A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Fuxli Siller, Egri Bikavér, Pók Tamás borválogatás, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Soproni Kékfrankos Rosé, Bella Rosa, Gere Zsolt - Gentleman, Péter Bora, Apropó, Egri Bikavér, Etyek-Budai Rosé, Rosé, Mátrai Kékfrankos Rose, Csak egy kis apróság, Nagy-Eged Kékfrankos, Egri Kékfrankos, Pannonhalmi Üdeén, Rosé Cuvée, Hajnalpír, Kékfrankos, Kékfrankos, GB Rosé, Mayer Kékfrankos, Kékfrankos Válogatás, Jackfall Duett

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Kunsági borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Szekszárdi borvidék, Badacsonyi borvidék, Tokaji borvidék, Soproni borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Bükki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Mátrai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Sümegi és Fiai Pincészet, Sabar Borház, Fazekas pincészet, Garger pince, Pócz Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Besenyei Borház, Ősi Gábor Pincészete, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Deé Családi Pincészet, Kovács Nimród Winery, Gróf Buttler Borászat, Eszterbauer Borászat, Aegidius Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Bock Pince Kft., GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Cseri Pincészet, Tűzkő Birtok, STERLIK PINCE, Mokos Családi Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Várszegi Pincészet, Csetvei Pincészet, SkizoBor, Font Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Belward Pincészet, Mayer Pince, Halasi Pince, Országh-Pince, Hagymási Pincészet Eger, GÁLA PINCÉSZET, Berta Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Lantos és Monoki Pince, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Gál Lajos Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, borterasz.hu, Fekete Borpince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Vojtek Pince Villány, Canter Borház, Csillagvölgy Pincészet, Vinatus Pince Kft., Nyilas Pincészet, Kecskés Pince , Maul Pincészet Villány, Levendulapince, Gajdos Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Pántlika Pincészet, Angyal Borászat, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, KOVÁCS PINCE TÖK, Fáncsi Hegyi Pince, Lukácsy Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától