A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, Bíbor, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Zweigelt Rosé, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Mayer Villő Cuvée, Mayer Rozé Cuvée, Soproni Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Csavargó Róz, Mayer Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Schiller

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Bükki borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Borbora Borház, STERLIK PINCÉSZET, Fazekas pincészet, Sándor Zsolt Pincészete, Bakonyi Péter pincéje, Mayer Pince, Berta Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától