A Pinot noir szőlő bemutatása

Villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt. Nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkoztunk vele.  Összes termőterülete kb  680 ha. Az utóbbi években újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.

Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben) szintén kiváló termőhelye.

Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-k szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb pinot-kat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot noirból készített néhány bor:

Lellei Pinot Noir, Egri Pinot Noir, Páratlan, Pajdos, Rosé Cuvée, Hajnalpír, Prémium Sínai Cabernet Franc, Ötlett, Monopole Pinot Noir, Pinot Noir - BIO, Elegancia ládába zárva, Immortal, Hilare, Piot Noir Horoszkópos-Nyilas, Pinot Noir, Villányi Pinot Noir, Villányi Rosé Cuvée, Etyeki Kúria Pinot Noir, Georg, Pinot Noir, Georg, Mirtill Cuvée, Liszkay Pinot Noir, Péter Bora, Mester Hatos borcsomag

 

Egyre jelentősebb szerepet kap az utóbbi években néhány francia eredetű világfajta is. A pinot fajtacsaládhoz tartozó Pinot Noir, amely burgundiai környezetre szelektált fajta, nálunk csak kevés helyen tudja nagyságát, igazi értékeit megmutatni, ott viszont az igényes fogyasztó felkapja rá a fejét. Azért az igényes, mert a pinot noir nem a cabernet-k , merlot-k könnyen fölismerhető báját viseli magán, hanem lényegesen összetettebb ízjegyeket képes magában hordozni, amelyet nemcsak elkészíteni nehéz igazán jól, de értelmezni se könnyű. Borvidékeink ökológiai szabályainak ismételt megtanulása és kihasználása révén, valamint e fajtával való bánásmód elsajátítása után nemcsak borászaink, de a fogyasztók körében is a jövő egyik nagy vörösbora lehet.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot noireból készült bor rendelhető:

Kattra Pincészet Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Anonym Pince, Bock Pince Kft., Maczkó Róbert Pincészete, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Gróf Buttler Borászat, Domaine Edegger Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Kovács Nimród Winery, Mokos Családi Pincészet, Nyilas Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Szemes Pince, Hagymási Pincészet Eger, Pozsonyi Pince, Béla Borászat-Imrehegy, Halasi Pince, Gál Lajos Pincészete, Liszkay, borterasz.hu, Laposa Birtok, Tátrai Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Pók Tamás Pincéje, Fazekas pincészet, Bakonyi Péter pincéje, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Rókusfalvy Pince, Maul Pincészet Villány

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától