A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Pók Tamás borválogatás, Mezei Rose Cuvée, Kékfrankos, Kékfrankos Rose, NJK, Soproni Kékfrankos, Mezei Vörös Cuvée ÉN, Kékfrankos, Bock Ermitage, Bíbor PIbor, Kékfrankos Rosé, Mirtill Cuvée, Villányi Dél Cuvée Kopár - Dűlő, Kékfrankos, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Soproni Kékfrankos Rosé, Kékfrankos, Grand Blue , Egri Kékfrankos, Halasi Kékfrankos Rosé, Pannonhalmi Rosé  12 db-os csomag, SKIZO Rozé , Pannonhalmi KeDeély, Páratlan ajándékcsomag, Hajnalpír

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Bükki borvidék, Tokaji borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Mátrai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Aegidius Bormanufaktúra, Cseri Pincészet, Gajdos Pincészet, Besenyei Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Sümegi és Fiai Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, Bock Pince Kft., Kovács Nimród Winery, Berta Pince, Pók Tamás Pincéje, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Villa Wanda Bormanufaktúra, Tűzkő Birtok, Hagymási Pincészet Eger, Lukácsy Pince, Mokos Családi Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Nyilas Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Vojtek Pince Villány, Geszler Családi Pincészet - Mór, Halasi Pince, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Szemes Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, KOVÁCS PINCE TÖK, Angyal Borászat, Országh-Pince, STERLIK PINCÉSZET, SkizoBor, Font Pincészet, Levendulapince, Maczkó Róbert Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Maul Pincészet Villány, GÁLA PINCÉSZET, Kecskés Pince , Mayer Pince, Pócz Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Fáncsi Hegyi Pince, Fazekas pincészet, Deé Családi Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Sabar Borház, borterasz.hu, Belward Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Garger pince, Canter Borház, Csetvei Pincészet, Várszegi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától