A Zéta (Oremus) szőlő bemutatása

Intraspecifikus hibrid, magyar fajta, a bouvier és a furmint keresztezéséből. Szinte kizárólag Tokaj-Heygalján található fajta, mindössze 70 ha telepítéssel.

Adatok csak a hegyaljai területről állnak rendelkezésre. Itt a löszös és nyirok talajokon egyaránt megtalálható.

A furmintnál és hárslevelűnél korábban érő fajta, viszont nagyon jól aszúsodik. Magas cukorgyűjtő, savai finomak. Bora leginkább, a hegyaljai alapborokba kerül házasítással.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zétából készített néhány bor:

Tokaji Szamorodni Zéta, Zéta Must , Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Katika Cuvée, Tokaji Zéta Félédes , Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos, Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos , 2007 Tokaji Zéta töppedt szőlőből, Tokaji Aszú 6 puttonyos Zéta

 

Borvidékek, ahol Zétát termesztenek:

Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zétából készült bor rendelhető:

Pannon Tokaj Pincészet, Fedor Pincészet , Zsirai Pincészet, Hímesudvar, Pajzos Pincészet, Balassa Bor

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától