Az Egri borvidék bemutatása

„Az egriről, főképp a vörösről most csak annyit, hogy ez is minden alkalomra, ünnepre, ebédre, kettesben, egyedül, egyaránt tökéletes. Számomra az egri mindig kapcsolódott a hősies szenvedélyekkel. Ha egrit iszom, azonnal nagy és heroikus tettekről kezdek álmodozni.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (144. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A borvidék pincészetei:

Pók Tamás Pincéje, Almási Szőlőbirtok, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Kovács Nimród Winery, Hagymási Pincészet Eger, Gál Lajos Pincészete, Besenyei Borház, Gróf Buttler Borászat, Aegidius Bormanufaktúra, Villa Wanda Bormanufaktúra

 

Borvidék a Bükk lábánál

Az egri bor egyike azon kevés magyar eredetű, egykor csúcsgasztronómiai minőségű  „terméknek”, amelyek határainkon túl is ismertek. Bármennyire sikerült is a szocialista nagyüzemi tervgazdálkodásnak erodálnia azt a fogalmat, amelyet a borok világában Eger képviselt, az egri bor jó híre máig sem enyészett el. A jelenlegi fejlődést látva bízvást hihetjük, hogy újra megjelenik a nagyvilágban, a réginél csillogóbb fényében.

Az Egri Borvidék a Bükk hegység délnyugati lábánál alakult ki, ott ahol az Észak-Alföld felől lassan, fokozatosan emelkedő térszín hirtelen a magasba szökken. A szőlőültetvényeket az északi szelektől a Bükk hegység vonulata védi, ezáltal kedvező mezo- és mikroklímát alakítva ki. Települései közigazgatásilag Heves megyébe esnek.

Kadarkától a bikavérig

A borvidék vegyesen fehér és vörös bort termő terület. A bortermő dűlőkön 40-45 %-ban fehér, 55-60%-ban kékszőlő díszlik.

Míg Eger térsége a középkor során az ősi felvidéki, fehérbort termő szőlőterülethez tartozott addig a török hódoltság évszázadától kezdődően a filoxéravészig viszont a vörösbort adó szőlőfajták váltak általánossá. A XIX. században, majd a filoxéra utáni rekonstrukció során ismét a fehér szőlőfajták uralták a szőlővel beültetett területeket. A fehér borok konjuktúráját jellemzi, hogy még a kék színű kadarka szőlőből is fehérbort készítettek. A XX. század második felében hagyományosnak tartott fajták az olaszrizling, leányka, muscat ottonel, kadarka, kékoportó és medoc noir voltak.

A kadarka egykori fontosságára utal, hogy még a XX. század negyvenes éveiben is az egri bikavér 70% kadarkát, 15-20% nagyburgundit és 10-15% medoc noir-t tartalmazott. Ismert volt az egri kadarka siller is. A legjobb bortermő dűlőnek az Eged-hegyet tartották, melynek magasabb fekvő részein a kadarka néha aszúsodott.

A szőlőfajták területi megoszlását tekintve: a vörösbort adóak jellemzően az Egri-körzetben találhatók, bár arányuk az utóbbi évek egyoldalú kékszőlő telepítése ellenére itt is alig éri el a 60 %-ot. A Debrői-körzetben zömmel a fehérbort adó fajtákat, (pl. a borvidék hárslevelűinek zömét) termesztik.

Pinceváros az utcák alatt

Eger városa alatt hatalmas kiterjedésű pincerendszer húzódik, amelyet az elmúlt századokban megtermelt hatalmas bormennyiség tárolására hoztak létre, majd egy ezredév alatt. A pincéket itt mindenütt a könnyen faragható miocén korú riolit tufába vájták. Ma ennek a pincerendszernek csak töredékében tartanak bort, az elöregedett alagutak azonban annál több gondot okoznak a város közlekedésében és közművesítésében.

Ma is borászatok használják a város területére eső Verőszala és Árnyékszala pincéit. További híres pincesorok húzódnak a Nagykőporos, Kiskőporos, Tetemvár dűlőkőn, a Tihamér és a Szépasszony-völgyekben.

Az egri borvidék sziklába vájt pincesorainak felsorolására könyvünk terjedelme nem elégséges. A teljesség igénye nélkül említjük meg az ostorosi és az andornaktályai pincesorokat.

A táj jelentős, borral kapcsolatos rendezvényei a borkínáló pincérek Vince napi “Egri bortréningje”, az Egri Bikavér ünnepe Szent Donát napján, az Egri szőlőpásztorok ünnepe advent első vasárnapján és a Szent János napi borszentelés.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A borvidék néhány bora:

Grand Blue , Muskotály, Kékfrankos, GB Rosé, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Nagy-Eged Bikavér, Merlot, szó-lá-ti, Cellarius, Síkhegy Leányka, Életfa        Chardonnay, Rosé, Egri Pinot noir Superior, Föld és Lélek, Nagy Eged Viognier , Egri Kékfrankos, Nagy-Eged Kékfrankos, Egri Bikavér, Egri Cabernet s, Boldogságos Olaszrizling, Merlot, Egri Bikavér, Négykezes, Monopole Pinot Gris , Cabernet Sauvignon

 

Az Egri borvidékhez tartozó települések:

Aldebrő, Feldebrő, Kompolt, Tarnaszentmária, Tófalu, Verpelét, Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya.

 

A borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Olaszrizling, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Kadarka, Cabernet franc, Szürkebarát, Leányka, Chardonnay, Syrah, Cabernet sauvignon, Királyleányka, Hárslevelű, Furmint, Zengő, Ottonel muskotály, Viognier, Rajnai rizling

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától