A Cirfandli szőlő
Pécs zászlós bora
A Cirfandli későn érő fajta, bora fűszeres illatú és zamatú, kemény karakterű, nagy évjáratokban kiemelkedő minőségű. Igazi pécs-baranyai specialitás ez a szőlő- és borfajta, unikum, a Pécsi borvidéken kívül az országban máshol nem is terem, máshol az országban nem állítható elő, s egyaránt kötődik a tájhoz, gasztronómiájához, a borturizmushoz. Az ausztriai tapasztalatok alapján elmondható, hogy a cirfandli nagyon sokarcú, ezért roppant nagy érték. Gumpolskirchen környékén több száz hektáron termesztik, s ott készítenek belőle többek között száraz, félédes, késői szüretelésű bort – összesen nyolc-kilenc félét –, sőt borpárlatot, de még pezsgőt is.
Forrás:
pecsicirfandli.blogspot.com
Cirfandliból készített néhány bor:
Borvidékek, ahol Cirfandlit termesztenek:
Pincészetek, ahonnan Cirfandliból készült bor rendelhető: