A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Mátrai Kékfrankos Rose, Kékfrankos , Kékfrankos, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Soproni Kékfrankos Rosé 2020, Péter Bora, GB Egri Bikavér, Egri Bikavér, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Kékfrankos Válogatás, Kékfrankos Válogatás, Hempergő, Rosé Cuvée, KisMedve, Kékfrankos, Bíbor PIbor, Rosé 2018, Kékfrankos Rosé, Mayer Paksi Siller, Pannonhalmi Kékfrankos, Pannonhalmi KeDeély, Egri Bikavér, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Jackfall Duett, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Soproni borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Móri borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Tűzkő Birtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Aegidius Bormanufaktúra, Sümegi és Fiai Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, GÁLA PINCÉSZET, Angyal Borászat, Maczkó Róbert Pincészete, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Besenyei Borház, Berta Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Gajdos Pincészet, Cseri Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Pók Tamás Pincéje, STERLIK PINCÉSZET, SkizoBor, Canter Borház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Maul Pincészet Villány, Béla Borászat-Imrehegy, Kovács Nimród Winery, Sabar Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Vinatus Pince Kft., Kecskés Pince , Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Pócz Pincészet, borterasz.hu, Polgár Pincészet és Panzió, Csillagvölgy Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Lantos és Monoki Pince, Bock Pince Kft., Fazekas pincészet, Mayer Pince, Font Pincészet, Deé Családi Pincészet, Csetvei Pincészet, Garger pince, Belward Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Fáncsi Hegyi Pince, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától