A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Top Selection Grófi Hárslevelű , Hárslevelű, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Hárslevelű Válogatás, Hárslevelű Törköly Pálinka, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű, Pajzos Hárslevelű Késői szüret, Pók Tamás borválogatás, Tokaji Hárslevelű, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Egri Csillag Superiror, Édeskettes, Angyal Borválogatás, Tokaji Hárslevelű félédes, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Somlói Hárslevelű 2010, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Eufória cuvée 2015, Pók Tamás borválogatás, Megyer Tokaji Szamorodni száraz

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Szent Benedek Pincészet, Fekete Pince Somló, Besenyei Borház, Zsirai Pincészet, Angyal Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pajzos - Megyer Pincészet, HOLDVÖLGY, Galambos Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Kun Lajos pincészete, borterasz.hu, Fazekas pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Halasi Pince, Pannon Tokaj , Tűzkő Birtok, Tornai Pincészet Somló, Pók Tamás Pincéje, Polgár Pincészet és Panzió, Árpád-hegy Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Belward Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától