A Zéta (Oremus) szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta, a bouvier és a furmint keresztezéséből. Szinte kizárólag Tokaj-Heygalján található fajta, mindössze 70 ha telepítéssel.
Adatok csak a hegyaljai területről állnak rendelkezésre. Itt a löszös és nyirok talajokon egyaránt megtalálható.
A furmintnál és hárslevelűnél korábban érő fajta, viszont nagyon jól aszúsodik. Magas cukorgyűjtő, savai finomak. Bora leginkább, a hegyaljai alapborokba kerül házasítással.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Zétából készített néhány bor:
Tokaji Szamorodni Zéta, Zéta Must , Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Katika Cuvée, Tokaji Zéta Félédes , Pajzos Tokaji Aszú 6 puttonyos, Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos , 2007 Tokaji Zéta töppedt szőlőből, Tokaji Aszú 6 puttonyos Zéta
Borvidékek, ahol Zétát termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Zétából készült bor rendelhető:
Pannon Tokaj Pincészet, Fedor Pincészet , Zsirai Pincészet, Hímesudvar, Pajzos Pincészet, Balassa Bor