A Kékfrankos szőlő bemutatása

Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri, a Villányi és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Viszonylag újonnan felfedezett fajtának tekinthető, hiszen a XIX. sz. elején még nem ismerték.

Változó talajadottságok mellett megbízhatóan terem, erőteljes terméskorlátozás mellett a kissé hűvösebb klíma (Sopron) sem válik kárára. Az ásványokban gazdag talajokon és löszön is ad minőségi borokat, sok helyen homokon is terem.

Élénk savú, gyümölcsös bort ad, közepesnek mondható tannintartalommal. Ha éretten szedik, bora kellemesen fanyar, acéltartályos érlelés mellett jó gasztro-bor lehet belőle. Ugyanakkor alkalmas új, kishordós érlelésre is, bár a hagyományos magyar „kékfrankos etalon” a fél-egy évet tradicionális nagyhordóban töltő bor. Mindkét stílusnak vannak követői és barátai a borfogyasztók körében. A Soproni borvidék – sőt: Burgenlandot is beleérthetjük - talán legszebb borait készíti ebből a fajtából. Franz Weninger, aki nagyon alacsony hozamok mellett új kishordós érleléssel, almasav bontott, hatalmas koncentrációjú, mégis selymesen krémes struktúrájú kékfrankost kínál. Szekszárdon viszont megtalálhatjuk a hagyományos eljárással készült, nagyhordóban érett kékfrankost üde, játékos savakkal, finom gyümölcsösséggel, kisebb koncentrációval. Az önálló iskolázás mellett sok cuvéenek is alapját képezi e fajta: a szekszárdi és egri Bikavér boroknak, további számos cabernet házasításnak Villányban.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Kékfrankosból készített néhány bor:

Pók Tamás borválogatás, Rosé Cuvée, Fuxli Siller, Kékfrankos Rose, Magyar ürmös, Egri Kékfrankos, Kékfrankos Válogatás, Gere Zsolt - Gentleman, Nagy-Eged Kékfrankos, Mezei Rose Cuvée, Mátrai Kékfrankos-Cabernet Franc, Rosé cuvée, Mirtill Cuvée, Etyek-Budai Rosé, Öröm Szekszárdi Rozé Cuvée, Egri Bikavér superior, SKIZO Kedv-Szett, Rosé Cuvée, KisMedve, Siller, Kékfrankos, Egri Vörös, Pinceátlag Szekszárdi Házasítás, Pannonhalmi Rosé  12 db-os csomag, Kékfrankos Rosé

 

Bár az utóbbi évtizedekben a kadarka kiszorult a kék szőlők élmezőnyéből, helyét egy nem kevésbé nagy formátumú, még mindig sokat sejtető fajta , a Kékfrankos vette át. A „piacokét” folytatott szocialista váltófutásban, amelyben a mennyiségi szemlélet abszolutizálása folytán sok hungaricum kiszorult a korábbi élcsapatból, talán az egyetlen szerencsés szerepcsere a kékfrankos és a kadarka között történt. Eredetét homály fedi, s csak a 19. század közepe óta ismert szélesebb körben, de a Sopron környékiek már korábban élvezhették e fajta előnyeit. Nevét egy anekdota szerint a napóleoni háborúk idején kapta, amikor a Sopronban elszállásolt francia katonák a poncihterektől francia frankért vásároltak bort, de azok csak a jobbik fajta, a kék színű frankost fogadták el. „Kékfrankost ide!” – mondták, s azóta hívják kékfrankosnak e szőlőt és borát.

Mivel jól alkalmazkodik a különféle természeti adottságokhoz, majd minden borvidéken elterjedt, mégis egészen különböző, mindig karakteres bort ad. Amellett, hogy a magyar rozék bázisát mindenütt e fajta jelenti, vörösborként is most körvonalazódnak stílusai. A könnyedebb, piros gyümölcsök alkotta, ropogós savakkal bíró, cserfes, játékos irányzat mellett a lényegesen testesebb, robusztus, dohány, kávé és bors jegyeit is felmutató nagyívű kékfrankosok is kezdenek megjelenni. Nem túlzás azt állítani, hogy akár néhány éven belül kiforrhat olyan kékfrankos-irányzat, amely a magyar és nemzetközi viszonylatban is egyaránt felveheti a versenyt a vörösborok világát uraló cabernet-kkel. De nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét, s a Bikavérek többségének is egyik meghatározó alkotóeleme.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (26. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Kékfrankost termesztenek:

Villányi borvidék, Bükki borvidék, Egri borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Szekszárdi borvidék, Pécsi borvidék, Kunsági borvidék, Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Kékfrankosból készült bor rendelhető:

Hagymási Pincészet Eger, Pántlika Pincészet, Gajdos Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Tűzkő Birtok, Országh-Pince, Pók Tamás Pincéje, Bock Pince Kft., Mokos Családi Pincészet, Kovács Nimród Winery, borterasz.hu, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft., Gere Tamás és Zsolt Pincészete, KOVÁCS PINCE TÖK, Aegidius Bormanufaktúra, Eszterbauer Borászat, Béla Borászat-Imrehegy, Sümegi és Fiai Pincészet, STERLIK PINCE, Garger pince, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Halasi Pince, Besenyei Borház, Lantos és Monoki Pince, Berta Pince, Villa Wanda Bormanufaktúra, Pócz Pincészet, Várszegi Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsó, Csillagvölgy Pincészet, Belward Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Deé Családi Pincészet, Fazekas pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Nyilas Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, GÁLA PINCÉSZET, Levendulapince, SkizoBor, Cseri Pincészet, Vojtek Pince Villány, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Vinatus Pince Kft., Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Lukácsy Pince, Maul Pincészet Villány, Virághegyi Bor Kft. Szekszárd, Csetvei Pincészet, Mayer Pince, Polgár Pincészet és Panzió, Font Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Sabar Borház, Canter Borház, Kecskés Pince , Geszler Családi Pincészet - Mór, Fáncsi Hegyi Pince, Angyal Borászat

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától