A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Egri Kékfrankos, Mézzel ízesített Kékfrankos, Immortal, Villányi RedY, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, Kékfrankos, Nagy Karácsonyi csomag, Balatoncsicsói Kékfrankos Rosé, Kékfrankos, Páratlan ajándékcsomag, Rosé Kékfrankos, Rosé cuvée 2023, Mayer Paksi Siller, Rosé Cuvée, Egri Bikavér, Kékfrankos Rozé, Pajdos, Polgár Rosé, Villányi Rosé Cuvée, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Kékfrankos, Monopole Rhapsody Bikavér, Imrehegyi Néró-Kékfrankos Rozé, SKIZO Rozé , Mayer Villő Cuvée

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Pécsi borvidék, Kunsági borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Tokaji borvidék, Mátrai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Badacsonyi borvidék, Szekszárdi borvidék, Pannonhalmi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Vojtek Pince Villány, Garger pince, Csillagvölgy Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Bock Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, Pók Tamás Pincéje, Berta Pince, SkizoBor, Canter Borház, Tiffán Ede Pincészet, Besenyei Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Aegidius Bormanufaktúra, Gróf Buttler Borászat, STERLIK PINCÉSZET, GÁLA PINCÉSZET, Kovács Nimród Winery, Borbora Borház, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Deé Családi Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Font Pincészet, Maul Pincészet Villány, Grócz Pincészet, Mayer Pince, Jekl Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Lukácsy Pince, Pócz Pincészet, Várszegi Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Gál Lajos Pincészete, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Belward Pincészet, Vinatus Pince Kft., Kecskés Pince , Jackfall Bormanufaktúra, Angyal Borászat, Fazekas pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Eke Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától