A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Soproni GROSSZFATER, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, NJK, Egri Bikavér, Kékfrankos, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Páratlan, Bíbor, Vezér Cuvée, Gyöngyöző Kékfrankos Rozé, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Pók Tamás borválogatás, Rubin Cuvée, Egri Vörös Cuvée, Cuvée, Mátrai Kékfrankos Rose, Grand Blue , Kékfrankos rozé, Bock Ermitage, Bock Rosé, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Pannonhalmi KeDeély, Kékfrankos Rosé, Kékfrankos, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Szekszárdi borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Badacsonyi borvidék, Kunsági borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tokaji borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Pók Tamás Pincéje, Gál Lajos Pincészete, Bock Pince Kft., Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Berta Pince, Fazekas pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Kovács Nimród Winery, Aegidius Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Vinatus Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, Polgár Pincészet és Panzió, SkizoBor, GÁLA PINCÉSZET, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Kecskés Pince , Mayer Pince, STERLIK PINCÉSZET, Geszler Családi Pincészet - Mór, Deé Családi Pincészet, Pócz Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Hagymási Pincészet Eger, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Vojtek Pince Villány, Font Pincészet, Várszegi Pincészet, Borbora Borház, Garger pince, Sabar Borház, Maczkó Róbert Pincészete, Jekl Pincészet, Grócz Pincészet, Maul Pincészet Villány, Lukácsy Pince, Besenyei Borház, Eke Pince, Lantos és Monoki Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Angyal Borászat, Belward Pincészet, Canter Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától