A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Apropó, Bock Ermitage, Nagygalagonyás Kékfrankos, Rosé Cuvée, Angyal Bükki Rosé, Tűzkő 7frankos prémium, Kékfrankos Válogatás, Jackfall Duett, Csak egy kis apróság, SKIZO Kedv-Szett, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Négykezes, Mayer Paksi Siller, Hempergő, Mátrai Kékfrankos-Cab Franc, Soproni Kékfrankos, Geszler Rosé 2020, Egri Bikavér, Vezér Cuvée, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Egri Vörös, Hajnalpír, Pannonhalmi Kékfrankos, Egri Bikavér, Grand Blue 

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Tokaji borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pécsi borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Polgár Pincészet és Panzió, GÁLA PINCÉSZET, Gál Lajos Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Tűzkő Birtok, Várszegi Pincészet, Kovács Nimród Winery, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Cseri Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Font Pincészet, Berta Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Csillagvölgy Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Besenyei Borház, Pók Tamás Pincéje, STERLIK PINCÉSZET, Aegidius Bormanufaktúra, Jackfall Bormanufaktúra, Országh-Pince, Belward Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Bock Pince Kft., SkizoBor, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Sümegi és Fiai Pincészet, Fazekas pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Maul Pincészet Villány, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Pócz Pincészet, Sabar Borház, Garger pince, Deé Családi Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Canter Borház, Lukácsy Pince, Kecskés Pince , Geszler Családi Pincészet - Mór, Tiffán Ede Pincészet, Gajdos Pincészet, Vinatus Pince Kft., Mayer Pince, borterasz.hu, Villa Wanda Bormanufaktúra, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Angyal Borászat, Fáncsi Hegyi Pince, Csetvei Pincészet, Lantos és Monoki Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától