A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Hárslevelű, Hárslevelű Superior 2014, Tokaji Hanna Cuvée 2011 késői, Aranyhárs, Top Selection Grófi Hárslevelű , Egyszervolt, Aranykönny, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Mester Hatos borcsomag, Tokaji Hárslevelű, Édeskettes, Pók Tamás borválogatás, Megyer Tokaji édes Szamorodni, SIGNATURE, Angyal Tokaji Cuvée, Pók Tamás borválogatás, Siklósi Hárslevelű, Egri Csillag Superiror, Halasi Kései Hárslevelű, Tűzkő Szelekció, Hárslevelű, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Halasi Fehér Cuvée

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pajzos - Megyer Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pannon Tokaj , Tornai Pincészet Somló, Pók Tamás Pincéje, Zsirai Pincészet, HOLDVÖLGY, Angyal Borászat, Besenyei Borház, Fazekas pincészet, Kun Lajos pincészete, Lukácsy Pince, Szent Benedek Pincészet, Tűzkő Birtok, Hárs Család bioPincészete, Fekete Pince Somló, Belward Pincészet, Halasi Pince, Hagymási Pincészet Eger, Árpád-hegy Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Polgár Pincészet és Panzió, Galambos Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától