A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Soproni Zweigelt Rosé, Gabriella Cuvee, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Mayer Zweigelt, Csavargó Róz, Mayer Rozé Cuvée, Észak-Dunántúli Rosé, Felső Magyarországi Medina-Zweigelt , Kúria Red, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Soproni Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Bükki borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Mayer Pince, STERLIK PINCÉSZET, Fazekas pincészet, Sándor Zsolt Pincészete, Berta Pince, Bakonyi Péter pincéje, Etyeki Kúria Borgazdaság, MEZEI Szőlőbirtok és Pincészet Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától