A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
Soproni Cserszegi Fűszeres, Cserszegi fűszeres, Mr Fressh, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, Cserszegi Fűszeres , Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, FRICCANTE, 2023 Cserszegi fűszeres, Papp Ámor, Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Hilltop Cserszegi Fűszeres
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Etyek-Budai borvidék, Soproni borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Neszmélyi borvidék, Bükki borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Szekszárdi borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Csillagvölgy Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Berta Pince, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Tátrai Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Sándor Zsolt Pincészete