Birtokunkról

– B i r t o k –

A birtok családi tulajdonban van. Területe 39 hektár, ebből jelenleg 20 hektár a szőlő. A kiváló fekvésű dűlő az elmúlt évszázadban feldarabolódott és legendája feledésbe merült. A hosszú évek alatt újraegyesített területen aSzeleshát Szőlőbirtok első tőkéit 2001 őszén telepítettük. Fő fajtáink a Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos, Shiraz és nem utolsó
sorban a Pinot Noir.


– F e k v é s e –

A Szekszárdi-dombság legdélebbi részén, az Alföld és a Völgység találkozásánál, a Nyéki hegy tetején elterülő Szeleshát dűlő, 165-180 m tengerszint feletti magasságban meredek oldalfalakkal határolt dombtető. Egy kilométer hosszan enyhén lejt dél felé.

 

 – T a l a j a –

Magas mésztartalmú, mély rétegű, porózus lösz, melyben a mészkiválások kisebb-nagyobb göbökké, löszbabákká álltak össze. Ezt magas vastartalmú vörösagyag rétegek szabdalják fel. Ahol a vörösagyag és a lösz keveredik, ott alakult ki a híres szekszárdi vörösföld, ez borítja a Szeleshát dűlő felét.


– K l í m á j a –

A birtok nevét a dombot mindig simogató keleti szélről kapta. A széljárás oka a Völgység hűvös és az Alföld száraz, meleg légtömegeinek folytonos cserélődése, ezért az éjszakák hűvösek és a környékhez képest a nyári csapadék is lényegesen kevesebb. A nappali száraz, meleg levegő miatt az aszályos napok száma nagyon magas.

 

– B o r o k  –

Boraink kizárólag a Szelesháton termő kiváló minőségű szőlőből készülnek. A szüretet kézzel végezzük, majd a válogatott szőlőt felújított 120 éves várdombi présházunkban dolgozzuk fel. Borainkat nyitott tartályokban erjesztjük, majd kis tölgyfahordókban 6-18 hónapiga Szeleshát  melletti Lajvéron, a Gubachegybe vájt pincénkben érleljük.

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától