A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Etyek-Budai Rosé, Tűzkő 300 Cuvée , Egri Bikavér, Soproni Kékfrankos, Kékfrankos Válogatás, Egri Bikavér,  Rosé Borvarázs, Halasi Kékfrankos Rosé, Nagy-Eged Kékfrankos, BABA Rose, Mirtill Cuvée, Magyar ürmös, Cuvée, Mokos Gyöngyöző Rozé, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Rubin Cuvée, Polgár Rosé, Villányi Rosé Cuvée, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Négykezes, Kékfrankos Rosé, Soproni Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Borcsomag - 6 palackos válogatás

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Mátrai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék, Bükki borvidék, Móri borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Bock Pince Kft., Geszler Családi Pincészet - Mór, Csetvei Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, KOVÁCS PINCE TÖK, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Mokos Családi Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Lukácsy Pince, Kecskés Pince , Gajdos Pincészet, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Hagymási Pincészet Eger, Kovács Nimród Winery, Pók Tamás Pincéje, Pócz Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Polgár Pincészet és Panzió, Tűzkő Birtok, STERLIK PINCÉSZET, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Berta Pince, Angyal Borászat, Garger pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, GÁLA PINCÉSZET, Levendulapince, Szemes Pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Deé Családi Pincészet, Besenyei Borház, Csillagvölgy Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Lantos és Monoki Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Várszegi Pincészet, Canter Borház, SkizoBor, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gróf Buttler Borászat, Fazekas pincészet, Maul Pincészet Villány, Gál Lajos Pincészete, borterasz.hu, Vojtek Pince Villány, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Cseri Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Országh-Pince, Font Pincészet, Belward Pincészet, Halasi Pince, Nyilas Pincészet, Vinatus Pince Kft., Mayer Pince, Sabar Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától