A Pinot blanc (Fehér burgundi) szőlő bemutatása

Magyarországon nem tartozik a legelterjedtebb szőlőfajták közé, bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik, zömmel a Bükkaljai  és a Tolnai borvidéken.

A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.

Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye (Ausztria). A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot blancból készített néhány bor:

Pannonhalmi Archeus, Etyeki Pinot Blanc, Garamvári Sentimental Sweet, Garamvári Blanc Fleur, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Pannonhalmi Pinot blanc, Pannonhalmi Pinot blanc selection, Egri Csillag Superior, Pannonhalmi Chanson fehér, Garamvári Don Giovanni, Garamvári Extra Dry

 

Borvidékek, ahol Pinot blanc szőlőt termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Egri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot blancból készült bor rendelhető:

Garamvári Szőlőbirtok, Cseri Pincészet, Besenyei Borház, Rókusfalvy Pince, Fekete Pincészet Agárd

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától