A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Sauvignon Blanc , Corazon Loco Nature Blanco BIO, Gálickő, Sauvignon Blanc , Mokos Sauvignon Blanc 2014, Solar, Sauvignon Blanc, Magnus Sauvignon Blanc, Hilltop Sauvignon Blanc, Lellei Sauvignon Blanc, Tűzkő Sauvignon Blanc, Frazír, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, SKIZO Sauvignon , Aszófői Sauvignon Blanc, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Triola, Sauvignon Blanc, AI8 Blanco, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 2017, Úri Varázs, Sauvignon Blanc MOGYORÓS, SKIZO Kedv-Szett, Blanca 2017

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Pécsi borvidék, Neszmélyi borvidék, Móri borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Salánki Borpince, Mokos Családi Pincészet, Katona Borház, Tátrai Pincészet, Nyilas Pincészet, Vinatus Pince Kft., SkizoBor, Anonym Pince, Hárs Család bioPincészete, Maul Pincészet Villány, Maurus Borászat, Canter Borház, Tűzkő Birtok, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Hilltop Neszmély Borászat, Rókusfalvy Pince, Csillagvölgy Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Pántlika Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Iniesta Pincészet, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Cseri Pincészet, Belward Pincészet, Sabar Borház, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától