A Kékoportó (Portugieser) szőlő bemutatása
Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik.
Változó összetételű talajokon termesztik. Löszön, meszes talajokon és homokon egyaránt megtalálható. Előfordul ugyan a német borvidékeken is, de előfordul, Magyarországon a legdélebbi borvidéken, Villányban ismert és kedvelt leginkább. Mintegy 1500 ha-os termő területén Villány, Eger és a Kunság osztozik legnagyobb mértékben.
„A magyar kékoportó” Villányban terem. Itt egy-két kistermelőnél a mai napig lehet olyan borokkal találkozni, melyek savtartalma jóval az átlagos alatt van és más borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható. Ez jó esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be. Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Hosszabb érlelésre csak akkor alkalmas, ha erőteljes terméskorlátozás mellett született borát új kishordóban érlelik. Tannintartalma közepes. Az átlagos Kékoportó borokat célszerű 2-3 éves korukig elfogyasztani. Villány mellett minden vörösbort termő borvidéken megtalálható, de a legtöbb helyen házasításokban használják. Mivel a legkorábban érő vörösbort adó fajta, újborként gyors feldolgozással évről évre találkozunk vele Szent Márton ünnepén (november 11.) Ha valaki végigsétál Villány főutcáján és betér egy-egy nyitott pincébe – sok kellemes kékoportóval fog találkozni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Portugieserből készített néhány bor:
Apropó, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Mokos Portugieser 2021, Páratlan, Jekl Alfi cuvée, Jackfall Duett, Bock Rosé, Jekl Portugieser, Immortal, Kosbor, Portugieser, Portugieser , Villányi Portugieser, Rose Cuvée, Rosé Cuvée, Portugieser , Portugieser, Nagy Karácsonyi csomag, Jackfall Portugieser, Bock Portugieser, Bock Ermitage, Villányi RedY, Mirtill Cuvée, Tilia Cuvée, Portugieser
Magyarországon Kékoportónak nevezett szőlőfajta származása és megjelenésének időpontja nem tisztázott. Számos borvidékünkön elterjedt, de legnagyobb hírnévre Villányban jutott. Korán érő, alacsony savtartalommal, bársonyos tanninnal és jó színanyaggal rendelkező fajta, amely mind önmagában, mind más borokkal házasítva szép, kerek bort ad. Emiatt a vörösborok közül a leginkább közkedvelt, ibolyára emlékeztető illatával, időnként vaníliás-csokoládés ízvilágával könnyen belopja magát a borfogyasztók mindennapjaiba. Ám szépsége gyorsan „megráncosodik”, hamar elvénül, így leginkább egy-két éves koráig nyújt igazi élvezetet. A kadarkához és a kékfrankoshoz hasonlóan még e bornál is számítani lehet némi meglepetésre.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Portugiesert termesztenek:
Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék
Pincészetek, ahonnan Kékoportóból készült bor rendelhető:
Hárs Család bioPincészete, Maul Pincészet Villány, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Bock Pince Kft., Polgár Pincészet és Panzió, Vojtek Pince Villány, Bakonyi Péter pincéje, Jekl Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Grócz Pincészet, Vinatus Pince Kft., Kecskés Pince , Tiffán Ede Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Csillagvölgy Pincészet, Várszegi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra