A Zweigelt szőlő bemutatása
Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.
Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.
Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Zweigeltből készített néhány bor:
SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, Mayer Zweigelt, Soproni Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Mayer Villő Cuvée, Mayer Rozé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Észak-Dunántúli Cuvée, Bíbor, Zweigelt Rosé, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee
Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:
Soproni borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Bükki borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék
Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:
Sándor Zsolt Pincészete, Mayer Pince, Borbora Borház, Bakonyi Péter pincéje, Fazekas pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Berta Pince