A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

AI8 Tinto, Finca el Carril Hechicero , Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, AI8 Seleccion, Prémium vörös válogatás, Jackfall Syrah, Lellei RoséGold, Syrah, Corazon Loco Premium, Syrah, AI8 Premium, Föld és Lélek, Villányi Rosé Cuvée, Corazon Loco Seleccion, Bock Ermitage, Corazon Loco Tinto, Prémium Garamvári Syrah, Mitis, Finca el Carril Roble, Monopole Syrah, Mester Hatos borcsomag, Vörös válogatás díszdobozban, Corazon Loco Nature BIO, Saliva Cuvée 2015

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Gróf Buttler Borászat, Iniesta Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Kovács Nimród Winery, Vinatus Pince Kft., Hagymási Pincészet Eger, Garamvári Szőlőbirtok, borterasz.hu, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától