A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Corazon Loco Premium, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Vylyan Syrah, Finca el Carril Hechicero , AI8 Tinto, Corazon Loco Tinto, Shiraz válogatás 2014, Syrah Triológia, Syrah, Syrah, AI8 Seleccion, Jackfall Syrah, Corazon Loco Seleccion, Corazon Loco Nature BIO, Finca el Carril Roble, Bock Ermitage, Mitis, Jackfall Rózsabimbó, Balatonboglári Syrah, Syrah, Lellei Pinot Noir-Syrah Rosé, Villányi Rosé Cuvée, Föld és Lélek, Vylyan  Montenuovo Cuvée, Monopole Syrah

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Szekszárdi borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Gróf Buttler Borászat, Iniesta Pincészet, Bock Pince Kft., Polgár Pincészet és Panzió, Fekete Borpince, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Kovács Nimród Winery, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, borterasz.hu, Heumann Pincészet, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától