A Kékoportó (Portugieser) szőlő bemutatása

Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik.

Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és kedvelt  leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a Kunság osztozik legnagyobb mértékben.

„A magyar kékoportó” Villányban terem. Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik. Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható, de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Villány főutcáján és betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Portugieserből készített néhány bor:

Mezei Vörös Cuvée ÉN, Bock Ermitage, Polgár Rosé, Potugieser, Portugieser, Páratlan, Portugieser , Portugieser, Servus Rosé, Portugieser, Villányi Portugieser, Mester Hatos borcsomag, Mirtill Cuvée, Jackfall Portugieser, Portugieser , Felső Magyarországi Cuvée 2l, Villányi RedY, Portugieser , Immortal, Bock Rosé, Páratlan ajándékcsomag, Csak egy kis apróság, Portugieser, Mezei Vörös Cuvée , Felső Magyarországi Port-Piot N 2L

 

Magyarországon Kékoportónak nevezett szőlőfajta származása és megjelenésének időpontja nem tisztázott. Számos borvidékünkön elterjedt, de legnagyobb hírnévre Villányban jutott. Korán érő, alacsony savtartalommal, bársonyos tanninnal és jó színanyaggal rendelkező fajta, amely mind önmagában, mind más borokkal házasítva szép, kerek bort ad. Emiatt a vörösborok közül a leginkább közkedvelt, ibolyára emlékeztető illatával, időnként vaníliás-csokoládés ízvilágával könnyen belopja magát a borfogyasztók mindennapjaiba. Ám szépsége gyorsan „megráncosodik”, hamar elvénül, így leginkább egy-két éves koráig nyújt igazi élvezetet. A kadarkához és a kékfrankoshoz hasonlóan még e bornál is számítani lehet némi meglepetésre.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Portugiesert termesztenek:

Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Bükki borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékoportóból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Maul Pincészet Villány, borterasz.hu, Maczkó Róbert Pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, Vojtek Pince Villány, Szemes Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Várszegi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Bock Pince Kft., Mokos Családi Pincészet, Kecskés Pince , Salánki Borpince, Vinatus Pince Kft., Hárs Család bioPincészete, Bakonyi Péter pincéje

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától