A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Kékfrankos, Apropó, Grand Blue , Halasi Kékfrankos Rosé, Pók Tamás borválogatás, Egri Vörös, Egri Bikavér superior, Kékfrankos Rose, Immortal, Etyek-Budai Rosé, Bock Ermitage, Szőlőfürt, Kékfrankos Szőlőlé, Geszler Rosé Kékfrankos 2019, Tűzkő Kékfrankos, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Monopole Rhapsody Bikavér, Soproni Kékfrankos Rosé 2020, SKIZO Kedv-Szett, Pannonhalmi KeDeély, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Servus Rosé, Nagy Karácsonyi csomag, Rose Cuvée, Egri Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék, Móri borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Mátrai borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Hagymási Pincészet Eger, Villa Wanda Bormanufaktúra, GÁLA PINCÉSZET, Kecskés Pince , Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Béla Borászat-Imrehegy, Aegidius Bormanufaktúra, Besenyei Borház, Cseri Pincészet, Pócz Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Kovács Nimród Winery, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Fazekas pincészet, Mayer Pince, Maul Pincészet Villány, Gál Lajos Pincészete, STERLIK PINCÉSZET, Maczkó Róbert Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Tűzkő Birtok, Sabar Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Deé Családi Pincészet, Nyilas Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Halasi Pince, Garger pince, Országh-Pince, Canter Borház, Várszegi Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, SkizoBor, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Berta Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, Vinatus Pince Kft., Gajdos Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Gróf Buttler Borászat, Bock Pince Kft., Polgár Pincészet és Panzió, borterasz.hu, Belward Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Angyal Borászat, Lukácsy Pince, Font Pincészet, Csetvei Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától