A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Egri Bikavér, Friss Cuvée vörös, Kékfrankos, Csipkés Rozé, Vörös Válogatás - 6-os box, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Tűzkő Kékfrankos Rosé, Villányi RedY, Kékfrankos Válogatás, Vezér Cuvée, Kékfrankos, Rose Cuvée, Kékfrankos Rosé, Rosé 2018, Kékfrankos, Kékfrankos, KisMedve, Bíbor PIbor, Kékfrankos Rose, Soproni Éjszaka, Rosé, Rosé Cuvée, Kékfrankos Rose, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Mirtill Cuvée

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Soproni borvidék, Balatonboglári borvidék, Kunsági borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Móri borvidék, Szekszárdi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Hagymási Pincészet Eger, Tiffán Ede Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, SkizoBor, Tűzkő Birtok, Aegidius Bormanufaktúra, Kovács Nimród Winery, Pók Tamás Pincéje, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Maul Pincészet Villány, Gróf Buttler Borászat, Levendulapince, Cseri Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Kecskés Pince , Font Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Gajdos Pincészet, Mayer Pince, Berta Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Polgár Pincészet és Panzió, STERLIK PINCÉSZET, Fazekas pincészet, Pócz Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Bock Pince Kft., Csetvei Pincészet, Belward Pincészet, Besenyei Borház, Canter Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Csillagvölgy Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Sabar Borház, Sümegi és Fiai Pincészet, Nyilas Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Halasi Pince, GÁLA PINCÉSZET, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Mokos Családi Pincészet, Gál Lajos Pincészete, borterasz.hu, Lantos és Monoki Pince, Országh-Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Lukácsy Pince, Angyal Borászat, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Várszegi Pincészet, Garger pince, Vinatus Pince Kft., Geszler Családi Pincészet - Mór, Deé Családi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától