A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Hajós-Bajai Kékfrankos, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Egri Kékfrankos, Rosé 2017, Rosé 2018, Rose Cuvée, Pajdos, Egri Vörös Cuvée, Bock Ermitage, Egri Bikavér, Gere Zsolt - Gentleman, Castrum, Kékfrankos rozé, NJK, Cellarius, Pók Tamás borválogatás, Apropó, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, 2023 Villányi Rosé cuvée, 5 liter Rosé Bag in Box, Soproni Kékfrankos, Kékfrankos , Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, 2021 Villányi Fruska, Pannonhalmi Üdeén

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék, Badacsonyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pók Tamás Pincéje, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gál Lajos Pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, Besenyei Borház, STERLIK PINCÉSZET, Csillagvölgy Pincészet, Mayer Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Lantos és Monoki Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Gróf Buttler Borászat, Vinatus Pince Kft., Kovács Nimród Winery, Borbora Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Maul Pincészet Villány, Kecskés Pince , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , SkizoBor, Villa Wanda Bormanufaktúra, Bock Pince Kft., Pócz Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Deé Családi Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Hagymási Pincészet Eger, Grócz Pincészet, Jekl Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Berta Pince, Várszegi Pincészet, Garger pince, Belward Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Eke Pince, Canter Borház, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Lukácsy Pince, Vojtek Pince Villány

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától