A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Mayer Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Csavargó Róz, Soproni Zweigelt Rosé, Soproni Zweigelt, Felső Magyarországi Medina-Zweigelt , Mayer Rozé Cuvée, Kúria Red, Gabriella Cuvee, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Észak-Dunántúli Rosé, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, Zweigelt Rosé

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Bükki borvidék, Soproni borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Sándor Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Berta Pince, Bakonyi Péter pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Mayer Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától