A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Kékfrankos Rose, Hempergő, Kékfrankos , Szőlőfürt, Kékfrankos Válogatás, Kékfrankos Rosé, Mátrai Kékfrankos Rose, Etyek-Budai Rosé, Kékfrankos Válogatás, Servus Rosé, Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Vezér Cuvée, Polgár Rosé, Vörös Válogatás - 6-os box, Tűzkő Talentum, Páratlan ajándékcsomag, Egri Bikavér, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Halasi Kékfrankos Rosé, Gere Zsolt - Gentleman, Etyek-Budai Rosé, Villányi Dél Cuvée Kopár - Dűlő, Kékfrankos Karácsonyi csomag, GB Egri Bikavér

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Egri borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Szekszárdi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Vinatus Pince Kft., Lukácsy Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Garger pince, STERLIK PINCÉSZET, Pócz Pincészet, SkizoBor, Besenyei Borház, Nyilas Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Aegidius Bormanufaktúra, Angyal Borászat, Deé Családi Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Villa Wanda Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, Belward Pincészet, Mayer Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Levendulapince, Hagymási Pincészet Eger, Cseri Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Gál Lajos Pincészete, Berta Pince, Kecskés Pince , Országh-Pince, Kovács Nimród Winery, Sümegi és Fiai Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gajdos Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Tűzkő Birtok, Gróf Buttler Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Maul Pincészet Villány, Bock Pince Kft., KOVÁCS PINCE TÖK, Halasi Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Várszegi Pincészet, borterasz.hu, Szemes Pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Fáncsi Hegyi Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Font Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Tiffán Ede Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Sabar Borház, Canter Borház, Csetvei Pincészet, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától