A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Kékfrankos Rose, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Jackfall Duett, Kékfrankos, Rosé Cuvée, SKIZO Rozé , Egri Bikavér, Egri Bikavér, Kékfrankos Válogatás, Soproni Kékfrankos, Rosé cuvée, Tanyamacska Szekszárdi Kékfrankos, Rosé, Halasi Kékfrankos Rosé, SKIZO Vörös, Bleu Fleur, Kékfrankos Rosé, Hajósi Kékfrankos, Vörös Válogatás - 6-os box, Monopole Superior Bikavér, Lagona, Immortal, Rose Cuvée, Dandelion PINK, Comis - Gyöngyöző rosé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Soproni borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék, Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék, Tokaji borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Kunsági borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Móri borvidék, Balatonboglári borvidék, Pannonhalmi borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

borterasz.hu, Hagymási Pincészet Eger, Pócz Pincészet, Tűzkő Birtok, Eszterbauer Borászat, Heumann Pincészet, STERLIK PINCE, Pók Tamás Pincéje, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Besenyei Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, Kovács Nimród Winery, Jackfall Bormanufaktúra, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Gál Lajos Pincészete, Deé Családi Pincészet, Canter Borház, Gajdos Pincészet, Várszegi Pincészet, Taschner Bor-és Pezsgőház, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , KOVÁCS PINCE TÖK, Dániel Pince , Ősi Gábor Pincészete, Kecskés Pince , Vojtek Pince Villány, Angyal Borászat, Gróf Buttler Borászat, Nyilas Pincészet, Levendulapince, Csetvei Pincészet, Mayer Pince, SkizoBor, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Országh-Pince, Fazekas pincészet, Font Pincészet, Mokos Családi Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Cseri Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Garger pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Csillagvölgy Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Fekete Borpince, Halasi Pince, Berta Pince, Bock Pince Kft., Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Maul Pincészet Villány, Lukácsy Pince, Vinatus Pince Kft., Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Belward Pincészet, Sabar Borház, Pántlika Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától