A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Balatoncsicsói Cab Franc Kékfrankos, Soproni Kékfrankos Rosé, Soproni Éjszaka, Rosé cuvée, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Soproni Kékfrankos, Mayer Paksi Siller, Sabar Kékfrankos rozé 2015, Kékfrankos Rose, Nagygalagonyás Kékfrankos, Kékfrankos, Pinceátlag Szekszárdi Házasítás, Bock Rosé, Tűzkő Talentum, Jackfall Duett, Egri Siller, Pók Tamás borválogatás, Friss Cuvée vörös, Pajdos, Soproni Kékfrankos, Rosé, Castrum, Egri Kékfrankos, Mezei Vörös Cuvée , Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Egri borvidék, Villányi borvidék, Soproni borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Móri borvidék, Tolnai borvidék, Bükki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonboglári borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Kunsági borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pók Tamás Pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Vojtek Pince Villány, STERLIK PINCE, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Sabar Borház, Jackfall Bormanufaktúra, Országh-Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Fekete Borpince, Béla Borászat-Imrehegy, Kovács Nimród Winery, Levendulapince, GÁLA PINCÉSZET, Fazekas pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Besenyei Borház, Deé Családi Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lantos és Monoki Pince, Mayer Pince, Gróf Buttler Borászat, Nyilas Pincészet, SkizoBor, Canter Borház, Angyal Borászat, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Garger pince, Kecskés Pince , Halasi Pince, Hagymási Pincészet Eger, Villa Wanda Bormanufaktúra, Gajdos Pincészet, Lukácsy Pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Tűzkő Birtok, KOVÁCS PINCE TÖK, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Eszterbauer Borászat, Bock Pince Kft., Pócz Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Font Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Maul Pincészet Villány, Fáncsi Hegyi Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Csillagvölgy Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Geszler Családi Pincészet - Mór, Pántlika Pincészet, Várszegi Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Vinatus Pince Kft., Berta Pince, Maczkó Róbert Pincészete, Csetvei Pincészet, Cseri Pincészet, Belward Pincészet, borterasz.hu

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától