A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Mayer Kékfrankos, Nagy-Eged Kékfrankos, Geszler Rosé Kékfrankos 2018, Egri Bikavér, Kékfrankos Válogatás, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Magyar ürmös, Cellarius, SKIZO Rozé , Kosbor, Mirtill Cuvée, Villányi Kékfrankos, Karácsonyi Válogatás, Egri Kékfrankos, Soproni Kékfrankos Rosé, Pannonhalmi KeDeély, Egri Vörös, Monopole Rhapsody Bikavér, Kékfrankos, Vörös Válogatás - 6-os box, Monopole Superior Bikavér, Mátrai Kékfrankos Rose, Kékfrankos, Kékfrankos Rose, Mezei Vörös Cuvée 

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Móri borvidék, Badacsonyi borvidék, Bükki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Kunsági borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Tokaji borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Csetvei Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Gajdos Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Országh-Pince, Kovács Nimród Winery, Vojtek Pince Villány, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Tűzkő Birtok, Sümegi és Fiai Pincészet, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Jackfall Bormanufaktúra, KOVÁCS PINCE TÖK, Vinatus Pince Kft., STERLIK PINCÉSZET, Levendulapince, SkizoBor, Halasi Pince, Sabar Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Deé Családi Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, GÁLA PINCÉSZET, Szemes Pince, Gál Lajos Pincészete, Lantos és Monoki Pince, Lukácsy Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Font Pincészet, Bock Pince Kft., GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Fazekas pincészet, Gróf Buttler Borászat, Cseri Pincészet, Nyilas Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Berta Pince, Canter Borház, Maul Pincészet Villány, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Kecskés Pince , Villa Wanda Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Mayer Pince, Aegidius Bormanufaktúra, borterasz.hu, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Várszegi Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Pócz Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Geszler Családi Pincészet - Mór, Angyal Borászat, Maczkó Róbert Pincészete, Garger pince, Belward Pincészet, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától