A Kékoportó (Portugieser) szőlő bemutatása

Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik.

Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és kedvelt  leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a Kunság osztozik legnagyobb mértékben.

„A magyar kékoportó” Villányban terem. Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik. Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható, de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Villány főutcáján és betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Portugieserből készített néhány bor:

Nagy Karácsonyi csomag, Villányi Portugieser, Páratlan, Potugieser, Mirtill Cuvée, Mokos Portugieser 2015, Comis - Gyöngyöző rosé, Portugieser, Servus Rosé, Polgár Rosé, Csak egy kis apróság, Blauer Portugieser  Oportó, Portugieser , Immortal, Jackfall Portugieser, Villányi RedY, Bock Portugieser, Portugieser , Páratlan ajándékcsomag, Mester Hatos borcsomag, Vörös Házasítás , Bock Ermitage, Gere Zsolt - Jampi, Felső Magyarországi Port-Piot N 2L, Apropó

 

Magyarországon Kékoportónak nevezett szőlőfajta származása és megjelenésének időpontja nem tisztázott. Számos borvidékünkön elterjedt, de legnagyobb hírnévre Villányban jutott. Korán érő, alacsony savtartalommal, bársonyos tanninnal és jó színanyaggal rendelkező fajta, amely mind önmagában, mind más borokkal házasítva szép, kerek bort ad. Emiatt a vörösborok közül a leginkább közkedvelt, ibolyára emlékeztető illatával, időnként vaníliás-csokoládés ízvilágával könnyen belopja magát a borfogyasztók mindennapjaiba. Ám szépsége gyorsan „megráncosodik”, hamar elvénül, így leginkább egy-két éves koráig nyújt igazi élvezetet. A kadarkához és a kékfrankoshoz hasonlóan még e bornál is számítani lehet némi meglepetésre.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Portugiesert termesztenek:

Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Bükki borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékoportóból készült bor rendelhető:

Bock Pince Kft., borterasz.hu, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Bakonyi Péter pincéje, Hárs Család bioPincészete, Szemes Pince, Vojtek Pince Villány, Maczkó Róbert Pincészete, Maul Pincészet Villány, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Salánki Borpince, Kecskés Pince , Várszegi Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Vinatus Pince Kft., Aegidius Bormanufaktúra, Mokos Családi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától