A Cserszegi fűszeres szőlő bemutatása
Intraspecifikus hibrid, magyar fajta. Az Irsai Olivér és a Tramini keresztezése.1960-ban előállított szőlőfajta. Azóta számos borvidékünkön megtalálható. Legnagyobb mennyiségben az Alföldön (Kunság, Hajós-Baja) és a Mátraalján fordul elő. Teljes termőterülete 2550 ha-ra tehető.
Laza homokos, és löszös talajon is jól terem, a magasabb mésztartalmú területeken savai élénkebbek.
Muskotályos illatú, élénk savú, ezért kedvelt fajta. Illata sokszor mezei virágra emlékeztet, nem parfümös és nehézkes. Célszerű fiatalon elfogyasztani. Meszesebb területeken egyensúlya kifogástalan lehet. Ezt viszonylag korai szürettel is célszerű elősegíteni.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Cserszegi fűszeresből készített néhány bor:
Hilltop Cserszegi Fűszeres, Kamocsay Prémium Cserszegi Fűszeres, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres pr, Cserszegi Fűszeres , Cserszegi Fűszeres, FRIZZANTE, Hajós-Bajai Cserszegi fűszeres, 5 l Cserszegi fűszeres Bag in Box, 2023 Cserszegi fűszeres, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Bakonyi K, Cserszegi fűszeres, Papp Ámor, SÁNDOR ZSOLT - Cserszegi Fűszeres, Mr Fressh
Borvidékek, ahol Cserszegi fűszerest termesztenek:
Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Szekszárdi borvidék, Egri borvidék, Neszmélyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Bükki borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék
Pincészetek, ahonnan Cserszegi fűszeresből készült bor rendelhető:
Berta Pince, Sándor Zsolt Pincészete, Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Hagymási Pincészet Eger, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT