A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

UNBELIEVABLE RED, Bock Rosé, Soproni Kékfrankos, Rosé 2017, Pannonhalmi Üdeén, Tűzkő Kékfrankos, Hempergő, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Kékfrankos Rosé, Pók Tamás borválogatás, Rose Cuvée, Kékfrankos Rosé, 5 liter Rosé Bag in Box, Vezér Cuvée, Apropó, Villányi RedY, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Tűzkő Kékfrankos Rosé, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Egri Bikavér superior, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Immortal, Halasi Kékfrankos Rosé, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Csak egy kis apróság

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Egri borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Móri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kovács Nimród Winery, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Hagymási Pincészet Eger, Gróf Buttler Borászat, GÁLA PINCÉSZET, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gajdos Pincészet, Fazekas pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Bock Pince Kft., STERLIK PINCÉSZET, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Angyal Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Pók Tamás Pincéje, SkizoBor, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Besenyei Borház, Maczkó Róbert Pincészete, Mayer Pince, Béla Borászat-Imrehegy, borterasz.hu, Tűzkő Birtok, Jackfall Bormanufaktúra, Deé Családi Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Országh-Pince, Kecskés Pince , Sümegi és Fiai Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Berta Pince, Belward Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, KOVÁCS PINCE TÖK, Lantos és Monoki Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Font Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Pócz Pincészet, Garger pince, Tiffán Ede Pincészet, Canter Borház, Lukácsy Pince, Maul Pincészet Villány, Sabar Borház, Várszegi Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Halasi Pince, Nyilas Pincészet, Csetvei Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Vinatus Pince Kft., Cseri Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától