A Pécsi borvidék bemutatása

A Pécsi borvidék pincészetei:

Radó Pince, Hárs Család bioPincészete, Belward Pincészet

 

Mecsekalji bor – a szép ismeretlen

A filoxéravész előtt kadarka bora volt a leggyakoribb (noha messze nem a leghíresebb), de a XX. századra már hagyományosan fehérbor termelő vidékké vált. Sajátos, az ország más részein alig megtalálható szőlőfajtája a cirfandli.

A Mecsekalja leggyakoribb szőlőfajtája ma az olaszrizling, utána a chardonnay, a királyleányka és a rizlingszilváni. Jelentősebb mennyiségű még a zöld veltelini. A korábban oly híres furmintnak szinte nyomát sem találjuk, a cirfandlival beültetett, bejegyzett terület 2002-ben mindössze 9,5 ha volt!

A meleg éghajlatnak és a kevés csapadéknak köszönhetően a vidék borai általában testesek, gyakran magas cukor- és alkoholtartalmúak. A félszáraz-félédes borokat kedvelők számára ez az egyik legfontosabb magyarországi termőterület, - egyelőre inkább csak hordós kiszerelésben -. A viszonylag magas cukortartalmat lágy savak egész palettája kíséri, így biztosítva a bor belső egyensúlyát. Gyakori a gazdag fűszeresség. A gyakori savhiány miatt viszont a Mecsekalja borai nehezen eltarthatók, hamar vénülnek.

Ma már alig beszerezhető híres bora volt a Pécsi Cirfandli. A fajta feltehetőleg Ausztriából származik. Jellegzetesen mezei virág illatú, sokrétegű, fűszeres zamatú ital. 1-2 gr/l cukor gömbölyíti általában a karakteres savak hatását.

Az 1960-as évekig kedvelt volt a borfogyasztók egy bizonyos körében a pécsi olaszrizling, amely mindössze 4,5-5% savat tartalmazott, de alkoholtartalma 13,5-14% volt.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Pécsi borvidék néhány bora:

Pécsi Cirfandli, Blanca 2016, Cirfandli, Tündérbor, Hárslevelű, Lini 2016, Chardonnay 2015, Cabernet Franc , Rose Cuvée, Chardonnay Barrique 2013, Olaszrizling 2016, Rajnai Rizling 2015, Chardonnay, Olaszrizling, Juhfark, Cirfandli, Irsai Olivér 2016, Zöldveltelini 2015, Pécsi Chardonnay, Sauvignon Blanc , Tramini, Rosé 2016, Sauvignon Blanc 2016, Szürkebarát, Irsai Olivér 2016

 

A Pécsi borvidékhez tartozó települések:

Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár, Boda, Cserkút, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kiskassa, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely, Kisjakabfalva, Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend.

 

A Pécsi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Kékoportó, Merlot, Tramini, Hárslevelű, Szürkebarát, Chardonnay, Olaszrizling, Zöld veltelini, Cirfandli, Juhfark, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Rajnai rizling

 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától