A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

SKIZO Vörös, Egri Bikavér, Kékfrankos, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, SKIZO Rozé , Péter Bora, Négykezes, 5 liter Rosé Bag in Box, Rosé Cuvée, Mátrai Kékfrankos-Cab Sauvignon, Soproni Poncichter Cuvée, Pannonhalmi KeDeély, Pannonhalmi Rosé  12 db-os csomag, Jackfall Rózsabimbó, Páratlan ajándékcsomag, Szőlőfürt, Kékfrankos, Mokos Kékfrankos Rozé 2015, Kékfrankos Rose, Kékfrankos Válogatás, Egri Bikavér superior, Kékfrankos rozé, Kékfrankos, UNBELIEVABLE RED, Soproni Kékfrankos

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Móri borvidék, Szekszárdi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Berta Pince, Kovács Nimród Winery, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, STERLIK PINCÉSZET, Cseri Pincészet, Tűzkő Birtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Pók Tamás Pincéje, Aegidius Bormanufaktúra, Hagymási Pincészet Eger, Fazekas pincészet, Besenyei Borház, Lantos és Monoki Pince, Gajdos Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Várszegi Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Kecskés Pince , Villa Wanda Bormanufaktúra, GÁLA PINCÉSZET, Mayer Pince, Maczkó Róbert Pincészete, SkizoBor, Mokos Családi Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Maul Pincészet Villány, Nyilas Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Országh-Pince, Angyal Borászat, Sümegi és Fiai Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, Halasi Pince, Lukácsy Pince, Pócz Pincészet, Bock Pince Kft., Gróf Buttler Borászat, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Garger pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Sabar Borház, borterasz.hu, Csillagvölgy Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Geszler Családi Pincészet - Mór, Deé Családi Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Csetvei Pincészet, Vinatus Pince Kft., Béla Borászat-Imrehegy, Canter Borház, Font Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Belward Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától