A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

SKIZO Kedv-Szett, Prémium fehér válogatás, Tűzkő Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc Horoszkópos-Kos, Aszófői Sauvignon Blanc, Triola, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Solar, Soproni Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 1014, Blanca 2017, Eyteki Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Frazír , Fehér válogatás díszdobozban, Hilltop Sauvignon Blanc, Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc, A Ház Bora, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, AI8 Blanco, Magnus Sauvignon Blanc, SKIZO Sauvignon , Frazír, Pannonhalmi Sauvignon blanc selec

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Pannonhalmi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Nyilas Pincészet, Canter Borház, Belward Pincészet, Salánki Borpince, Garamvári Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Pócz Pincészet, Katona Borház, Etyeki Kúria Borgazdaság, Iniesta Pincészet, Maul Pincészet Villány, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Mokos Családi Pincészet, Vinatus Pince Kft., Hárs Család bioPincészete, SkizoBor, Cseri Pincészet, Rókusfalvy Pince, Anonym Pince, Hilltop Neszmély Borászat, Maurus Borászat, Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Sabar Borház, Tűzkő Birtok, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától