A Villányi borvidék bemutatása

„A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze, távol áll a csopaki bölcs derűjétől, de a villányi sohasem akar csopaki lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (142. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A Villányi borvidék pincészetei:

Heumann Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, Zsirai Pincészet, Radó Pince, Vinatus Pince Kft., borterasz.hu, Linbrunn Pincészet, Bock Pince Kft., Jackfall Bormanufaktúra, Bakonyi Péter pincéje, Maczkó Róbert Pincészete, Halasi Pince, Csillagvölgy Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Maul Pincészet Villány, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Mokos Családi Pincészet, WASSMANN PINCE biodinamikus borok, Vojtek Pince Villány, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Kecskés Pince , Polgár Pincészet és Panzió

 

Hazánk vörösbor termelését könnyebb megérteni, ha kézenfekvő hasonlat áll rendelkezésünkre: ez Franciaország. Mindenki ismeri Medoc-ot. Borstílusára nagyon hasonlít a villányi borvidék borstílusa. St. Emilion és Pomerol boraira Szekszárd  borai emlékeztetnek. Burgundia pedig mind klímában, mind talajban hasonlóságot mutat az egri borvidékkel. Ez utóbbiban a fajtára utaló hasonlóság annyi, hogy hazánkban itt születnek a legjellegzetesebb pinot noir borok. Hogy ez miért a villányi borvidéknél kerül közlésre? Egy bevezetőben valószínű mindezt átugraná az olvasó, mint a statisztika jellegű információkat általában szoktuk. Ha viszont tudjuk a helyét legjelentősebb vörösbor termő vidékünknek, a többi pozicionálása könnyebb lesz.

Villány nagyon népszerű a belföldi borfogyasztók között. Mi a vonzereje e tájnak? Az emberközelség az igazi vonzerő, valamint az a presztizs, amivel a legdrágább vörösborok termőhelye rendelkezhet. A minőség itt vált először összemérhetővé azoknak az európai borvidékeknek borával, amelyek hasonló stílusban termelnek. Micsoda reklámérték, s egyáltalán milyen nagy szó ez egy kevésbé ismert európai országban!

A villányi borok (mindig beleértve a borvidék teljes területét) “leg-borok” lettek a magánpalackozás kezdeti időszakában, a külföldi befektetők vonzásában, a cserzőanyag uralta íz kép kialakításában és végül az árban is. Nem véletlen tehát, hogy ma a vörösborokat szerte az országban a szerint minősítik, hogy van-e olyan sűrű, mint a villányi, van-e olyan tartós, mint a villányi és olyan drága-e mint a villányi. Hogy ez végső soron jó-e, nem tisztünk eldönteni. Az itt kialakult bor stílus, ha bizonyos szempontokból vitatható is - mértékadó lett a magyar vörösbort fogyasztók számára, és nem alaptalanul.

Fehér borok tekintetében már más a kép. Ahhoz, hogy valaki itt délen jó sav-alkohol egyensúlyt mutató (és pince-trükkök nélkül készült)  fehér bort készítsen, nagyon kell figyelni elsősorban a szüret időpontjára, de még sok más tényezőre is. Hogy Siklós vidékén lehetséges szép fehér borokat készíteni az tény, ezt a gazdák évszázadok óta bizonyítják. Hogy itt könnyebb kitűnő vörösbort készíteni, mint fehéret, az is tény. Bízzuk a fogyasztóra a végső értékelést.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Villányi borvidék néhány bora:

Jackfall Grand, Természetes szőlőlé, Csavargó Róz, Villányi Rosé Cuvée , Rosé cuvée, Borosso, Vylyan Syrah, Kékfrankos, Jackfall Pillangó, Kékfrankos Rosé, Villányi Cabernet Sauvignon, Portugieser, Comis - Gyöngyöző rosé, Halasi Fehér Cuvée, Syrah, Siklósi Hárslevelű, Vylyan Merlot, Gere Zsolt - Ficsúr, Rosé Cuvée, Rosé, Halasi Merlot, Kadarka Dűlőválogatás, Vylyan Pinot Noir, Rosé, Odoro 2013

 

A Villányi borvidékhez tartozó települések:

Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd.

 

A Villányi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Cabernet sauvignon, Syrah, Kékoportó, Hárslevelű, Kékfrankos, Kadarka, Királyleányka, Cabernet franc, Zweigelt, Rizlingszilváni, Cserszegi fűszeres, Pinot noir, Sauvignon blanc, Irsai Olivér, Kajszibarack, Merlot, Chardonnay, Meggy, Ottonel muskotály, Olaszrizling, Eper, Blauburger, Zöld veltelini, Cseresznye, Tramini, Rajnai rizling

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától