A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Angyal Hárslevelű Birtok Válogatás, 6 puttonyos Tokaji Aszú 2003, Tűzkő Hárslevelű, Tokaji Hárslevelű félédes, Szamorodni édes, Mester Hatos borcsomag, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Édeskettes, Remete 2011, Hárslevelű, Minőségi Folyóborok, Somlói Hárslevelű, Eufória cuvée 2015, Hárslevelű Törköly Pálinka, 6 puttonyos Tokaji Aszú, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Somlói Hárslevelű, Tokaji Aszú 6 puttonyos, A Ház Bora, Karácsonyi prémium csomag, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Hárslevelű pálinka díszdobozban, Somlói Hárslevelű 2010, Somlói Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kolonics Pincészet, Besenyei Borház, Angyal Borászat, Árpád-hegy Pince, Belward Pincészet, Szent Benedek Pincészet, Fekete Pince Somló, Pannon Tokaj Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Pajzos - Megyer Pincészet, Kun Lajos pincészete, Tűzkő Birtok, Zsirai Pincészet, Galambos Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Hárs Család bioPincészete, Lukácsy Pince, Basilicus Szőlőbirtok, borterasz.hu, Polgár Pincészet és Panzió

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától