Az Ezerjó szőlő bemutatása

Pontusi balcanica, hagyományos magyar fajta. Ismert szőlőfajta a Kárpát-medencében. A XX. sz. első felében egyik fő fajtánk volt. Teljes termőterülete 2990 ha. Ennek jó része a Kunságon, a Móri Borvidéken és az Ászár-Neszmélyi borvidéken fekszik. Móron a XX. sz. elején kizárólagos fajtának volt mondható.

Mivel alapvetően magas savakat adó fajta, még a homokon is számottevő savtartalommal képes beérni. Legszebb mintáival kétséget kizáróan a móri mélyebb, márgás, agyagos, magas mésztartalmú talajokon találkozunk.

Keménynek mondott bort ad, különösképpen akkor, ha nem teljesen beérett alapanyagból készül. Ilyenkor savai durvák, nyersek és a bor öregedésével sem simulnak. Ellenkező esetben savtartalma magas ugyan, de a bor elegáns és telt lesz, közepes alkohollal. Jó évjáratban magas cukorgyűjtő, megfelelő termőhelyen töppedésre és aszúsodásra is hajlamos. A Móri Aszú keresett cikk volt a II. Világháború előtt. Rövidebb-hosszabb érleléssel ma is nagyminőségű, nemes penészes szőlőből készült, édes bort adhat. Íz- mélysége jó termelőnél vetekedhet a hegyaljai borokéval. Illat- és ízvilága florális jegyeket mutat, finom fanyarsággal a háttérben.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Ezerjóból készített néhány bor:

Móri Ezerjó 2023, Wekerle emlékbor 2022- Ezerjó 2021, Csetvei RAWka Ezerjó Hordó, Móri cuvée,  Dűne Selection Ezerjó-Generosa , Dűne Selection Ezerjó-Generosa

 

Számos borvidékünkön jó termesztési feltételekre talált. Elsősorban a Móri borvidék nevével összekapcsolódva vált ismertté, de Pannonhalma-Sukoróalja és az Alföld is bővelkedik e fajtában. Savas, kemény, visszafogottan illatos bora lehetővé tette, hogy a kevésbé karakteres borokat termő területeken is eltartható és jó beltartalmi értékekkel bíró bort készítsenek belőle. Jobb évjáratokban magas cukorfokot is el tud érni, amiből igen karakteres, testes, férfias bor készíthető. Kiemelkedő évjáratok esetén még aszút is készítettek belőle Móron, ami jelzi, hogy más hungaricumokhoz hasonlóan sokféle módon hasznosítható. Karakteres savai révén hosszabb érlelést is lehetővé tesz.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (22. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Ezerjót termesztenek:

Kunsági borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Ezerjóból készült bor rendelhető:

Csetvei Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Geszler Családi Pincészet - Mór, Maurus Borászat

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától