A Zweigelt szőlő bemutatása
Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.
Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.
Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Zweigeltből készített néhány bor:
Bíbor, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Zweigelt Rosé, Mayer Rozé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Soproni Zweigelt, Mayer Villő Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Mayer Zweigelt
Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:
Bükki borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Tolnai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék
Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:
STERLIK PINCÉSZET, Sándor Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Mayer Pince, Berta Pince, Bakonyi Péter pincéje, Borbora Borház