A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Rosé Kékfrankos, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Pók Tamás borválogatás, Karácsonyi Prémium csomag, Geszler Rosé Kékfrankos 2017, SKIZO Rozé , Mayer Kékfrankos, Cellarius, Sissi ürmös, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Páratlan, Monopole Superior Bikavér, Angyal Bükki Rosé, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Nagygalagonyás Kékfrankos, Kékfrankos, Egri Bikavér, Egri Bikavér, Kékfrankos Rosé, Egri Bikavér, Sabar Kékfrankos rozé 2015, Bella Rosa, Páratlan ajándékcsomag, Soproni Kékfrankos, Rosé 2017

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Pannonhalmi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Etyek-Budai borvidék, Bükki borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Tokaji borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Sabar Borház, Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Mokos Családi Pincészet, Várszegi Pincészet, Országh-Pince, Tűzkő Birtok, borterasz.hu, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Csillagvölgy Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, GÁLA PINCÉSZET, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Aegidius Bormanufaktúra, KOVÁCS PINCE TÖK, Gál Lajos Pincészete, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Kovács Nimród Winery, Belward Pincészet, STERLIK PINCE, Vinatus Pince Kft., Hagymási Pincészet Eger, Canter Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Font Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Mayer Pince, Cseri Pincészet, SkizoBor, Maul Pincészet Villány, Gróf Buttler Borászat, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Vojtek Pince Villány, Eszterbauer Borászat, Kecskés Pince , Sümegi és Fiai Pincészet, Berta Pince, Fekete Borpince, Gajdos Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Fáncsi Hegyi Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Csetvei Pincészet, Levendulapince, Fazekas pincészet, Deé Családi Pincészet, Nyilas Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Pócz Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Pántlika Pincészet, Halasi Pince, Bock Pince Kft., Angyal Borászat, Lukácsy Pince, Garger pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától