A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Tokaji Dominium Hárslevelű, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Aranyhárs, Angyal Borválogatás, Tűzkő Szelekció, Pók Tamás borválogatás, Tokaji furmint , Eufória cuvée 2015, Fehér Karácsonyi csomag, Tokaji Száraz Szamorodni, Tokaji Aszú 6 puttonyos, Katika Cuvée, Szamorodni édes, Somlói Hárslevelű, Hárslevelű Superior 2014, Siklósi Hárslevelű, Hárslevelű, Minőségi Folyóborok, A Ház Bora, Tokaji Szamorodni száraz, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Somlói Hárslevelű, Pajzos Tokaji Hárslevelű selection, Mester Hatos borcsomag

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Fazekas pincészet, Árpád-hegy Pince, Fekete Pince Somló, Belward Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kun Lajos pincészete, Tűzkő Birtok, Szent Benedek Pincészet, Besenyei Borház, Pannon Tokaj Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Kolonics Pincészet, Zsirai Pincészet, borterasz.hu, Pók Tamás Pincéje, Hárs Család bioPincészete, Galambos Pincészet, Lukácsy Pince, Basilicus Szőlőbirtok

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától