A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Lellei RoséGold, Finca el Carril Hechicero MAGNUM, Corazon Loco Tinto, AI8 Tinto, Corazon Loco Premium, Jackfall Syrah, Syrah, Föld és Lélek, Saliva Cuvée 2015, Finca el Carril Roble, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Corazon Loco Premium, Jackfall Rózsabimbó, AI8 Premium, Corazon Loco Nature BIO, Prémium Garamvári Syrah, AI8 Seleccion, Corazon Loco Seleccion, Vörös válogatás díszdobozban, Syrah, Prémium vörös válogatás, Mitis, Monopole Syrah, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Finca el Carril Hechicero

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Iniesta Pincészet, Kovács Nimród Winery, Gróf Buttler Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Vinatus Pince Kft., Garamvári Szőlőbirtok, Jackfall Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, borterasz.hu, Polgár Pincészet és Panzió, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától