A Zweigelt szőlő bemutatása
Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.
Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.
Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Zweigeltből készített néhány bor:
Mayer Zweigelt, Zweigelt Rosé, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Mayer Rozé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Mayer Villő Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Bíbor, Soproni Zweigelt
Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:
Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Bükki borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék
Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:
Mayer Pince, STERLIK PINCÉSZET, Sándor Zsolt Pincészete, Bakonyi Péter pincéje, Berta Pince, Borbora Borház, Fazekas pincészet