A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Jackfall Rózsabimbó, Soproni Kékfrankos Rosé, Egri Siller, Monopole Superior Bikavér, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Páratlan, Mayer Kékfrankos, Pók Tamás borválogatás, Bock Rosé, Mezei Vörös Cuvée , Monopole Rhapsody Bikavér, Hajósi Kékfrankos, Egri Kékfrankos, Egri Bikavér superior, Kékfrankos Rozé, Mayer Rozé Kékfrankos, Sissi ürmös, Kékfrankos-Folyóbor, Rose Cuvée, Rosé Cuvée, Polgár Rosé, Comis - Gyöngyöző rosé, Kékfrankos Horoszkópos-Bika, Rosé Kékfrankos, Dörgicsei Rozé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Hajós-Bajai borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Bükki borvidék, Szekszárdi borvidék, Kunsági borvidék, Badacsonyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pók Tamás Pincéje, Jackfall Bormanufaktúra, Fekete Borpince, Maul Pincészet Villány, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lantos és Monoki Pince, Angyal Borászat, Heumann Pincészet, Pócz Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, SkizoBor, Villa Wanda Bormanufaktúra, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Gál Lajos Pincészete, Sabar Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Eszterbauer Borászat, GÁLA PINCÉSZET, Taschner Bor-és Pezsgőház, Nyilas Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Cseri Pincészet, Kecskés Pince , Sümegi és Fiai Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Kovács Nimród Winery, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Besenyei Borház, Canter Borház, Berta Pince, Vojtek Pince Villány, STERLIK PINCE, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Várszegi Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Mayer Pince, borterasz.hu, Tűzkő Birtok, Fazekas pincészet, Országh-Pince, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Bock Pince Kft., Deé Családi Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Gajdos Pincészet, Garger pince, Levendulapince, Mokos Családi Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Belward Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, Font Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Halasi Pince, Vinatus Pince Kft., Ősi Gábor Pincészete, Csetvei Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Lukácsy Pince, Pántlika Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától