A Villányi borvidék bemutatása

„A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze, távol áll a csopaki bölcs derűjétől, de a villányi sohasem akar csopaki lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (142. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A Villányi borvidék pincészetei:

Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Halasi Pince, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Maul Pincészet Villány, Bock Pince Kft., Heumann Pincészet, Jackfall Bormanufaktúra, Bakonyi Péter pincéje, Linbrunn Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Polgár Pincészet és Panzió, Ősi Gábor Pincészete, WASSMANN PINCE biodinamikus borok, borterasz.hu, Zsirai Pincészet, Vojtek Pince Villány, Kecskés Pince , Tiffán Ede Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Radó Pince

 

Hazánk vörösbor termelését könnyebb megérteni, ha kézenfekvő hasonlat áll rendelkezésünkre: ez Franciaország. Mindenki ismeri Medoc-ot. Borstílusára nagyon hasonlít a villányi borvidék borstílusa. St. Emilion és Pomerol boraira Szekszárd  borai emlékeztetnek. Burgundia pedig mind klímában, mind talajban hasonlóságot mutat az egri borvidékkel. Ez utóbbiban a fajtára utaló hasonlóság annyi, hogy hazánkban itt születnek a legjellegzetesebb pinot noir borok. Hogy ez miért a villányi borvidéknél kerül közlésre? Egy bevezetőben valószínű mindezt átugraná az olvasó, mint a statisztika jellegű információkat általában szoktuk. Ha viszont tudjuk a helyét legjelentősebb vörösbor termő vidékünknek, a többi pozicionálása könnyebb lesz.

Villány nagyon népszerű a belföldi borfogyasztók között. Mi a vonzereje e tájnak? Az emberközelség az igazi vonzerő, valamint az a presztizs, amivel a legdrágább vörösborok termőhelye rendelkezhet. A minőség itt vált először összemérhetővé azoknak az európai borvidékeknek borával, amelyek hasonló stílusban termelnek. Micsoda reklámérték, s egyáltalán milyen nagy szó ez egy kevésbé ismert európai országban!

A villányi borok (mindig beleértve a borvidék teljes területét) “leg-borok” lettek a magánpalackozás kezdeti időszakában, a külföldi befektetők vonzásában, a cserzőanyag uralta íz kép kialakításában és végül az árban is. Nem véletlen tehát, hogy ma a vörösborokat szerte az országban a szerint minősítik, hogy van-e olyan sűrű, mint a villányi, van-e olyan tartós, mint a villányi és olyan drága-e mint a villányi. Hogy ez végső soron jó-e, nem tisztünk eldönteni. Az itt kialakult bor stílus, ha bizonyos szempontokból vitatható is - mértékadó lett a magyar vörösbort fogyasztók számára, és nem alaptalanul.

Fehér borok tekintetében már más a kép. Ahhoz, hogy valaki itt délen jó sav-alkohol egyensúlyt mutató (és pince-trükkök nélkül készült)  fehér bort készítsen, nagyon kell figyelni elsősorban a szüret időpontjára, de még sok más tényezőre is. Hogy Siklós vidékén lehetséges szép fehér borokat készíteni az tény, ezt a gazdák évszázadok óta bizonyítják. Hogy itt könnyebb kitűnő vörösbort készíteni, mint fehéret, az is tény. Bízzuk a fogyasztóra a végső értékelést.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Villányi borvidék néhány bora:

Sauvignon blanc, Bock Cabernet Sauvignon, Franc Karácsonyi csomag, Pinot Noir, Jackfall Cseresznyés, Muscat Ottonel Szőlőpálinka, Irsai Olivér, Csavargó , Halasi Gyöngyöző, Elegancia ládába zárva, Cabernet Franc 2012, Comis - Gyöngyöző rosé, Kis Karácsonyi csomag, Gere Zsolt - Primadonna, Kadarka Siller, Kékfrankos, Természetes szőlőlé 750ml, Gere Zsolt - Kiasszony, Mokos Merlot 2009, Mokos Portugieser 2015, Siklósi Hárslevelű, Ajándékozz pihenést, Bock Rosé, Halasi Kékfrankos Rosé, Csak egy kis apróság

 

A Villányi borvidékhez tartozó települések:

Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd.

 

A Villányi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Cabernet franc, Meggy, Cabernet sauvignon, Ottonel muskotály, Chardonnay, Kékoportó, Kékfrankos, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Eper, Tramini, Olaszrizling, Sauvignon blanc, Pinot noir, Blauburger, Syrah, Merlot, Zöld veltelini, Cserszegi fűszeres, Kadarka, Kajszibarack, Cseresznye, Királyleányka, Zweigelt, Irsai Olivér

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától