A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Syrah Triológia, Föld és Lélek, Monopole Syrah, Syrah, Vylyan Syrah, Finca el Carril Roble, Shiraz válogatás 2014, Mester Hatos borcsomag, Vylyan  Montenuovo Cuvée, Saliva Cuvée 2012, Syrah, AI8 Premium, Phantom Egri Cuvée, Villányi Rosé Cuvée, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, AI8 Seleccion, Finca el Carril Hechicero , Mitis, Jackfall Rózsabimbó, Jackfall Syrah, Balatonboglári Syrah, Lellei Pinot Noir-Syrah Rosé, Corazon Loco Seleccion, Corazon Loco Tinto, Corazon Loco Nature BIO

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Iniesta Pincészet, Heumann Pincészet, borterasz.hu, Jackfall Bormanufaktúra, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Fekete Borpince, Gróf Buttler Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Garamvári Szőlőbirtok, Kovács Nimród Winery, Vinatus Pince Kft., Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától