Az Olaszrizling szőlő bemutatása

A legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Számos kiskertben, családi pincészetben is megtaláljuk, az ország összes borvidékén – kivéve Tokaj Hegyalját. Jelenleg mintegy 6000 ha területe van, ebből Badacsony, Balatonfüred-Csopak és a Balaton felvidék mondhatja magáénak a legnagyobb ültetvényeket egyenként, több, mint 700-700ha-t.

Különösen jól érzi magát a vulkanikus talajokon, az ásványi anyagokat jól hasznosítja. Magasabb mésztartalmú területeken is érdemes termeszteni. Ilyenkor savkészlete üdévé, könnyeddé teszi. Akár pezsgő alapbor is készíthető belőle.

Teljes érésben savai erőteljesek, de finomak, gerincesek és elegánsak. Éretlenül viszont a borvidéktől függetlenül durvák, harapósak.   Jelentős cukormennyiséget gyűjt. Bora jó esetben tökéletes egyensúlyt tud felmutatni. Íze száraz iskolázásban fanyarkás: igazi férfias bornak tartják. Hajlamos az aszúsodásra is. A badacsonyi aszút szintén ez a fajta adja. Gyakran mutat keserűmandulára emlékeztető illat- és ízjegyeket, különösen a Balaton-felvidéken. Házasításra is alkalmas. Meghálálja a késői szüretet. Ízeit a hosszabb fahordós érlelés nemessé teszi, érdemes rá időt szánni. Mátraalján és a Bükkalján (Egerszólát körzetében) könnyedebb és virágosabb illat-és íz-karaktert felmutató bor születik belőle de csak acéltartályos érlelés után.

Legszebb magyarországi példáival a Balaton felvidéki vulkánokon és Somlón találkozunk. Itt született bora hosszú életű, jó esetben ez akár 15-20 évet is jelenthet. A rajnai rizling mellett sokan lenézik ezt a fajtát, de a magyarországi példák erre rendre rácáfolnak.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Olaszrizlingből készített néhány bor:

Boldogságos Olaszrizling, Töppedt Olaszrizling, Csikó rizling, Somlói Olaszrizling, Kedvezményes pezsgő csomag, Káli Olaszrizling Válogatás, Olaszrizling, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Szőlőmust, Csíz Olaszrizling, Kála, Mézzel ízesített Olaszrizling, Mátrai Olaszrizling, Csuszka Olaszrizling, Késői Szüretelésű Olaszrizling, Friss Cuvée fehér, Somló Pezsgő Gravírozott, Olaszrizling 2017, Premier - BIO, Somló Pezsgő Évfordulója, Premier, Káli Olasz rizling, Olaszrizling, Triola, Somló pezsgő demi-sec

 

Bár a 19. század közepe táján, német területről terjedt el Magyarországon az Olaszrizling, évtizedek óta a legismertebb és egyik legkedveltebb fehérbort termő szőlőfajta. Tokaj-Hegyalja kivételével minden borvidéken termesztik, s mivel a szőlőtermesztő országok közül nálunk található a legnagyobb mennyiségben, valamint mert kitűnően alkalmazkodik borvidékeink természeti adottságaihoz, mára hungaricumként kezeljük. Visszafogott illat- és ízvilágú, finom savakkal megáldva, s éppen e tulajdonsága révén jól visszaadja egy-egy termőtáj talajbeli különbségeit is. Évjárattól és termőhelytől függően szép, napos, hosszú őszi időben töppedésre és a nemes penészes érésre is fogékony, amelynek eredményeként félédes, édes bor készítésére is lehetőséget ad. Igazi kísérletező fajta, amely nagy mozgásteret képes nyújtani termelőjének. Utóízében gyakori a keserű mandula, időnként pedig enyhe rezeda is fellelhető.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (22. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Olaszrizlinget termesztenek:

Egri borvidék, Neszmélyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Badacsonyi borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Olaszrizlingből készült bor rendelhető:

Maczkó Róbert Pincészete, Várkapitány Pincészet Somló, Domaine Edegger Pincészet, Fazekas pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pócz Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Borbora Borház, Eke Pince, Istvándy Jenő Pincészete, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Deé Családi Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Várszegi Pincészet, Almási Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger, Besenyei Borház, SkizoBor, Grócz Pincészet, Canter Borház, Tiffán Ede Pincészet, Belward Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Gróf Buttler Borászat, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Mayer Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától