A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Kékfrankos rozé, Szőlőfürt, Kékfrankos Rosé, Rosé, Kékfrankos Rosé, Rosé Cuvée, Villányi RedY, Immortal, Kékfrankos Rosé, Mirtill Cuvée, Rosé Cuvée, Rosé 2018, Kékfrankos, 2022 Villányi Rosé gyöngyözőbor, Soproni Kékfrankos, Villányi Rosé, Egri Kékfrankos, Angyal Bükki Rosé, Hajós-Bajai Kékfrankos siller, Grand Blue , Hajós-Bajai Kékfrankos, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Mayer Kékfrankos, Mayer Villő Cuvée, Egri Bikavér superior

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balaton-felvidéki borvidék, Soproni borvidék, Egri borvidék, Villányi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Badacsonyi borvidék, Tolnai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonboglári borvidék, Szekszárdi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Móri borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Kovács Nimród Winery, Fazekas pincészet, Berta Pince, Jekl Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Vinatus Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Deé Családi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Maul Pincészet Villány, Borbora Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, SkizoBor, Gróf Buttler Borászat, Pók Tamás Pincéje, GÁLA PINCÉSZET, Csillagvölgy Pincészet, Vojtek Pince Villány, Béla Borászat-Imrehegy, Kecskés Pince , STERLIK PINCÉSZET, Bock Pince Kft., Grócz Pincészet, Mayer Pince, Hagymási Pincészet Eger, Várszegi Pincészet, Angyal Borászat, Polgár Pincészet és Panzió, Besenyei Borház, Lukácsy Pince, Pócz Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Belward Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lantos és Monoki Pince, Tiffán Ede Pincészet, Canter Borház, Geszler Családi Pincészet - Mór, Jackfall Bormanufaktúra, Garger pince, Eke Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától