A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Soproni Kékfrankos, Egri Vörös, Rosé Cuvée, Egri Vörös Cuvée, Bock Rosé, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Soproni Kékfrankos, Egri Bikavér superior, Csak egy kis apróság, Pók Tamás borválogatás, Bock Ermitage, Mátrai Kékfrankos Rose, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Rosé cuvée, Rosé 2018, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, Kékfrankos, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Angyal Bükki Rosé, Kékfrankos,  Rosé Borvarázs, Pók Tamás borválogatás, Monopole Superior Bikavér, Egri Bikavér, Pannonhalmi Üdeén

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Soproni borvidék, Szekszárdi borvidék, Kunsági borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kecskés Pince , Pók Tamás Pincéje, Jackfall Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Geszler Családi Pincészet - Mór, Hagymási Pincészet Eger, Berta Pince, Gál Lajos Pincészete, Gajdos Pincészet, Vinatus Pince Kft., Béla Borászat-Imrehegy, Sümegi és Fiai Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Bock Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, Lantos és Monoki Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, GÁLA PINCÉSZET, Pócz Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Tiffán Ede Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Maczkó Róbert Pincészete, Kovács Nimród Winery, Polgár Pincészet és Panzió, Sabar Borház, STERLIK PINCÉSZET, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Garger pince, Besenyei Borház, Aegidius Bormanufaktúra, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Font Pincészet, SkizoBor, Lukácsy Pince, Angyal Borászat, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Várszegi Pincészet, Mayer Pince, Gróf Buttler Borászat, Deé Családi Pincészet, Canter Borház, Fazekas pincészet, Maul Pincészet Villány, Belward Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától