A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

GB Rosé, Egri Vörös, Siller, Bella Rosa, Cuvée, Geszler Rosé Kékfrankos 2017, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Szőlőfürt, Pannonhalmi Rosé, Kékfrankos Válogatás, Borcsomag - 6 palackos válogatás, Pók Tamás borválogatás, Mezei Vörös Cuvée ÉN, Kékfrankos, Halasi Kékfrankos Rosé, Egri Vörös Cuvée, Soproni Kékfrankos Rosé, Páratlan ajándékcsomag, Egri Bikavér, Csipkés Rozé, Hajnalpír, Páratlan, NJK, Immortal, Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Bükki borvidék, Mátrai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Tokaji borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Mayer Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Bock Pince Kft., Gajdos Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Sabar Borház, Hagymási Pincészet Eger, Sümegi és Fiai Pincészet, Deé Családi Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Országh-Pince, Lukácsy Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Gál Lajos Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Kovács Nimród Winery, Geszler Családi Pincészet - Mór, GÁLA PINCÉSZET, Tűzkő Birtok, Besenyei Borház, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., STERLIK PINCE, Fazekas pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Eszterbauer Borászat, Mokos Családi Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Kecskés Pince , Cseri Pincészet, SkizoBor, Maczkó Róbert Pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, Gróf Buttler Borászat, Pántlika Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, Pócz Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Maul Pincészet Villány, Fekete Borpince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Berta Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Garger pince, Vinatus Pince Kft., Jackfall Bormanufaktúra, Angyal Borászat, Vojtek Pince Villány, Font Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Levendulapince, borterasz.hu, Belward Pincészet, Canter Borház, Nyilas Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Csetvei Pincészet, Várszegi Pincészet, Halasi Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától