A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Monopole Superior Bikavér, Nagy-Eged Kékfrankos, Hajósi Kékfrankos, Egri Bikavér, Mezei Vörös Cuvée ÉN, Rosé, Kékfrankos Rose, Kékfrankos, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Comis - Gyöngyöző rosé, Cellarius, Servus Rosé, Bock Rosé, Vörös Válogatás - 6-os box, Rosé Cuvée 2016, Pannonhalmi Rosé, Kékfrankos Válogatás, Hajnalpír, Páratlan ajándékcsomag, Kékfrankos rozé, Soproni Kékfrankos, Apropó, GB Egri Bikavér, Tüke Bikavér, Egri Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Mátrai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Móri borvidék, Szekszárdi borvidék, Villányi borvidék, Egri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék, Bükki borvidék, Kunsági borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Badacsonyi borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Eszterbauer Borászat, Halasi Pince, Fekete Borpince, Lantos és Monoki Pince, Tűzkő Birtok, STERLIK PINCE, Taschner Bor-és Pezsgőház, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Várszegi Pincészet, Vinatus Pince Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Angyal Borászat, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Bock Pince Kft., Belward Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, GÁLA PINCÉSZET, Kovács Nimród Winery, Besenyei Borház, Polgár Pincészet és Panzió, SkizoBor, Gróf Buttler Borászat, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, KOVÁCS PINCE TÖK, Lukácsy Pince, Pók Tamás Pincéje, Aegidius Bormanufaktúra, Cseri Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Berta Pince, Hagymási Pincészet Eger, Sümegi és Fiai Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Mokos Családi Pincészet, Kecskés Pince , Jackfall Bormanufaktúra, Deé Családi Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gajdos Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Villa Wanda Bormanufaktúra, Sabar Borház, Fazekas pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Ősi Gábor Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Csetvei Pincészet, Vojtek Pince Villány, borterasz.hu, Országh-Pince, Pántlika Pincészet, Maul Pincészet Villány, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Garger pince, Nyilas Pincészet, Canter Borház, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Levendulapince, Mayer Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Font Pincészet, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától