A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

5 liter Kékfrankos Bag in Box, Kőröshegyi Kékfrankos 2011, Kékfrankos Rose, Egri Kékfrankos, Kékfrankos, Villányi Rosé, Cellarius, Rosé cuvée, Kékfrankos Rosé, Kosbor, KisMedve, Kékfrankos, Kékfrankos Rosé, Pannonhalmi KeDeély, 5 liter Rosé Bag in Box, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Nagy-Eged Kékfrankos, Kékfrankos Válogatás, Karácsonyi Válogatás, Immortal, Egri Vörös, Rosé, Kékfrankos Karácsonyi csomag, Kékfrankos Válogatás, Páratlan ajándékcsomag

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Egri borvidék, Tolnai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Kunsági borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Bükki borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Móri borvidék, Etyek-Budai borvidék, Szekszárdi borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Bock Pince Kft., Vojtek Pince Villány, STERLIK PINCÉSZET, Sümegi és Fiai Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Gál Lajos Pincészete, Kovács Nimród Winery, Cseri Pincészet, Nyilas Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, KOVÁCS PINCE TÖK, Kecskés Pince , Belward Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Aegidius Bormanufaktúra, Béla Borászat-Imrehegy, Besenyei Borház, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , SkizoBor, Várszegi Pincészet, Lukácsy Pince, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Maczkó Róbert Pincészete, Pók Tamás Pincéje, Szemes Pince, Tűzkő Birtok, Jackfall Bormanufaktúra, Maul Pincészet Villány, Sabar Borház, Gróf Buttler Borászat, Pócz Pincészet, Levendulapince, Berta Pince, Fazekas pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Fáncsi Hegyi Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Csetvei Pincészet, Angyal Borászat, Országh-Pince, Gajdos Pincészet, Mayer Pince, Geszler Családi Pincészet - Mór, Font Pincészet, Vinatus Pince Kft., MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Mokos Családi Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Halasi Pince, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Deé Családi Pincészet, Canter Borház, Garger pince, borterasz.hu, Csillagvölgy Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától