A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Rosé, Rose Cuvée, Polgár Rosé, Hajós-Bajai Rocker cuvee, Grand Blue , Kékfrankos Rosé, Rosé 2017, Mirtill Cuvée, Péter Bora, Csak egy kis apróság, Bock Ermitage, Jackfall Duett, Rosé Cuvée, Egri Vörös Cuvée, UNBELIEVABLE RED, Gravita, Pannonhalmi Üdeén, 5 liter Rosé Bag in Box, Kékfrankos, Egri Bikavér, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Egri Kékfrankos, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Hempergő

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Kunsági borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Szekszárdi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Tokaji borvidék, Pannonhalmi borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Grócz Pincészet, Pók Tamás Pincéje, Hagymási Pincészet Eger, Mayer Pince, Besenyei Borház, GÁLA PINCÉSZET, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Berta Pince, Font Pincészet, Kovács Nimród Winery, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Polgár Pincészet és Panzió, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Tiffán Ede Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Béla Borászat-Imrehegy, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Deé Családi Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Sabar Borház, Vinatus Pince Kft., Jackfall Bormanufaktúra, STERLIK PINCÉSZET, SkizoBor, Várszegi Pincészet, Geszler Családi Pincészet - Mór, Villa Wanda Bormanufaktúra, Eke Pince, Canter Borház, Maul Pincészet Villány, Angyal Borászat, Bock Pince Kft., Lantos és Monoki Pince, Pócz Pincészet, Belward Pincészet, Kecskés Pince , Gróf Buttler Borászat, Fazekas pincészet, Lukácsy Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Garger pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától