A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Péter Bora, Monopole Rhapsody Bikavér, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Páratlan, Magyar ürmös, Gabriella Cuvee, Rubin Cuvée, Bella Rosa, NJK, Kékfrankos Rose, SKIZO Rozé , Mirtill Cuvée, Bíbor PIbor, Rosé Cuvée, Kékfrankos, Kékfrankos, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Etyek-Budai Rosé, Kékfrankos Rosé, Egri Vörös,  Rosé Borvarázs, Pannonhalmi Kékfrankos, Egri Bikavér, Mezei Vörös Cuvée , Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Egri borvidék, Tolnai borvidék, Bükki borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tokaji borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Deé Családi Pincészet, Szemes Pince, Hagymási Pincészet Eger, Garger pince, Maul Pincészet Villány, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Kovács Nimród Winery, SkizoBor, Pók Tamás Pincéje, Gál Lajos Pincészete, Maczkó Róbert Pincészete, Cseri Pincészet, Nyilas Pincészet, Levendulapince, Béla Borászat-Imrehegy, Aegidius Bormanufaktúra, STERLIK PINCÉSZET, Gróf Buttler Borászat, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Vinatus Pince Kft., Geszler Családi Pincészet - Mór, Mokos Családi Pincészet, Országh-Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, Gajdos Pincészet, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., GÁLA PINCÉSZET, Berta Pince, Pócz Pincészet, Sabar Borház, Fazekas pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Tűzkő Birtok, Bock Pince Kft., Canter Borház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Besenyei Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Mayer Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Lantos és Monoki Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Lukácsy Pince, Vojtek Pince Villány, Várszegi Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Csillagvölgy Pincészet, Angyal Borászat, Belward Pincészet, Halasi Pince, Font Pincészet, Kecskés Pince , borterasz.hu, Jackfall Bormanufaktúra, Csetvei Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától