Az Etyek-Budai borvidék bemutatása

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei:

Etyeki Kúria Borgazdaság, Nyakas Pince, EPERMESTER PINCÉSZET, Kattra Pincészet Kft., Anonym Pince, Rókusfalvy Pince, Canter Borház, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Pozsonyi Pince, Fekete Pincészet Agárd, Hegedűs Családi Borászat, Tátrai Pincészet

 

Gránit, mészkő, homokkő

Az Etyeki-Budai borvidék a Gerecse hegység déli részétől a Velencei- és a Budai-hegységekig húzódik. A borvidék alapvetően három nagyobb zónára oszlik: a szorosan vett etyeki területre, amely Csabdin, Bicskén, Etyeken, Válon keresztül Martonvásárig követhető, a Velencei-hegység déli lejtőjén Pázmándtól Pákozdig elterülő körzetre és a Budai-hegység délnyugati oldalán a Töktől Budakesziig terjedő zónára. A „Budai-borvidék” elnevezés kissé anakronisztikus, hiszen ennek a körzetnek nincsen semmi köze a 600 éven keresztül európai hírnevet magukénak mondható budai borok termőhelyéhez.

Az Etyek-Buda-i borvidék teljes szőlőkataszteri területe 5632 ha, melyből 3927 ha I. osztályú. A szőlőültetvények területe az egész termőhelynek csak mintegy 30%-a, 1694,8 ha.

Az évi átlagos hőmérséklet itt az országos átlagnál kissé alacsonyabb (9,5-10,5 oC). A csapadék­ellátottság viszont megközelíti az országos átlagot (400-800 mm). A légmozgás gyakori, ami kiemelkedő termelési biztonságot ad: kevés a gombás károsodás és ritkák a számottevő fagykárok. A Váli-völgy például egyike hazánk legszelesebb régióinak.

 

Buda-vidéki borok egykor és most

Az Etyek-Budai borvidék mai formájában az újabb borvidékek közé tartozik, noha a Budai-hegység lejtői a középkorban országszerte híres borokat teremtek.

Az Etyeki borvidék ezen a néven először 1990-ben jött létre, egyrészt az egykori virágzó, de a filoxéravész után elsorvadt Velencei borvidék megújított ültetvényeiből, másrészt az egykori etyeki pezsgőalapbort termelő Törley szőlőbirtokon létesült Henkell-Söhnlein-gazdaság szőlőültetvényeiből. Ehhez csatolták az 1997. évi bortörvényben a Budai-hegység környéki szőlőtermelő községeket. A kisebb magánbirtokok által megtermelhető csúcsborok viszonylatában országosan követendő mércét állított fel az etyeki Báthori Tibor Öreghegyi Chardonnay-jával és Sauvignon Blanc-ával, akkor, amikor ilyen minőségű palackozott bort még kistermelő nem hozott forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Az Etyek-Budai borvidék néhány bora:

Etyeki Szürkebarát Battonage, Nadapi Rajnai Rizling, EPERMÉZ - édes eperbor, Feketeribizli bordzsem, Etyeki Pinot Blanc, Egyből kettő, Etyeki Kúria Pinot Noir, Frazír , Etyeki Chardonnay Battonage, Nadapi Zengő, Úri Varázs, GYÖNGY Küvé, Szürkebarát Battonage 2012, Etyek-Budai Zöld Veltelini, Gyöngyösoroszi Cabernet Franc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Etyeki Chardonnay Battonage, Pinot Noir Fehér, Kúria White, Sukorói Ezerfürtű, EPERVÉR - száraz eperbor, Eyteki Sauvignon Blanc, Etyeki Zöld veltelíni

 

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó települések:

Bicske, Budajenő, Budakeszi, Csabdi, Páty, Pilisborosjenő, Telki, Tök, Üröm, Alcsútdoboz, Etyek, Felcsút, Gyúró, Kajászó, Martonvásár, Tordas, Vál, Budapest XXII. kerület Budafok, Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence.

 

Az Etyek-Budai borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Ribizli, Sauvignon blanc, Chardonnay, Királyleányka, Cabernet franc, Pinot noir, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Zöld veltelini, Pinot blanc, Rajnai rizling, Zengő, Cabernet sauvignon, Merlot, Zenit, Eper

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától