A Sárgamuskotály / Muscat lunel szőlő bemutatása

Ősi pontusi fajta a georgica csoportból. Talán a legrégibb időktől megtalálható fajta a Kárpát-medencében. Egyes források szerint már a rómaiak idejében is termeszthették. 410 ha nagyságú termőterületén Tokaj-Hegyalja, Mátraalja és Balatonboglár osztozik. Tokaj-Hegyalján egyre több termelő telepíti, nagyobb teret engedve e fajtának.

Bármely talajféleségen jól érzi magát, de a laza homokon hajlamos a túltermelésre.

Bora különösen kedvelt az illatos fajták között. Sajnos, a korábbi évtizedekben Magyarországon rendszeresen csak félédes, édes iskolázásban lehetett megtalálni és értékeit nem feltétlenül tudta így megmutatni. Savasabb, mint fajtatársa, a muscat ottonel, de üde, fajtajelleges illatának megőrzéséhez a viszonylag korai szüret elengedhetetlen. Önállóan iskolázva viszonylag gyorsan öregszik. Tokaj-Hegyalján egyelőre 3-5%-ban van jelen, de számos termelő szerint jóval nagyobb szerepet kellene, hogy kapjon. Aszúsodása jó, korai érése és elegáns savai miatt a hegyaljai borokban jelentős szerepet játszhat.  A tiszta muskotály aszúk élettartamáról még nincsenek értékelhető adataink, de az már most is egyértelmű, hogy a fajta jelenléte az aszúborokat igen közkedveltté teszi.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sárgamuskotályból készített néhány bor:

Flört - Irsai Olivér-Sárgamuskotály, EXALTATION, 2009 Tokaji Sárgamuskotály késői , Megyer Tokaji Szamorodni száraz, Egyszervolt, Muscat Ottonel, Eleven, Megyer Tokaji édes Szamorodni, Tokaji Sárgamuskotály, Katika Cuvée, Tokaji Sárgamuskotály félédes, IS Cuvée, Tokaji furmint-muskotály , Tokaji Szamorodni, Tokaji Sárgamuskotály, Megyer Sárgamuskotály Késői, Mindenjó, Tokaji Hanna Cuvée 2011 késői, Tokaji Muscat blanc 2014, Tokaji Sárgamuskotály félszáraz, Tokaji Sárgamuskotály, Sárga muskotály, Angyal Tokaji Cuvée, Tokaji Sárgamuskotály száraz

 

Valószínűleg Elő-Ázsiából került hazánkba is. A világ legrégibb és legismertebb szőlőfajtája, amelyet már a görögök és a rómaiak is említenek szakirodalmukban. Kedvező körülmények között aszúsodhat, amelynek révén nem veszíti el  savait sem, mivel az ottonelnél jobb savakkal bír. Az illatos fajták közt a legrafináltabb és legelegánsabb illat- és ízjegyeket mutatja.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (25. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sárgamuskotályt termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Tokaji borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sárgamuskotályból készült bor rendelhető:

Pajzos - Megyer Pincészet, Pannon Tokaj , Pócz Pincészet, Angyal Borászat, Zsirai Pincészet, Basilicus Szőlőbirtok, Budaházy- Fekete Kúria, Kun Lajos pincészete, Balassa Bor, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Hímesudvar, Barta pince, Katona Borház Kft, HOLDVÖLGY, Várszegi Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától