A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Mi Újság - Sauvignon Blanc, Lellei Sauvignon Blanc, Mokos Sauvignon Blanc 2014, Sauvignon Blanc 1014, Rizling Cuveé, Frazír, Sauvignon Blanc , Corazon Loco Nature Blanco BIO, Sauvignon Blanc , A Ház Bora, Solar, Triola, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc MOGYORÓS, Hilltop Sauvignon Blanc, Sauvignon blanc, Eyteki Sauvignon Blanc, Móri Sauvignon blanc, SKIZO Sauvignon , Sauvignon Blanc, Prémium fehér válogatás, SKIZO Kedv-Szett, AI8 Blanco, Aszófői Sauvignon Blanc, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Móri borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Soproni borvidék, Mátrai borvidék, Neszmélyi borvidék, Kunsági borvidék, Pannonhalmi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Nyilas Pincészet, Tűzkő Birtok, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Lukácsy Pince, Rókusfalvy Pince, Iniesta Pincészet, Mokos Családi Pincészet, SkizoBor, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Belward Pincészet, Hilltop Neszmély Borászat, Tátrai Pincészet, Katona Borház, Etyeki Kúria Borgazdaság, Canter Borház, Anonym Pince, Salánki Borpince, Sabar Borház, Vinatus Pince Kft., Pócz Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Cseri Pincészet, Maul Pincészet Villány, Csillagvölgy Pincészet, Maurus Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától