A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Gravita, Rosé Cuvée, Soproni Kékfrankos Rosé 2020, Kosbor, Csak egy kis apróság, SKIZO Vörös, BABA Rose, Egri Vörös, Egri Kékfrankos, Kékfrankos, Egri Kékfrankos, NJK, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Karácsonyi prémium csomag, Pannonhalmi Üdeén, Rubin Cuvée, Egri Bikavér, Pók Tamás borválogatás, Kékfrankos Rosé, Egri Bikavér superior, Mirtill Cuvée, Kékfrankos Rosé, Egri Rozé, 5 liter Rosé Bag in Box, Egri Siller

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Badacsonyi borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kovács Nimród Winery, Béla Borászat-Imrehegy, Jackfall Bormanufaktúra, Mayer Pince, STERLIK PINCÉSZET, Várszegi Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Tűzkő Birtok, Hagymási Pincészet Eger, Csetvei Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Fazekas pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Deé Családi Pincészet, Berta Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Bock Pince Kft., Garger pince, Besenyei Borház, borterasz.hu, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Kecskés Pince , Cseri Pincészet, Canter Borház, Vinatus Pince Kft., Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, SkizoBor, Országh-Pince, Fáncsi Hegyi Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , GÁLA PINCÉSZET, Gajdos Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Pók Tamás Pincéje, Sabar Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Pócz Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Maul Pincészet Villány, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Angyal Borászat, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Belward Pincészet, Font Pincészet, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától