A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása

Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.

Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.  A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sárgamuskotályból készített néhány bor:

Tokaji Sárgamuskotály száraz, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Angyal Tokaji Cuvée, Tokaji Sárgamuskotály félédes, Randevú, Flört - Irsai Olivér-Sárgamuskotály, Sárga muskotály, Muscat Ottonel, IS Cuvée, Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Megyer Sárgamuskotály Késői, Aszú 6 puttonyos, Magnus Sárgamuskotály, 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , Tokaji Sárgamuskotály félszáraz, Parfym, Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Tokaji furmint-muskotály , Tokaji Sárgamuskotály, Katika Cuvée

 

Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:

Tokaji borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:

Balassa Bor, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Pajzos - Megyer Pincészet, Angyal Borászat, Canter Borház, Fáncsi Hegyi Pince, Basilicus Szőlőbirtok, Istvándy Jenő Pincészete, Pócz Pincészet, Budaházy- Fekete Kúria, Zsirai Pincészet, Pannon Tokaj Pincészet, Várszegi Pincészet, Katona Borház, Barta pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától