A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása
Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.
Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.
Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat. A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Sárgamuskotályból készített néhány bor:
Angyal Tokaji Cuvée, IS Cuvée, Pajzos Muskotály Késői Szüretelésű, Katika Cuvée, Magnus Sárgamuskotály, Tokaji Muscat Lunel száraz, Sárga muskotály, Sárgamuskotály 2022, Flört - Irsai Olivér-Muskotály, Parfym, BIO Ice Wine Tokaji Jégbor, Kamocsay Prémium Sárgamuskotály, Imperator Tokaji Aszú, 4 20 Tokaji Cuvée 2021, Pajzos Tokaji T Furmint, Tokaji furmint-muskotály , Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos , 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , Tokaji Hanna Cuvée késői szüret, Aszú 6 puttonyos
Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:
Tokaji borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék
Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:
Pajzos Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Istvándy Jenő Pincészete, Pannon Tokaj Pincészet, Pócz Pincészet, Katona Borház, Várszegi Pincészet, Barta pince, Balassa Bor, Canter Borház, Angyal Borászat, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok