A Villányi borvidék bemutatása

„A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak villányit adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze, távol áll a csopaki bölcs derűjétől, de a villányi sohasem akar csopaki lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jólnevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő.”

Forrás:
Hamvas Béla: A bor filozófiája (142. o.)
Editio M Kft., 2000

 

A Villányi borvidék pincészetei:

Linbrunn Pincészet, Vinatus Pince Kft., Vojtek Pince Villány, Radó Pince, WASSMANN PINCE biodinamikus borok, Csillagvölgy Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Halasi Pince, Mokos Családi Pincészet, Tiffán Ede és Zsolt pincészete, Bakonyi Péter pincéje, Maul Pincészet Villány, Bock Pince Kft., Polgár Pincészet és Panzió, Zsirai Pincészet, Ősi Gábor Pincészete, Maczkó Róbert Pincészete, Kecskés Pince , Jackfall Bormanufaktúra, borterasz.hu, Heumann Pincészet

 

Hazánk vörösbor termelését könnyebb megérteni, ha kézenfekvő hasonlat áll rendelkezésünkre: ez Franciaország. Mindenki ismeri Medoc-ot. Borstílusára nagyon hasonlít a villányi borvidék borstílusa. St. Emilion és Pomerol boraira Szekszárd  borai emlékeztetnek. Burgundia pedig mind klímában, mind talajban hasonlóságot mutat az egri borvidékkel. Ez utóbbiban a fajtára utaló hasonlóság annyi, hogy hazánkban itt születnek a legjellegzetesebb pinot noir borok. Hogy ez miért a villányi borvidéknél kerül közlésre? Egy bevezetőben valószínű mindezt átugraná az olvasó, mint a statisztika jellegű információkat általában szoktuk. Ha viszont tudjuk a helyét legjelentősebb vörösbor termő vidékünknek, a többi pozicionálása könnyebb lesz.

Villány nagyon népszerű a belföldi borfogyasztók között. Mi a vonzereje e tájnak? Az emberközelség az igazi vonzerő, valamint az a presztizs, amivel a legdrágább vörösborok termőhelye rendelkezhet. A minőség itt vált először összemérhetővé azoknak az európai borvidékeknek borával, amelyek hasonló stílusban termelnek. Micsoda reklámérték, s egyáltalán milyen nagy szó ez egy kevésbé ismert európai országban!

A villányi borok (mindig beleértve a borvidék teljes területét) “leg-borok” lettek a magánpalackozás kezdeti időszakában, a külföldi befektetők vonzásában, a cserzőanyag uralta íz kép kialakításában és végül az árban is. Nem véletlen tehát, hogy ma a vörösborokat szerte az országban a szerint minősítik, hogy van-e olyan sűrű, mint a villányi, van-e olyan tartós, mint a villányi és olyan drága-e mint a villányi. Hogy ez végső soron jó-e, nem tisztünk eldönteni. Az itt kialakult bor stílus, ha bizonyos szempontokból vitatható is - mértékadó lett a magyar vörösbort fogyasztók számára, és nem alaptalanul.

Fehér borok tekintetében már más a kép. Ahhoz, hogy valaki itt délen jó sav-alkohol egyensúlyt mutató (és pince-trükkök nélkül készült)  fehér bort készítsen, nagyon kell figyelni elsősorban a szüret időpontjára, de még sok más tényezőre is. Hogy Siklós vidékén lehetséges szép fehér borokat készíteni az tény, ezt a gazdák évszázadok óta bizonyítják. Hogy itt könnyebb kitűnő vörösbort készíteni, mint fehéret, az is tény. Bízzuk a fogyasztóra a végső értékelést.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

A Villányi borvidék néhány bora:

Mokos Kékfrankos Rozé 2015, Szemelt Rizling, Pinot Noir, Amáta Cuvée, Apropó, Bock Portugieser, Rosé Cuvée, Jackfall Chardonnay, Jackfall Portugieser, Kékfrankos Rosé, Jackfall Duett, Gere Zsolt - Kiasszony, Taurus, Bock Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc , Chardonnay , Polgár Rosé, Villányi Cabernet Sauvignon, Táblás Csoki, Portugieser , Crassus cuvée 2012, Mokos Szilvabor, Bock Rosé, Jackfall Siller, Mokos Eper és Őszibarack Bor

 

A Villányi borvidékhez tartozó települések:

Bisse, Csarnóta, Diósviszló, Harkány, Hegyszentmárton, Kistótfalu, Márfa, Nagytótfalu, Siklós, Szava, Túrony, Vokány, Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Villány, Villánykövesd.

 

A Villányi borvidék pincészetei által termesztett szőlőfajták:

Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Kadarka, Chardonnay, Olaszrizling, Cseresznye, Kékoportó, Merlot, Kékfrankos, Tramini, Ottonel muskotály, Királyleányka, Syrah, Rajnai rizling, Eper, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Meggy, Pinot noir, Zöld veltelini, Zweigelt, Blauburger, Kajszibarack, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától