A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Bleu Fleur, Kékfrankos Horoszkópos-Bika, Kosbor, 5 liter Kékfrankos Bag in Box, Rosé Cuvée, Kékfrankos Rosé, Fuxli Siller, Jackfall Duett, Rosé cuvée, Tanyamacska Szekszárdi Kékfrankos, Hempergő, NJK, Soproni Kékfrankos, Pannonhalmi Rosé, Capt, Comis - Gyöngyöző rosé, Kékfrankos Rozé, Öröm Szekszárdi Rozé Cuvée, Rosé Cuvée 2016, Rosé Cuvée, Patikárius cuvée 2012, SKIZO Vörös, Egri Kékfrankos, Villányi Rosé Cuvée , Sissi ürmös

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Móri borvidék, Egri borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Balatonboglári borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Szekszárdi borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tokaji borvidék, Bükki borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Etyek-Budai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Gajdos Pincészet, Sümegi és Fiai Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Canter Borház, Fazekas pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Pók Tamás Pincéje, SkizoBor, Pócz Pincészet, KOVÁCS PINCE TÖK, Maczkó Róbert Pincészete, Eszterbauer Borászat, Kovács Nimród Winery, Taschner Bor-és Pezsgőház, Deé Családi Pincészet, Országh-Pince, Jackfall Bormanufaktúra, Cseri Pincészet, Besenyei Borház, Tűzkő Birtok, Csetvei Pincészet, Garger pince, Halasi Pince, Berta Pince, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., GÁLA PINCÉSZET, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Aegidius Bormanufaktúra, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, borterasz.hu, Lantos és Monoki Pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Ősi Gábor Pincészete, Polgár Pincészet és Panzió, Font Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Belward Pincészet, STERLIK PINCE, Kecskés Pince , Heumann Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Mayer Pince, Nyilas Pincészet, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Fekete Borpince, Maul Pincészet Villány, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Dániel Pince , Hagymási Pincészet Eger, Gál Lajos Pincészete, Sabar Borház, Bock Pince Kft., Villa Wanda Bormanufaktúra, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Levendulapince, Mokos Családi Pincészet, Pántlika Pincészet, Vinatus Pince Kft., Angyal Borászat, Vojtek Pince Villány, Csillagvölgy Pincészet, Gróf Buttler Borászat, Lukácsy Pince, Várszegi Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától