A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Angyal Tokaji Cuvée, Angyal Borválogatás, Hárslevelű, Karácsonyi prémium csomag, Tokaji Dominium Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Tokaji hárslevelű, Hárslevelű, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Aranyhárs, Mátrai Fríz Hárslevelű, Remete 2006, Tűzkő Hárslevelű, Halasi Fehér Cuvée, Katika Cuvée, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, Pók Tamás borválogatás, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Somlói Hárslevelű, Egyszervolt, Hárslevelű, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, 6 puttonyos Tokaji Aszú

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Tolnai borvidék, Pécsi borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pajzos - Megyer Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Fekete Pince Somló, Pannon Tokaj , Besenyei Borház, Belward Pincészet, Zsirai Pincészet, Lukácsy Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Kolonics Pincészet, Galambos Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Tűzkő Birtok, Halasi Pince, Angyal Borászat, Pók Tamás Pincéje, Szent Benedek Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Hárs Család bioPincészete, Kun Lajos pincészete, Árpád-hegy Pince, Polgár Pincészet és Panzió, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától