A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Hempergő, Dandelion PINK, Tanyamacska Szekszárdi Kékfrankos, Rosé Kékfrankos, Egri Bikavér, Húsvéti Gentleman csomag, Polgár Rosé, Dörgicsei Rozé, Rosé cuvée, Pók Tamás borválogatás, Szőlőfürt, Rosé Cuvée, Pannonhalmi Rosé, Egri Kékfrankos, Mayer Rozé Kékfrankos, Capt, Kékfrankos Rose, Kékfrankos Horoszkópos-Bika, Egri Bikavér, Egri Siller, Kékfrankos, Mayer Kékfrankos, Soproni Rosé, Kékfrankos Rozé, Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Soproni borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Szekszárdi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Kunsági borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Tokaji borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Deé Családi Pincészet, STERLIK PINCE, Tűzkő Birtok, Pók Tamás Pincéje, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Fekete Borpince, Hagymási Pincészet Eger, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Csetvei Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Besenyei Borház, Heumann Pincészet, Eszterbauer Borászat, Aegidius Bormanufaktúra, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Dániel Pince , Demeter Pincészet, Mayer Pince, Pócz Pincészet, Gajdos Pincészet, Canter Borház, Kovács Nimród Winery, Maczkó Róbert Pincészete, Maul Pincészet Villány, Polgár Pincészet és Panzió, Berta Pince, Fazekas pincészet, Taschner Bor-és Pezsgőház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Bock Pince Kft., Cseri Pincészet, Nyilas Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Kecskés Pince , GÁLA PINCÉSZET, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Levendulapince, Országh-Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Halasi Pince, Csillagvölgy Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, Fáncsi Hegyi Pince, Vojtek Pince Villány, SkizoBor, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, KOVÁCS PINCE TÖK, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Belward Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Gróf Buttler Borászat, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gál Lajos Pincészete, Vinatus Pince Kft., Várszegi Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Lukácsy Pince, Sabar Borház, borterasz.hu, Angyal Borászat, Pántlika Pincészet, Font Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától