A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Eyteki Sauvignon Blanc, Triola, Sauvignon Blanc Horoszkópos-Kos, Gálickő, Blanca 2017, Aszófői Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Sauvignon blanc, A Ház Bora, Magnus Sauvignon Blanc, Rizling Cuveé, Sauvignon Blanc , Sabar Sauvignon blanc 2015, Lellei Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc , Sauvignon Blanc, Corazon Loco Nature Blanco BIO, SKIZO Kedv-Szett, Frazír, SKIZO Sauvignon , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Mi Újság - Sauvignon Blanc, Frazír , Sauvignon Blanc, Móri Sauvignon blanc

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék, Badacsonyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Soproni borvidék, Neszmélyi borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Salánki Borpince, Rókusfalvy Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Maul Pincészet Villány, Tátrai Pincészet, Katona Borház, Pántlika Pincészet, Mokos Családi Pincészet, SkizoBor, Garamvári Szőlőbirtok, Cseri Pincészet, Vinatus Pince Kft., Anonym Pince, Belward Pincészet, Pócz Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Csillagvölgy Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Lukácsy Pince, Iniesta Pincészet, Tűzkő Birtok, Domaine Edegger Pincészet, Nyilas Pincészet, Maurus Borászat, Canter Borház, Hárs Család bioPincészete, Sabar Borház, Hilltop Neszmély Borászat, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától