A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Észak-Dunántúli Rosé, Csavargó Róz, Mayer Rozé Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Soproni Zweigelt, Zweigelt Rosé, Kúria Red, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Mayer Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Tolnai borvidék, Bükki borvidék, Villányi borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Sándor Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, STERLIK PINCÉSZET, Bakonyi Péter pincéje, Mayer Pince, Berta Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától