A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Pók Tamás borválogatás, Tokaji Aszú 6 Puttonyos, Tokaji hárslevelű, Angyal Tokaji Cuvée, A Ház Bora, Pók Tamás borválogatás, Hárslevelű Válogatás, Katika Cuvée, Édeskettes, Hárslevelű Törköly Pálinka, Imperator Tokaji Aszú, Siklósi Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji Száraz Szamorodni, Angyal Borválogatás, Hashtag Neszmély, Tokaji Cuvée, Somlói Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű édes, Tokaji Szamorodni száraz, Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Egri borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pajzos - Megyer Pincészet, Fazekas pincészet, Angyal Borászat, Hagymási Pincészet Eger, Pannon Tokaj Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Lukácsy Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Galambos Pincészet, Kun Pincészet, Zsirai Pincészet, Kolonics Pincészet, Fekete Pince Somló, Polgár Pincészet és Panzió, Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Gajdócsi Borászat, Árpád-hegy Pince, Belward Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától