A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Gravita, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Pannonhalmi KeDeély, Kékfrankos Válogatás, Etyek-Budai Rosé, Soproni Kékfrankos, Egri Vörös Cuvée, Rosé cuvée, 5 liter Rosé Bag in Box, Kékfrankos, Kékfrankos , Kékfrankos Rose, Kékfrankos Rosé, Villányi Kékfrankos, Grand Blue , Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Kékfrankos-Folyóbor, Kékfrankos, Rosé 2017, SKIZO Vörös, Egri Bikavér, Kékfrankos Rozé, Bock Ermitage, Villányi Dél Cuvée Kopár - Dűlő

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Egri borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Tokaji borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Cseri Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Villa Wanda Bormanufaktúra, Levendulapince, Vinatus Pince Kft., Font Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Hagymási Pincészet Eger, SkizoBor, Várszegi Pincészet, Garger pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Gál Lajos Pincészete, Nyilas Pincészet, Kovács Nimród Winery, Tűzkő Birtok, Besenyei Borház, GÁLA PINCÉSZET, Béla Borászat-Imrehegy, Berta Pince, Pók Tamás Pincéje, Csillagvölgy Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Bock Pince Kft., Maul Pincészet Villány, Kecskés Pince , Szemes Pince, Gajdos Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Pócz Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Lantos és Monoki Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Mayer Pince, Csetvei Pincészet, Deé Családi Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Lukácsy Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Canter Borház, borterasz.hu, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Fazekas pincészet, Országh-Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Halasi Pince, KOVÁCS PINCE TÖK, Angyal Borászat, Sabar Borház, Belward Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától