A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Soproni Poncichter Cuvée, Magyar ürmös, Bíbor PIbor, Bella Rosa, Tűzkő Kékfrankos, Grand Blue , Bock Rosé, Etyek-Budai Rosé, Cellarius, Mayer Kékfrankos, Pajdos, NYÁRI FRÖCCS AKCIÓ, Friss Cuvée vörös, Páratlan ajándékcsomag, Gravita, SKIZO Rozé , Rosé cuvée, Hajósi Kékfrankos, Tűzkő Talentum, Pók Tamás borválogatás, Halasi Kékfrankos Rosé, Egri Bikavér, Kékfrankos rozé, Rubin Cuvée, Rosé 2017

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Balatonfüred-Csopaki borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Móri borvidék, Egri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Mátrai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Angyal Borászat, Nyilas Pincészet, Szemes Pince, Lukácsy Pince, Pók Tamás Pincéje, Polgár Pincészet és Panzió, Maul Pincészet Villány, GÁLA PINCÉSZET, Tűzkő Birtok, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Belward Pincészet, Mayer Pince, Gajdos Pincészet, Besenyei Borház, Gál Lajos Pincészete, STERLIK PINCÉSZET, Deé Családi Pincészet, Aegidius Bormanufaktúra, Gróf Buttler Borászat, Fáncsi Hegyi Pince, Vojtek Pince Villány, Fazekas pincészet, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Sümegi és Fiai Pincészet, Garger pince, Levendulapince, Canter Borház, Maczkó Róbert Pincészete, Béla Borászat-Imrehegy, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Csillagvölgy Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Berta Pince, borterasz.hu, SkizoBor, KOVÁCS PINCE TÖK, Csetvei Pincészet, Cseri Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Országh-Pince, Bock Pince Kft., Kecskés Pince , Kovács Nimród Winery, Halasi Pince, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Villa Wanda Bormanufaktúra, Jackfall Bormanufaktúra, Pócz Pincészet, Vinatus Pince Kft., Sabar Borház, Geszler Családi Pincészet - Mór, Várszegi Pincészet, Lantos és Monoki Pince, Mokos Családi Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Font Pincészet, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától