A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
Cserszegi fűszeres, FRICCANTE, Papp Ámor, Cserszegi Fűszeres , SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Mr Fressh, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Hilltop Cserszegi Fűszeres, 2023 Cserszegi fűszeres, Soproni Cserszegi Fűszeres
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Balaton-felvidéki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Bükki borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Egri borvidék, Etyek-Budai borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Sándor Zsolt Pincészete, Csillagvölgy Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Berta Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Hagymási Pincészet Eger, Tátrai Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd