A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

 Rosé Borvarázs, Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Immortal, Soproni Kékfrankos Rosé 2021, Kékfrankos, Kékfrankos, GB Rosé, Monopole Rhapsody Bikavér, Geszler Rosé 2021, Egri Kékfrankos, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Soproni Kékfrankos, Egri Vörös Cuvée, Hajnalpír, Egri Kékfrankos, Mayer Paksi Siller, Mayer Kékfrankos, Bock Ermitage, Gere Zsolt - Gentleman, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Soproni Éjszaka, Kosbor, 5 liter Kékfrankos Bag in Box

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Kunsági borvidék, Pannonhalmi borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Szekszárdi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Móri borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Polgár Pincészet és Panzió, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Vinatus Pince Kft., Mayer Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Canter Borház, Maul Pincészet Villány, Hagymási Pincészet Eger, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Gál Lajos Pincészete, Aegidius Bormanufaktúra, STERLIK PINCÉSZET, Pók Tamás Pincéje, GÁLA PINCÉSZET, Csillagvölgy Pincészet, Angyal Borászat, SkizoBor, Berta Pince, Kovács Nimród Winery, Kecskés Pince , Sümegi és Fiai Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Lantos és Monoki Pince, Besenyei Borház, Villa Wanda Bormanufaktúra, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Belward Pincészet, Fazekas pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Tiffán Ede Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Garger pince, Deé Családi Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Fáncsi Hegyi Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Gajdos Pincészet, Pócz Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Font Pincészet, borterasz.hu, Lukácsy Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Bock Pince Kft., Sabar Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától