A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Soproni Kékfrankos, Soproni Kékfrankos, Tüke Bikavér, Szőlőfürt, Rosé Cuvée, Etyek-Budai Rosé, Kékfrankos-Folyóbor, GB Egri Bikavér, Kékfrankos, Friss Cuvée vörös, Egri Bikavér, Magyar ürmös, Sabar Kékfrankos rozé 2015, Monopole Superior Bikavér, Kékfrankos Rose, 5 liter Rosé Bag in Box, Egri Bikavér, Rosé cuvée, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Karácsonyi Válogatás,  Rosé Borvarázs, Kékfrankos Rozé, Csak egy kis apróság, Pannonhalmi KeDeély, Polgár Rosé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Szekszárdi borvidék, Soproni borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Badacsonyi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tokaji borvidék, Bükki borvidék, Pécsi borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Pántlika Pincészet, Garger pince, Hagymási Pincészet Eger, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Mokos Családi Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Bock Pince Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Berta Pince, SkizoBor, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Nyilas Pincészet, Villa Wanda Bormanufaktúra, Kovács Nimród Winery, Eszterbauer Borászat, Besenyei Borház, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Lukácsy Pince, Aegidius Bormanufaktúra, Polgár Pincészet és Panzió, Maul Pincészet Villány, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Mayer Pince, Gróf Buttler Borászat, Deé Családi Pincészet, Tűzkő Birtok, Béla Borászat-Imrehegy, Levendulapince, Vinatus Pince Kft., Vojtek Pince Villány, Fazekas pincészet, Angyal Borászat, Pócz Pincészet, Gajdos Pincészet, Csetvei Pincészet, STERLIK PINCÉSZET, KOVÁCS PINCE TÖK, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Pók Tamás Pincéje, Sümegi és Fiai Pincészet, borterasz.hu, Belward Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Fáncsi Hegyi Pince, Cseri Pincészet, Canter Borház, GÁLA PINCÉSZET, Csillagvölgy Pincészet, Várszegi Pincészet, Font Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Geszler Családi Pincészet - Mór, Maczkó Róbert Pincészete, Sabar Borház, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Halasi Pince, Kecskés Pince , Országh-Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától