A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Mezei Vörös Cuvée ÉN, Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Jackfall Duett, Etyek-Budai Rosé, Vezér Cuvée, Castrum, Hempergő, Egri Kékfrankos, Mayer Paksi Siller, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Egri Bikavér, Szőlőfürt, Tűzkő Kékfrankos Rosé, Geszler Rosé Kékfrankos 2017, Péter Bora, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Kékfrankos , Csak egy kis apróság, Bella Rosa, NJK,  Rosé Borvarázs, Sissi ürmös, Monopole Superior Bikavér, Egri Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Etyek-Budai borvidék, Bükki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Halasi Pince, Hagymási Pincészet Eger, borterasz.hu, Geszler Családi Pincészet - Mór, Kovács Nimród Winery, Berta Pince, Maczkó Róbert Pincészete, SkizoBor, Országh-Pince, Fazekas pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Tűzkő Birtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Levendulapince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Sabar Borház, Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Besenyei Borház, Mayer Pince, Gróf Buttler Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Polgár Pincészet és Panzió, Fáncsi Hegyi Pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, STERLIK PINCÉSZET, GÁLA PINCÉSZET, Nyilas Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Lantos és Monoki Pince, Gajdos Pincészet, Szemes Pince, Tiffán Ede Pincészet, Font Pincészet, Cseri Pincészet, Garger pince, Mokos Családi Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Deé Családi Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Gál Lajos Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Maul Pincészet Villány, Vojtek Pince Villány, Pócz Pincészet, Bock Pince Kft., Angyal Borászat, Csetvei Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Lukácsy Pince, Canter Borház, Vinatus Pince Kft., Kecskés Pince , Várszegi Pincészet, Belward Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától