A Syrah szőlő bemutatása

Az első telepítéseknek Eger és Sopron borvidéke adott otthont. Gál Tibor első termése Bikavér borába került és nem is szándékozik önállóan palackozni. Hatalmas meglepetést keltett viszont Sopronban Franz Weninger, aki 2000-es Syrah borával a slágerlisták vezetőjévé vált. Igaz, hogy ilyen koncentráció mellett nehéz rossz bort készíteni, ez a bor mégis elemi erővel veti szét a Soproni borvidékről eddig kialakult elképzelésünket. Jó értelemben vett tűz, soha nem látott energiák szabadultak föl ebből a borból, hatalmas testtel és nagyzenekarnyi íz-árnyalattal kísérve. Szekszárdon és Villányban szintén történtek Syrah telepítések, de számottevő termés eddig nem született. Néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy erről a fajtáról több borvidékre is érvényes véleményt alakíthassunk ki.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Syrahból készített néhány bor:

Jackfall Syrah, Corazon Loco Premium, Phantom Egri Cuvée Grand Superior, Bock Ermitage, Mester Hatos borcsomag, Lellei RoséGold, Corazon Loco Tinto, Jackfall Rózsabimbó, Monopole Syrah, Egri Syrah Superior Nagy-Eged, Corazon Loco Seleccion, Föld és Lélek, Syrah, Mitis, AI8 Seleccion, Prémium Garamvári Syrah, Prémium vörös válogatás, Finca el Carril Roble, Saliva Cuvée 2015, Vörös válogatás díszdobozban, AI8 Tinto, Corazon Loco Nature BIO, Finca el Carril Hechicero , AI8 Premium, Villányi Rosé Cuvée

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Syrahból készült bor rendelhető:

Polgár Pincészet és Panzió, Vinatus Pince Kft., Iniesta Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, borterasz.hu, Jackfall Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Gróf Buttler Borászat, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kovács Nimród Winery, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától