A Rajnai Rizling szőlő bemutatása

Somló, Sopron és Tokaj-Hegyalja kivételével összes borvidékünkön megtalálható. Termőterülete közel 1700 ha, melynek nagyobbik része az alföldi borvidékeken található. A termés jó része pezsgő alapborként kerül feldolgozásra.

Talaj szempontjából nem mondható igényesnek, de a keményebb nyiroktalajokon, gránitmálladékos kőzeteken vagy bazalt málladékon ad értékes bort.

A múlt század ötvenes éveitől a rajnai rizling dicstelen átlényegülése történt meg, amikor is az alföldi borvidékekre homokra telepítették, leginkább jó fagytűrése miatt. A fajta sajátos képességeiből adódóan még ezen a tájon is képes volt értékelhető savmennyiséget produkálni. Ezzel szemben a fajtától jó körülmények között elvárható ízbeli mélységet, eleganciát és tartósságot nem mutatta. Néhány borvidékünkön, megfelelő talaj- és klimatikus adottságok mellett, értékeit is felfedezhetjük.  Mivel savai csak teljes érésben finomodnak le, nyers szőlőből készült változata nem a borfogyasztók kedvence. Hazai kínálatunkban évek óta Szeremley Huba (Badacsony) bora az, amely a fajta értékeit a legszebben mutatja be. Gerinces savai, telt, de visszafogott ízei jó évjáratban élményszámba mennek. Nem véletlen, hogy a világfajták között tartjuk számon, (Rajna, Mosel vidéke).

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Rajnai rizlingből készített néhány bor:

Premier - BIO, Nadapi Rajnai Rizling, A Ház Bora, Jackfall Tótágas Fehér, Eufória cuvée 2015, Pannonhalmi MIR, Rajnai Rizling, Rajnai Rizling, Premier - BIO, Rajnai Rizling 2016, Premier, Rajnai Rizling KOKAS-HEGY, Balatonboglári Tere-fere 2021, Egri Csillag, Egri Csillag Superior, Pannonhalmi Rajnai rizling, MÚZEÁLIS BOROK, Csenge, Móri Rajnai rizling, Móri cuvée

 

A világ második, bár elsősorban Európában elterjedt, ismert fehérborszőlő fajtája a Rajnai Rizling., s mint neve is mutatja, a Rajna vidékéről származik. Mivel a termőtáj vagy termőhely neve nem szerepelhet a fajta nevében, ezért White riesling, Weiss-riesling néven ismert a világban. Eredetének megfelelően az északibb hűvösebb éghajlaton legjobb a minősége. Ennek ellenére szinte bárhol jól termeszthető,k és az igen különböző borászati eljárások között is kitűnő bor, illetve pezsgő-alapbor készíthető belőle. Reduktív eljárás során szép virágillatokkal, élénk savakkal rendelkezik, de késői szüret esetén is megtartja a magas savtartalmát, amely a magas cukortartalommal párosulva nagy testű, édes bort, vagy akár jégbort is adhat.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (24. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Rajnai rizlinget termesztenek:

Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Pécsi borvidék, Móri borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Rajnai rizlingből készült bor rendelhető:

Hegedűs Családi Borászat, Jackfall Bormanufaktúra, Deé Családi Pincészet, Maurus Borászat, Belward Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Lukácsy Pince, Besenyei Borház, Katona Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Tiffán Ede Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától