dunaalmás, Neszmély körzete), platószerű területein, részben Vértesalján, a Vértes hegység nyugati és a Bakony északi nyúlványain, a Kisalföld és a dombvidék találkozásánál terülnek el.

Talaját tekintve a löszön kialakult barna erdőtalaj az uralkodó típus, de előfordulnak a mészkövön, dolomiton képződött rendzina talajok, továbbá a homokkövön, márgán és homokon képződött erdőtalajok is. Dunaalmás és Neszmély körzetében s általában a Nyugat-Gerecse területein a talaj erősen, sok helyen a talajképző kőzetekig erodálódott.

Klímáját illetően a borvidék a Kisalföld éghajlati körzetébe tartozik, és közvetlen határos a Dunántúl dombos-hegyes területeinek éghajlati körzeteivel. A borvidékre a hőmérséklet közeps ingadozása jellemző. Az évi hőmérsékleti szélsőségek mérsékeltebbek, mint az alföldi borvidékeken. A páratartalom általában magas. A késő tavaszi és korai őszi fagyok erőssége és gyakorisága mérsékelt. Csapadékátlaga közepes.

Forrás:      
Kozma Pál: A szőlő és termesztése I. (261. o.)
Akadémiai Kiadó, 2002

 

A Neszmélyi borvidékhez tartozó települések:

Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely, Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vértesszőlős.

 

A Neszmélyi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Irsai Olivér, Merlot, Chardonnay, Sauvignon blanc, Sárga muskotály, Cserszegi fűszeres, Pinot noir, Szürkebarát, Tramini, Olaszrizling

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától