A Zöld veltelini szőlő

A Soproni borvidék legfőbb fehérszőlő fajtája. Az osztrák eredetű fajta nevét feltehetően onnan kapta, hogy szemei még érett állapotban is zöld színűek, illetve mustja is jellemzűen zöld árnyalatú. A Zöld veltelini kevésbé rothadó, közepes érésű szőlő, közepes méretű bőven termő fürtökkel. Bógyói kicsik, de rendkívül lédúsak, éppen ezért gyorsan népszerűvé vált illetve olcsó tömegbor készítésére is alkalmasnak bizonyult. A borászok rendszerint közepes minőségűnek tartják, az asztali és a minőségi borok közé sorolják ezt a fajtát, de jó évjáratokban, megfelelő technológiával kellemes bor készíthető belőle. Ha az őszi időjárás kedvezően alakul, kései szüretelésre is kiválóan alkalmas. Átlagos beérési cukorfoka: 18-19.

Osztrák szőlőfajta lévén a legtöbb Zöld Veltelini ültetvény Ausztriában található, de a hajdani Osztrák-Magyar Monarchia valamennyi országában előfordul, így hazánkban is. Itthon főként a Soproni borvidéken honosodott meg, de a Neszmélyi borvidéken és a Tolnai borvideken is előfordul.

 

Zöld velteliniből készített néhány bor:

Etyeki Zöld veltelíni, Magnus Zöldveltelíni, Zöldveltelini 2017, Móri Zöld Veltelíni 2018, Lini 2017, Etyek-Budai Zöld Veltelini, GYÖNGY Küvé, Bakony kincse 2019, Káli Birtokbor, Vértes kincse 2020, Triola, Zöldbor, Tűzkő Banka Grüner Veltliner, Zöldveltelini 2017, Móri Zöld veltelíni 2020, Jackfall Tótágas Fehér, Soproni Zöldveltelíni, Csavargó , Móri Zöld veltelíni 2019, Etyeki Zöld veltelini, Tűzkő Grüner Veltliner, Pázmándi Zöld Veltelíni, Friss Cuvée fehér

 

Borvidékek, ahol Zöld veltelinit termesztenek:

Móri borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zöld velteliniből készült bor rendelhető:

Rókusfalvy Pince, Bakonyi Péter pincéje, Geszler Családi Pincészet - Mór, Jackfall Bormanufaktúra, Pócz Pincészet, Fekete Pincészet Agárd, Lantos és Monoki Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Tűzkő Birtok, Canter Borház, STERLIK PINCÉSZET, Belward Pincészet, Hegedűs Családi Borászat, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Kattra Pincészet Kft.

 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától