A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Villányi Rosé Cuvée , Rosé Cuvée, Rose Cuvée, Fuxli Siller, Egri Bikavér, Rosé Kékfrankos, Rosé Cuvée 2015, Borosso, Kékfrankos, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Páratlan ajándékcsomag, Csak egy kis apróság, Bock Ermitage, Gere Zsolt - Gentleman, Rosé, Etyek-Budai Rosé, Rosé cuvée, Grand Crew, Dörgicsei Rozé, Egri Kékfrankos, Sabar Kékfrankos rozé 2015, Chef, Sissi ürmös, Soproni Kékfrankos classic, Egri Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Balatonboglári borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tokaji borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Fekete Borpince, Országh-Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, SkizoBor, Besenyei Borház, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pócz Pincészet, Kecskés Pince , Cseri Pincészet, Dániel Pince , Pántlika Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, Tűzkő Birtok, Vinatus Pince Kft., Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Taschner Bor-és Pezsgőház, Heumann Pincészet, STERLIK PINCE, Ősi Gábor Pincészete, Kovács Nimród Winery, Villa Wanda Bormanufaktúra, Vojtek Pince Villány, Pók Tamás Pincéje, Font Pincészet, Levendulapince, Fazekas pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Hagymási Pincészet Eger, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Demeter Pincészet, Maul Pincészet Villány, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gál Lajos Pincészete, Csetvei Pincészet, Lukácsy Pince, Nyilas Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, GÁLA PINCÉSZET, Csillagvölgy Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Mayer Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Bock Pince Kft., Deé Családi Pincészet, Canter Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Fáncsi Hegyi Pince, Eszterbauer Borászat, Béla Borászat-Imrehegy, Gajdos Pincészet, Berta Pince, Gróf Buttler Borászat, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Sabar Borház, Halasi Pince, Várszegi Pincészet, Mokos Családi Pincészet, borterasz.hu, Angyal Borászat, Belward Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától