A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Soproni Kékfrankos Rosé, Kékfrankos rozé, Polgár Rosé, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Mátrai Kékfrankos-Cab Sauvignon, Nagygalagonyás Kékfrankos, Pók Tamás borválogatás, Gere Zsolt - Gentleman, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Hempergő, Halasi Kékfrankos Rosé, Tűzkő 300 Cuvée , Bock Rosé, Kékfrankos Válogatás, Kékfrankos , Pannonhalmi Kékfrankos, Grand Blue , Péter Bora, SKIZO Kedv-Szett, GB Rosé, Csak egy kis apróság, Kékfrankos-Folyóbor, Egri Siller, Immortal, 5 liter Rosé Bag in Box

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Tokaji borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Móri borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Polgár Pincészet és Panzió, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház, Tiffán Ede Pincészet, Angyal Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Tűzkő Birtok, STERLIK PINCÉSZET, Villa Wanda Bormanufaktúra, Cseri Pincészet, Levendulapince, Kovács Nimród Winery, Jackfall Bormanufaktúra, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Mayer Pince, Canter Borház, Sümegi és Fiai Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Aegidius Bormanufaktúra, Fazekas pincészet, Pók Tamás Pincéje, Gróf Buttler Borászat, SkizoBor, Berta Pince, GÁLA PINCÉSZET, Országh-Pince, Sabar Borház, Lantos és Monoki Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gajdos Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, borterasz.hu, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Kecskés Pince , Mokos Családi Pincészet, Bock Pince Kft., Béla Borászat-Imrehegy, Maul Pincészet Villány, Fáncsi Hegyi Pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Maczkó Róbert Pincészete, Halasi Pince, Font Pincészet, Deé Családi Pincészet, Nyilas Pincészet, Belward Pincészet, Lukácsy Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Pócz Pincészet, Csetvei Pincészet, Garger pince, Várszegi Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától