A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.
Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.
Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Kékfrankosból készített néhány bor:
Soproni Kékfrankos, Cellarius, Rose Cuvée, Poncichter Cuvée, Nagygalagonyás Kékfrankos, Kékfrankos, Kosbor, Kékfrankos , Szőlőfürt, Rosé 2017, Pannonhalmi Üdeén, Kékfrankos, Egri Kékfrankos, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Kékfrankos, Vezér Cuvée, Páratlan, Kékfrankos, Villányi RedY, Villányi RedY, Soproni Kékfrankos, Castrum, Kékfrankos Rosé, Imrehegyi Néró-Kékfrankos Rozé, Nagy-Eged Kékfrankos
Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.
Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:
Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Móri borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Mátrai borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tokaji borvidék
Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:
Béla Borászat-Imrehegy, Bock Pince Kft., GÁLA PINCÉSZET, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, SkizoBor, Csillagvölgy Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Gál Lajos Pincészete, Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Lukácsy Pince, STERLIK PINCÉSZET, Berta Pince, Canter Borház, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Grócz Pincészet, Maul Pincészet Villány, Kovács Nimród Winery, Kecskés Pince , Jekl Pincészet, Borbora Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Eke Pince, Fazekas pincészet, Deé Családi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Geszler Családi Pincészet - Mór, Villa Wanda Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Vojtek Pince Villány, Belward Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Mayer Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gróf Buttler Borászat, Lantos és Monoki Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Vinatus Pince Kft., Angyal Borászat, Várszegi Pincészet, Pócz Pincészet, Garger pince