A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Pannonhalmi Üdeén, Rosé cuvée, Kosbor, Négykezes, Villányi Dél Cuvée Kopár - Dűlő, Kékfrankos Rose, Halasi Kékfrankos Rosé, Cellarius, Mokos Gyöngyöző Rozé, Hajósi Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Rosé Cuvée, Nagy Karácsonyi csomag, Friss Cuvée vörös, Mayer Paksi Siller, Nagygalagonyás Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Egri Bikavér, Soproni Kékfrankos Rosé, Kékfrankos Rosé, Egri Bikavér, Magyar ürmös, Monopole Rhapsody Bikavér, Kékfrankos Rozé, Pók Tamás borválogatás

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Szekszárdi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék, Etyek-Budai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kecskés Pince , Kovács Nimród Winery, KOVÁCS PINCE TÖK, Levendulapince, Csetvei Pincészet, Maul Pincészet Villány, Országh-Pince, Vinatus Pince Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Aegidius Bormanufaktúra, Font Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Tűzkő Birtok, SkizoBor, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Szemes Pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, STERLIK PINCÉSZET, Pók Tamás Pincéje, Villa Wanda Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Canter Borház, Garger pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Mayer Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Sümegi és Fiai Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Gajdos Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Fáncsi Hegyi Pince, Pócz Pincészet, Bock Pince Kft., Gróf Buttler Borászat, GÁLA PINCÉSZET, Halasi Pince, Fazekas pincészet, Deé Családi Pincészet, Várszegi Pincészet, Besenyei Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Tiffán Ede Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Berta Pince, Nyilas Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Csillagvölgy Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Belward Pincészet, Cseri Pincészet, borterasz.hu, Angyal Borászat, Lukácsy Pince, Sabar Borház, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától