A Pinot blanc (Fehér burgundi) szőlő bemutatása
Magyarországon nem tartozik a legelterjedtebb szőlőfajták közé, bár már az 1930-as években szerepelt szőlészeti leírásokban. Számos termőhelyen előfordul, de vezető fajtává egyik borvidéken sem vált. Mintegy 160 ha nagyságú területen termesztik, zömmel a Bükkaljai és a Tolnai borvidéken.
A magas mésztartalom jótékony hatással van aromaképzésére.
Bora a magyar borvidékeken nem sokban különbözik más termőhelyen (pl. Elzászban) termett fajtatársaitól. Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye (Ausztria). A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Pinot blancból készített néhány bor:
Garamvári Blanc Fleur, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Pinot Blanc Olaszrizling cuvee, Garamvári Classic Extra Dry, Egri Csillag Superior, Narancsbor, Garamvári Classic Sweet, Etyeki Pinot Blanc, Fehér Holló
Borvidékek, ahol Pinot blanc szőlőt termesztenek:
Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Egri borvidék
Pincészetek, ahonnan Pinot blancból készült bor rendelhető:
Besenyei Borház, Garamvári Szőlőbirtok, Fekete Pincészet Agárd, Rókusfalvy Pince, Grócz Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Csillagvölgy Pincészet