A Pinot blanc (Fehér burgundi) szőlő bemutatása

Magyarországon nem tartozik a legelterjedtebb szőlőfajták közé, bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik, zömmel a Bükkaljai  és a Tolnai borvidéken.

A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.

Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye (Ausztria). A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot blancból készített néhány bor:

Egri Csillag Superior, Garamvári Blanc Fleur, Pannonhalmi PH-Érték 6-os csomag, Pannonhalmi Archeus, Pannonhalmi Chanson fehér, Pannonhalmi Pinot blanc, Garamvári Don Giovanni, Garamvári Extra Dry, Etyeki Pinot Blanc, Pannonhalmi Pinot blanc selection, Garamvári Sentimental Sweet, Pannonhalmi PH-Érték, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee

 

Borvidékek, ahol Pinot blanc szőlőt termesztenek:

Pannonhalmi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot blancból készült bor rendelhető:

Cseri Pincészet, Rókusfalvy Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Besenyei Borház, Fekete Pincészet Agárd

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától