A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Megyer Tokaji Hárslevelű Késői , Pók Tamás borválogatás, SIGNATURE, Siklósi Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Rigópohár, Halasi Kései Hárslevelű, Hárslevelű, Eleven, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Hárslevelű Válogatás, Egri Csillag Superior, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Tokaji furmint , Hárslevelű pálinka díszdobozban, Somlói Hárslevelű, Aranyhárs, Tűzkő Hárslevelű, Mátrai Fríz Hárslevelű, Karácsonyi Válogatás, SIGNATURE, Somlói Hárslevelű 2010, Mester Hatos borcsomag

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Basilicus Szőlőbirtok, HOLDVÖLGY, Kun Lajos pincészete, Lukácsy Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Angyal Borászat, Tűzkő Birtok, Fekete Pince Somló, borterasz.hu, Pajzos - Megyer Pincészet, Pannon Tokaj , Szent Benedek Pincészet, Galambos Pincészet, Halasi Pince, Belward Pincészet, Tornai Pincészet Somló, Hárs Család bioPincészete, Zsirai Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Árpád-hegy Pince, Besenyei Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától