A Pécsi borvidék bemutatása

A Pécsi borvidék pincészetei:

Radó Pince, Hárs Család bioPincészete, Belward Pincészet

 

Mecsekalji bor – a szép ismeretlen

A filoxéravész előtt kadarka bora volt a leggyakoribb (noha messze nem a leghíresebb), de a XX. századra már hagyományosan fehérbor termelő vidékké vált. Sajátos, az ország más részein alig megtalálható szőlőfajtája a cirfandli.

A Mecsekalja leggyakoribb szőlőfajtája ma az olaszrizling, utána a chardonnay, a királyleányka és a rizlingszilváni. Jelentősebb mennyiségű még a zöld veltelini. A korábban oly híres furmintnak szinte nyomát sem találjuk, a cirfandlival beültetett, bejegyzett terület 2002-ben mindössze 9,5 ha volt!

A meleg éghajlatnak és a kevés csapadéknak köszönhetően a vidék borai általában testesek, gyakran magas cukor- és alkoholtartalmúak. A félszáraz-félédes borokat kedvelők számára ez az egyik legfontosabb magyarországi termőterület, - egyelőre inkább csak hordós kiszerelésben -. A viszonylag magas cukortartalmat lágy savak egész palettája kíséri, így biztosítva a bor belső egyensúlyát. Gyakori a gazdag fűszeresség. A gyakori savhiány miatt viszont a Mecsekalja borai nehezen eltarthatók, hamar vénülnek.

Ma már alig beszerezhető híres bora volt a Pécsi Cirfandli. A fajta feltehetőleg Ausztriából származik. Jellegzetesen mezei virág illatú, sokrétegű, fűszeres zamatú ital. 1-2 gr/l cukor gömbölyíti általában a karakteres savak hatását.

Az 1960-as évekig kedvelt volt a borfogyasztók egy bizonyos körében a pécsi olaszrizling, amely mindössze 4,5-5% savat tartalmazott, de alkoholtartalma 13,5-14% volt.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Pécsi borvidék néhány bora:

Cabernet Sauvignon , Rosé 2016, Olaszrizling, Eufória cuvée 2015, Cirfandli, Cirfandli, Zöldveltelini 2016, Hárslevelű Superior 2014, Juhfark, Hárslevelű, Chardonnay 2015, Blanca 2016, Irsai Olivér 2016, Irsai Olivér 2016, Zöldveltelini 2015, Pécsi Cirfandli, Merlot, Pécsi Cirfandli, Cabernet Franc , Sauvignon Blanc , Pécsi Chardonnay, Rose Cuvée, Pécsi Cirfandli, Sauvignon Blanc 2016, Vörös Házasítás 

 

A Pécsi borvidékhez tartozó települések:

Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár, Boda, Cserkút, Hosszúhetény, Ivánbattyán, Keszü, Kiskassa, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely, Kisjakabfalva, Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend.

 

A Pécsi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Chardonnay, Szürkebarát, Cabernet sauvignon, Hárslevelű, Olaszrizling, Cabernet franc, Kékfrankos, Juhfark, Sauvignon blanc, Merlot, Cirfandli, Zöld veltelini, Kékoportó, Rajnai rizling, Irsai Olivér, Tramini

 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától