A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Észak-Dunántúli Rosé, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Gabriella Cuvee, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, Soproni Zweigelt Rosé, Felső Magyarországi Medina-Zweigelt , SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Kúria Red, Soproni Zweigelt, Comis - Gyöngyöző rosé, Mayer Rozé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Mayer Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Észak-Dunántúli Cuvée

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Bükki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Sándor Zsolt Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Bakonyi Péter pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Mayer Pince, Berta Pince, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától