A Zöld veltelini szőlő

A Soproni borvidék legfőbb fehérszőlő fajtája. Az osztrák eredetű fajta nevét feltehetően onnan kapta, hogy szemei még érett állapotban is zöld színűek, illetve mustja is jellemzűen zöld árnyalatú. A Zöld veltelini kevésbé rothadó, közepes érésű szőlő, közepes méretű bőven termő fürtökkel. Bógyói kicsik, de rendkívül lédúsak, éppen ezért gyorsan népszerűvé vált illetve olcsó tömegbor készítésére is alkalmasnak bizonyult. A borászok rendszerint közepes minőségűnek tartják, az asztali és a minőségi borok közé sorolják ezt a fajtát, de jó évjáratokban, megfelelő technológiával kellemes bor készíthető belőle. Ha az őszi időjárás kedvezően alakul, kései szüretelésre is kiválóan alkalmas. Átlagos beérési cukorfoka: 18-19.

Osztrák szőlőfajta lévén a legtöbb Zöld Veltelini ültetvény Ausztriában található, de a hajdani Osztrák-Magyar Monarchia valamennyi országában előfordul, így hazánkban is. Itthon főként a Soproni borvidéken honosodott meg, de a Neszmélyi borvidéken és a Tolnai borvideken is előfordul.

 

Zöld velteliniből készített néhány bor:

Móri Zöld Veltelíni 2018, Etyeki Zöld veltelíni, Friss Cuvée fehér, Triola, Etyeki Zöld veltelini, Zöldveltelini 2017, Pázmándi Zöld Veltelíni, Csavargó , Káli Birtokbor, Zöld veltelíni, Zöldveltelini 2017, Jackfall Tótágas Fehér, Zöldbor, Soproni Zöldveltelíni, Tűzkő Grüner Veltliner, Etyek-Budai Zöld veltelini, Lini 2017, Etyek-Budai Zöld Veltelini, Magnus Zöldveltelíni, Zöld veltelíni, Tűzkő Banka Grüner Veltliner

 

Borvidékek, ahol Zöld veltelinit termesztenek:

Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zöld velteliniből készült bor rendelhető:

Tűzkő Birtok, Fáncsi Hegyi Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Canter Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Belward Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Rókusfalvy Pince, Hegedűs Családi Borászat, Bakonyi Péter pincéje, Pócz Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Geszler Családi Pincészet - Mór, Lantos és Monoki Pince, Kattra Pincészet Kft.

 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától