A Hárslevelű szőlő bemutatása

Régi magyar fajta, ami valószínűleg természetes megtermékenyítés útján keletkezett magonc. Magyarország minden borvidékén termesztik, de legelterjedtebb Tokaj-hegyalján és a Villány-Siklósi borvidéken. Az Egri borvidék Debrői körzetében szintén jó minőséget ad. Később került Tokaj-hegyaljára, mint a furmint. A XVIII. sz-ban a Fejérszőlő kiváltására terjedt el nagyobb mennyiségben. Jelenlegi termőterülete mintegy 1600 ha. Ebből közel 1200 ha Tokaj-Hegyalján, 160 ha Mátraalján és  90 ha az Egri borvidéken található.

Kedveli a vulkáni eredetű, melegebb, de az agyagos, löszös málladékkal kevert talajokat is.

Gyakran a furminthoz szokták hasonlítani. Azzal összevetve bora általában illatosabb, lágyabb, könnyebben érő és könnyebben érthető. Maga a szőlő is korábban érik, mint a furmint. Savai elegánsak, kedvesek, jó cukorgyűjtő, jól aszúsodik. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Erre kiváló példa a Somlón termelő Fekete Béla és Györgykovács Imre. Siklóson általában Bock József és a Polgár Pince Aranyhárs bora emelkedik ki az átlagból. Tokaj-Hegyalja az utóbbi években izgalmas késői szüretelésű félédes, édes borokkal mutatkozott be.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Hárslevelűből  készített néhány bor:

Hárslevelű, Tűzkő Szelekció, Pók Tamás borválogatás, Tokaji Száraz Szamorodni, Remete 2006, Hárslevelű Törköly Pálinka, A Ház Bora, Hárslevelű Válogatás, Tokaji Dominium Hárslevelű, Mester Hatos borcsomag, Angyal Tokaji Cuvée, Mátrai Fríz Hárslevelű, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű, Somlói Hárslevelű 2010, Egyszervolt, Angyal Tokaji 5 puttonyos Aszú, Siklósi Hárslevelű, Egri Csillag Superior, Megyer Tokaji édes Szamorodni, SIGNATURE, Katika Cuvée, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Hárslevelű, Somlói Hárslevelű

 

A Hárslevelű szintén régi magyar fajta, s leginkább Tokaj-Hegyalján, a furminttal vegyesen művelik, de számos más borvidékünkön is megtalálható. Gyümölcsös, nagyon szép illatú, amelyben nevéhez illetően a hársfavirág, hársméz dominál. Enyhén fűszeres zamatú, eléggé testes, savai elegánsabbak, mint a furminté, kissé fanyar utóízzel. Tokaj-Hegyalján önmagában száraz, félszáraz és félédes változatban is kitűnő, karakteres bor készíthető belőle, míg Somlón a száraz, a Villányi borvidéken félédes, édes változata dívik. Igazi értékét az aszú összetevőjeként nyerte el.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (20. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Hárslevelűt termesztenek:

Tokaji borvidék, Mátrai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Hárslevelűből készült bor rendelhető:

Pajzos - Megyer Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Árpád-hegy Pince, Tornai Pincészet Somló, Basilicus Szőlőbirtok, Kun Lajos pincészete, HOLDVÖLGY, Galambos Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Belward Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Lukácsy Pince, Besenyei Borház, Fekete Pince Somló, Tűzkő Birtok, Halasi Pince, Pannon Tokaj , Zsirai Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Polgár Pincészet és Panzió, Hárs Család bioPincészete, Szent Benedek Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától