A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, FRICCANTE, Soproni Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, Mr Fressh, 2023 Cserszegi fűszeres, Cserszegi Fűszeres , Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Cserszegi Fűszeres, Hilltop Cserszegi Fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Papp Ámor, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Bükki borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Csillagvölgy Pincészet, Berta Pince, Sándor Zsolt Pincészete, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Hagymási Pincészet Eger, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Font Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Tátrai Pincészet