A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
Cserszegi fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, 2023 Cserszegi fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, FRICCANTE, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Soproni Cserszegi Fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Cserszegi Fűszeres, Papp Ámor, Mr Fressh, Cserszegi Fűszeres , Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Hilltop Cserszegi Fűszeres
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Hajós-Bajai borvidék, Bükki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Villányi borvidék, Soproni borvidék, Egri borvidék, Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Szekszárdi borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Tátrai Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Sándor Zsolt Pincészete, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Berta Pince, Csillagvölgy Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Hagymási Pincészet Eger