A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása

Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.

Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.

Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:

Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, Cserszegi Fűszeres , SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Hilltop Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Cserszegi Fűszeres , Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, Sümeghy Cserszegi F, Papp Ámor, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K

 

Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:

Balaton-felvidéki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Szekszárdi borvidék, Bükki borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:

Sándor Zsolt Pincészete, Hilltop Neszmély Borászat, Béla Borászat-Imrehegy, Font Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától