A Juhfark szőlő bemutatása

Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.

Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.

Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Juhfarkból készített néhány bor:

Kínáló tartály, Juhfark Karácsonyi, Nagy-Somlói Juhfark 2008, Nászéjszakák bora- homokfújt, Juhfark, Autóemblémás borok, Nászéjszakák bora- szőlőleveles, Somló Pezsgő Gravírozott, Somlói Juhfark, Balatonakali Juhfark, Tornai Friss Juhfark, Juhfark Gravírozott szív, Juhfark, Nagy Somlói Arany Cuveé, Somlói Juhfark évszámos, Minőségi Folyóborok, Tornai Top Selection Grófi Juhfark, Harsonás angyal, Balatoncsicsói Juhfark , Nászészakák bora 01, Top Selection Aranyhegy Juhfark , Somló pezsgő doux, Juhfark, Somlói Juhfark, Somlói Juhfark

 

A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:

Fazekas pincészet, Kolonics Pincészet, Canter Borház, Tornai Pincészet Somló, Fekete Pince Somló, Salánki Borpince, Levendulapince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Hárs Család bioPincészete, Várkapitány Pincészet Somló

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától