A Juhfark szőlő bemutatása
Sokan ősi magyar fajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Szinte egyetlen termőhelyhez, Somlóhoz köthető fajta. Gyakran keverték össze a csomorika fajtával, de mára ez a vita tisztázódott. Somló hegyen újra tiszta ültetvényeket találunk. Teljes termőterülete mintegy 110 ha, ennek egy kisebb része a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található.
Valódi értékei a vulkáni, ásványos talajokon mutatkoznak meg, de a meszes talajt is kedveli. Bora itt könnyedebb, illatosabb.
Kedvelői a magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. Fiatalon neutrális illat- és ízvilága nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és az eredmény nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bor.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Juhfarkból készített néhány bor:
Számmal gravírozott Pezsgők, Somlói Juhfark Késői szüret, Kedvezményes pezsgő csomag, Nagy Somlói Arany Cuveé, Somló pezsgő sec WB, Nászészakák bora 01, Somlói Juhfark, Juhfark Karácsonyi, Nászéjszakák bora 02, Somlói Juhfark, Somló Pezsgő Gravírozott, Autóemblémás borok, Nagy-Somlói Juhfark 2008, JUHFARK 2003 - VÖRÖS SZÍV, Somló pezsgő doux, Kis és nagy Hancúrléc, Juhfark, JUHFARK 2003 - POCAKOS, Magnus Juhfark, Nászéjszakák bora- homokfújt, Somlói Juhfark, Juhfark Gravírozott szív, Juhfark, Magyar címeres Juhfark , Somlói Juhfark
A magyar eredetű Juhfark a filoxéravész előtt igen ismert és elterjedt volt Magyarországon. Nevét ma leginkább Somlóval kötik össze, de több helye, elsősorban a Balaton északi partvonalán is új életre kezd kelni, mint önálló borféleség. Nevét a juhfarkhoz hasonlatos, kissé görbe fürtformájáról kapta. A furmint és a kéknyelű mellett azon fehér hungaricum, amely e visszafogott illatú, de igen karakteres, testes, magas savtartalommal bíró borrá válik. Az érlelést nagyon meghálálja, s szépen öregedő bor lesz belőle.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (21. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Juhfarkot termesztenek:
Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék
Pincészetek, ahonnan Juhfarkból készült bor rendelhető:
Fazekas pincészet, Fekete Pince Somló, Canter Borház, Hárs Család bioPincészete, Várkapitány Pincészet Somló, Kolonics Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó