A Pinot blanc (Fehér burgundi) szőlő bemutatása
Magyarországon nem tartozik a legelterjedtebb szőlőfajták közé, bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik, zömmel a Bükkaljai és a Tolnai borvidéken.
A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.
Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye (Ausztria). A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Pinot blancból készített néhány bor:
Egri Csillag Superior, Narancsbor, Garamvári Blanc Fleur, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Fehér Holló, Etyeki Pinot Blanc, Garamvári Classic Sweet, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Garamvári Classic Extra Dry
Borvidékek, ahol Pinot blanc szőlőt termesztenek:
Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék
Pincészetek, ahonnan Pinot blancból készült bor rendelhető:
Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Rókusfalvy Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Csillagvölgy Pincészet, Grócz Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Besenyei Borház