A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása

Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.

Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.

Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:

Sümeghy Cserszegi F, Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres , Hilltop Cserszegi Fűszeres, Papp Ámor, Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, Tűzkő Cserszegi Fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Cserszegi Fűszeres , SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Cserszegi fűszeres

 

Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:

Bükki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:

Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Tűzkő Birtok, Font Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Csillagvölgy Pincészet, Hilltop Neszmély Borászat, Béla Borászat-Imrehegy, Sándor Zsolt Pincészete, Tátrai Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától