A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Syrah, Mitis, Finca el Carril Roble, AI8 Premium, Jackfall Rózsabimbó, Prémium vörös válogatás, Corazon Loco Nature BIO, Saliva Cuvée 2015, Vörös válogatás díszdobozban, Villányi Rosé Cuvée, Monopole Syrah, Föld és Lélek, Finca el Carril Hechicero, Corazon Loco Seleccion, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, AI8 Seleccion, Bock Ermitage, Corazon Loco Premium, Finca el Carril Hechicero MAGNUM, Mester Hatos borcsomag, Syrah, Corazon Loco Tinto, Jackfall Syrah, AI8 Tinto, Lellei RoséGold

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

borterasz.hu, Hagymási Pincészet Eger, Gróf Buttler Borászat, Kovács Nimród Winery, Iniesta Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Polgár Pincészet és Panzió, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Bock Pince Kft., Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától