A Cabernet sauvignon szőlő bemutatása

Már a XX. sz. elején megtalálható volt borvidékeinken. Jelenlegi elterjedtsége a 80-as évek közepe felé alakult ki. Azóta (a kifejezetten fehérbor termő területeinket leszámítva) mindenütt megtalálható. Legnagyobb területen Villányban, Egerben és a Soproni Borvidéken fordul elő. Mintegy 2100 ha nagyságú területen termesztik.

Különféle talaj típusokon képes teremni, de a legjobb minőséget a jó vízáteresztő képességű, márgás, agyagos vagy meszes talajokon adja. Magyarországon a szekszárdi lösz ugyanúgy kedvelt termőhelye, mint a villányi mészkő.

Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk. Sajnos, a 80-as évek elején számos borvidéken át nem gondolt telepítések nyomán nem az értékes klónok kerültek telepítésre, ezért a jelenlegi állomány nagyobb részének termése nem alkalmas nagy minőségű borok előállítására. Ezeknek a boroknak gyakran nyers és durva savaik vannak, ami legtöbbször az éretlen alapanyagnak köszönhető. A jellegzetes éretlen „paprika” íz ezekben a borokban gyakori vendég.  Azoknál a termelőknél, akik igényesen kialakított ültetvényről szüretelnek érett, és erősen hozamkorlátozott alapanyagot, más a helyzet. A legdúsabb cabernet sauvignon borokkal Villányban találkozhatunk. Stílusban talán ez a táj adja a leginkább a Medochoz hasonlítható karaktert. Nehezek, tanninosak, lassan érők de teltek, íz- gazdagok, hosszú érlelésre szánt igazi nagy borok. Szekszárdon a fajta valamivel karcsúbb, gyümölcsösebb de hosszú érlelésre alkalmas borokat ad. Az egri és soproni borvidéken kissé hűvösebb klímán jó évjáratban, különösen jó fekvésekben jól beérik, de nem ez a legjellemzőbb.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Cabernet sauvignonból készített néhány bor:

Vörös Házasítás , Odoro 2015, Bormester, Egri Bikavér, Georg, Tihanyi Cabernet Franc Sauvignon, Cabernet Sauvignon Rosé, Mokos Cabernet Sauvignon 2011, AI8 Seleccion, NJK, Páratlan, Garamvári Prémium Esti-Kék, Soproni Cabernet Rosé,  Mithrás Cuvee 2003, Pók Tamás borválogatás, Villányi Rosé Cuvée, Nagy Vörös Karácsonyi csomag, Mátrai Cab-Sauvig Rose 1014, Cabernet Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Nagy-Eged Bikavér, Lellei Cabernet Sauvignon, Mithrás Cuvee 2009, Passionata, Hilare

 

Borvidékek, ahol Cabernet sauvignont termesztenek:

Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Cabernet sauvignonból készült bor rendelhető:

Gróf Buttler Borászat, Pócz Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Domaine Edegger Pincészet, Canter Borház, Sümegi és Fiai Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Halasi Pince, Hárs Család bioPincészete, Várszegi Pincészet, Salánki Borpince, Pók Tamás Pincéje, Villa Wanda Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Mokos Családi Pincészet, Iniesta Pincészet, Mayer Pince, Vinatus Pince Kft., Levendulapince, Jackfall Bormanufaktúra, Bock Pince Kft., Maczkó Róbert Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Anna Borház, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Besenyei Borház, STERLIK PINCÉSZET, Katona Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Liszkay, Tiffán Ede Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Nyilas Pincészet, SkizoBor, Aegidius Bormanufaktúra, Szt. Kristóf Pincészet Borétterem, Szent Gaál Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Eke Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Kecskés Pince , Maul Pincészet Villány, Kovács Nimród Winery, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától