A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

NJK, Pannonhalmi Üdeén, Rosé Kékfrankos, SKIZO Kedv-Szett, Kékfrankos-Folyóbor, Kékfrankos Rosé, Servus Rosé, Rosé Cuvée, Karácsonyi Prémium csomag, Gravita, Pók Tamás borválogatás, Rosé Cuvée, Páratlan ajándékcsomag, Villányi RedY, Hajnalpír, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Kékfrankos, Kékfrankos , Tűzkő 7frankos prémium, Soproni Éjszaka, Egri Bikavér, Jackfall Duett, Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Cellarius, Mezei Vörös Cuvée ÉN

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Soproni borvidék, Móri borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Szekszárdi borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Bükki borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Szemes Pince, Kovács Nimród Winery, Besenyei Borház, Tűzkő Birtok, Aegidius Bormanufaktúra, Várszegi Pincészet, Belward Pincészet, Canter Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Cseri Pincészet, Levendulapince, KOVÁCS PINCE TÖK, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Gajdos Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Mokos Családi Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Polgár Pincészet és Panzió, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Deé Családi Pincészet, Bock Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, SkizoBor, STERLIK PINCÉSZET, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Angyal Borászat, Geszler Családi Pincészet - Mór, Sümegi és Fiai Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Halasi Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Hagymási Pincészet Eger, Tiffán Ede Pincészet, Maul Pincészet Villány, Kecskés Pince , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Maczkó Róbert Pincészete, Fáncsi Hegyi Pince, Vinatus Pince Kft., Országh-Pince, Mayer Pince, Sabar Borház, Lukácsy Pince, Berta Pince, Fazekas pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, borterasz.hu, Csetvei Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Vojtek Pince Villány, Lantos és Monoki Pince, Garger pince, Nyilas Pincészet, Font Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától