A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Apropó, Hempergő, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Kékfrankos , Rosé Cuvée, NJK, BABA Rose, SKIZO Kedv-Szett, Csipkés Rozé, Kékfrankos Rose, Páratlan ajándékcsomag, Nagy Karácsonyi csomag, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Kosbor, Soproni Kékfrankos, Egri Kékfrankos, Villányi RedY, Magyar ürmös, Páratlan, Kékfrankos, Etyek-Budai Rosé, Mátrai Kékfrankos Rose, Szőlőfürt, Soproni Éjszaka

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Bükki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tolnai borvidék, Pécsi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Mátrai borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pók Tamás Pincéje, Villa Wanda Bormanufaktúra, Gróf Buttler Borászat, SkizoBor, STERLIK PINCÉSZET, Kovács Nimród Winery, Gál Lajos Pincészete, Cseri Pincészet, Kecskés Pince , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Geszler Családi Pincészet - Mór, Vojtek Pince Villány, Hagymási Pincészet Eger, Szemes Pince, Gajdos Pincészet, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Maul Pincészet Villány, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Deé Családi Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Canter Borház, Mayer Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Tűzkő Birtok, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Sabar Borház, Sümegi és Fiai Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Berta Pince, Országh-Pince, Béla Borászat-Imrehegy, Fáncsi Hegyi Pince, Nyilas Pincészet, Besenyei Borház, Bock Pince Kft., Levendulapince, Aegidius Bormanufaktúra, Vinatus Pince Kft., Halasi Pince, Fazekas pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Jackfall Bormanufaktúra, Font Pincészet, Csetvei Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Belward Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Várszegi Pincészet, Pócz Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Maczkó Róbert Pincészete, Lukácsy Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, borterasz.hu, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Garger pince, Angyal Borászat

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától