A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Corazon Loco Premium 2017, Corazon Loco Premium, Jackfall Syrah, Bock Ermitage, Föld és Lélek, Bor és olíva prémium díszcsomag, Prémium vörös díszcsomag, AI8 Tinto, 6 palackos válogatás díszdobozban, Villányi Rosé Cuvée, Syrah, Syrah, Saliva Cuvée 2015, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Gyöngyöző Rosé 2022, Corazon Loco Seleccion, Vörös és fehér díszcsomag , Corazon Loco Nature Tinto BIO, Vörös válogatás díszdobozban, Corazon Loco Seleccion, Mitis, Finca el Carril Roble, Corazon Loco Tinto, Finca el Carril Hechicero, Egri Syrah Superior Nagy-Eged

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Móri borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Jackfall Bormanufaktúra, Iniesta Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Garamvári Szőlőbirtok, Kovács Nimród Winery, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Vinatus Pince Kft., Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Csillagvölgy Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától