A Chardonnay (Kereklevelű) szőlő bemutatása
Szinte minden borvidékünkön megtalálható, bár bora nem minden borvidéken hozható minőségi borként forgalomba. Nagyobb elterjedtsége Magyarországon a 80-as évek első felére tehető. Ma kb. 2990 ha nagyságú területen termesztik. Mátraalja, Balatonboglár, Etyek-Buda, Kunság, Ászár-Neszmély területén található e fajtából a legnagyobb termőterület.
Magyarországon szinte mindenféle talajon termesztik, kivéve a zsíros erdőtalajokat. Leginkább az ásványi anyagokban gazdag vulkáni málladékos és agyag talajokon érzi jól magát. Alapvetően sokkal jobban alkalmazkodik a különféle körülményekhez, mint más szőlőfajták. Jó mésztűrő, bár az erősen meszes területeken savakban gazdagabb, karcsúbb borokat ad.
A borpiaci divat során terjedt el ez a fajta nagyobb mennyiségben az országban. Az utóbbi tíz évet megelőzően zömmel csak az acéltartályos iskolázású chardonnay-val találkozhattunk. A 90-es évek elejére tehető az új, égetett kishordós érleléssel való ismerekedés. Az acéltartályban erjesztett és érlelt chardonnay borok közül valójában csak az Eytek-Budai Borvidék jelentős pezsgő alapanyag termelése érdemel említést. Itt a magas mésztartalmú talajokon savas, de jó egyensúlyú borok teremnek, melyek a budafoki pezsgőgyártásnak ma is alapját képezik. Új égetett kishordós érleléssel vagy erjesztéssel több borvidéken is találkozunk, meglehetősen változó klimatikus és geológiai adottságok mellett.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Chardonnayból készített néhány bor:
Jakob BIO, Móri Chardonnay 2022, Chardonnay, Chardonnay BÁNOM-HEGY, Budai Chardonnay, Etyeki Chardonnay, Etyeki Chardonnay Battonage, Egri Csillag, Életfa , Somlói Chardonnay, Chardonnay, Helbeck , Chéda, SZERETŐ Móri Chardonnay 2022, Chardonnay , Chardonnay, Etyek-Budai FRISS , Kamocsay Ihlet Cuvée, Friss Cuvée fehér, Kokas-hegyi Chardonnay, AI8 Blanco, Farkastető, GYÖNGY Küvé, Móri cuvée, Chardonnay 2017
Az egész világon elterjedt Chardonnay Burgundia nagy fehérborait adja. E Lyonból származó fajtát a pécsi káptalan hozatta be hazánkba a filoxéravészt megelőző időkben, s hozott létre belőle fajtatiszta ültetvényt. A legtöbb bortípust lehet belőle készíteni a termőtájtól és az alkalmazott technológiától függően, így a legtöbb borvidékünkön megtalálható, bár igazi reneszánszát csak az 1990-es évektől éli. Mivel kitűnő minőséget, karakteres, illat- és zamatanyagokban gazdag bort ad, sok helyütt kedveltté vált mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Két, teljesen eltérő változatával kísérleteznek a hazai borászok. Egyrészt a savakban gazdag szőlőt érlelő vidékeken a viszonylag korán szüretelt, reduktív eljárással feldolgozott szőlőből friss, üde savakkal rendelkező, fűre, zöldalmára, citrusfélékre és friss gyümölcsökre emlékeztető illatot és ízeket varázsolnak. A borászok másik csoportja a később szüretelt, esetleg melegebb éghajlaton termett, fahordós érlelést is kapott chardonnay-ból egy teljesen más karaktert kíván létrehozni. Az érleléssel a bor testességét, vajasságát, érleltebb gyümölcsjegyeit, barack-, illetve ananászillatát, valamint füstölt, pörkölt tölgyfás, mézes jellemzőit domborítják ki.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (24. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Chardonnay szőlőt termesztenek:
Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Neszmélyi borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Tokaji borvidék
Pincészetek, ahonnan Chardonnayból készült bor rendelhető:
Polgár Pincészet és Panzió, Szt. Kristóf Pincészet Borétterem, Belward Pincészet, Istvándy Jenő Pincészete, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Domaine Edegger Pincészet, Iniesta Pincészet, Kattra Pincészet Kft., Rókusfalvy Pince, Vojtek Pince Villány, Geszler Családi Pincészet - Mór, Pócz Pincészet, Tátrai Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Garamvári Szőlőbirtok, Deé Családi Pincészet, Katona Borház, Anonym Pince, Hárs Család bioPincészete, Fekete Pince Somló, Kovács Nimród Winery, Csillagvölgy Pincészet, Hegedűs Családi Borászat, Nyakas Pince, Hagymási Pincészet Eger, Pozsonyi Pince, Maurus Borászat, Maczkó Róbert Pincészete, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Pajzos - Megyer Pincészet, Canter Borház, Gróf Buttler Borászat, Maul Pincészet Villány, GÁLA PINCÉSZET, Várszegi Pincészet