A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Mézzel ízesített Kékfrankos, Kékfrankos , GB Rosé, Kékfrankos Válogatás, Kékfrankos, Villányi Rosé Cuvée, Pók Tamás borválogatás, Csipkés Rozé, Egri Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Egri Rozé, Pók Tamás borválogatás, Hajnalpír, Vezér Cuvée, Mirtill Cuvée, Bock Ermitage, SKIZO Kedv-Szett, Apropó, Karácsonyi prémium csomag, Rosé, Cuvée, Egri Bikavér, Bíbor PIbor, Vörös Válogatás - 6-os box, SKIZO Rozé 

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kovács Nimród Winery, Várszegi Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Tűzkő Birtok, Lantos és Monoki Pince, Bock Pince Kft., Sümegi és Fiai Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Kecskés Pince , Belward Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Deé Családi Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Pócz Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Nyilas Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, SkizoBor, Garger pince, Mokos Családi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Hagymási Pincészet Eger, Béla Borászat-Imrehegy, Csetvei Pincészet, Mayer Pince, Maul Pincészet Villány, Berta Pince, Aegidius Bormanufaktúra, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Polgár Pincészet és Panzió, Fáncsi Hegyi Pince, STERLIK PINCÉSZET, GÁLA PINCÉSZET, Villa Wanda Bormanufaktúra, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Gajdos Pincészet, Sabar Borház, Csillagvölgy Pincészet, Besenyei Borház, Tiffán Ede Pincészet, Cseri Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Font Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , borterasz.hu, Canter Borház, Fazekas pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Országh-Pince, Lukácsy Pince, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától