A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Mátrai Kékfrankos Rose, Imrehegyi Néró-Kékfrankos Rozé, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Bock Rosé, Soproni Kékfrankos, Jackfall Duett, Rosé Cuvée, Apropó, Kékfrankos, Gyöngyöző Kékfrankos Rozé, Villányi Rosé, Villányi Rosé Cuvée, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Villányi RedY, Kosbor, Egri Kékfrankos, Pók Tamás borválogatás, Pók Tamás borválogatás, Kékfrankos Rosé, Páratlan, Egri Siller, Castrum, Soproni Kékfrankos, GB Egri Bikavér, Cellarius

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Tokaji borvidék, Kunsági borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Csillagvölgy Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Kovács Nimród Winery, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Villa Wanda Bormanufaktúra, Tiffán Ede Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Pók Tamás Pincéje, Vojtek Pince Villány, Lukácsy Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Angyal Borászat, Gál Lajos Pincészete, Lantos és Monoki Pince, Eke Pince, STERLIK PINCÉSZET, Grócz Pincészet, Besenyei Borház, Berta Pince, Deé Családi Pincészet, SkizoBor, Bock Pince Kft., Pócz Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Jackfall Bormanufaktúra, Belward Pincészet, Borbora Borház, Polgár Pincészet és Panzió, Jekl Pincészet, Vinatus Pince Kft., Gróf Buttler Borászat, Maul Pincészet Villány, Mayer Pince, Várszegi Pincészet, Garger pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Béla Borászat-Imrehegy, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, GÁLA PINCÉSZET, Canter Borház, Kecskés Pince 

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától