A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Cserszegi fűszeres, FRICCANTE, Hilltop Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres , Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Mr Fressh, Papp Ámor, 2023 Cserszegi fűszeres, Soproni Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Egri borvidék, Szekszárdi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Bükki borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Sándor Zsolt Pincészete, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Berta Pince, Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Hagymási Pincészet Eger