A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Soproni Zweigelt, Hajós-Bajai Gabriella Cuvee, Kúria Red, Zweigelt Rosé, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, Mayer Zweigelt, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé, Mayer Rozé Cuvée, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, Észak-Dunántúli Rosé

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Nagy-Somlói borvidék, Soproni borvidék, Bükki borvidék, Villányi borvidék, Tolnai borvidék, Hajós-Bajai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Bakonyi Péter pincéje, Mayer Pince, Sándor Zsolt Pincészete, Fazekas pincészet, STERLIK PINCÉSZET, Etyeki Kúria Borgazdaság, Berta Pince

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától