A Zweigelt szőlő bemutatása

Magyarországon az 1960-as években jelent meg, ahol a nagyüzemi termelés egyik vezető fajtája lett. Jelenlegi termőterülete mintegy 2440 ha. Minden vörösbort adó borvidéken megtalálható, legnagyobb mennyiségben az Alföldön, majd az Egri, a Szekszárdi és a Mátraaljai Borvidékeken.

Változatos talajösszetétel mellett termeszthető, nincsenek különleges igényei.

Évtizedeken keresztül csak a nagy terméshozama miatt termesztették, ezért kevés termelőnél találkozunk igazán jónak mondható zweigelt borral. A nagy pincészeteket leszámítva nem is igen foglalkoznak vele, annak ellenére, hogy erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, gyakorta cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten bor lehet. Házasításoknál ma is találkozhatunk vele, de zömében kommersz asztali borként kerül forgalomba.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Zweigeltből készített néhány bor:

Soproni Zweigelt, Soproni Pirkadat Rosé Cuvée, Észak-Dunántúli Cuvée, Csavargó Róz, SÁNDOR ZSOLT - Schiller, Mayer Zweigelt, Mayer Rozé Cuvée, Kúria Red, SÁNDOR ZSOLT - LEGÉNY, Észak-Dunántúli Rosé, Gabriella Cuvee, Zweigelt Rosé, SÁNDOR ZSOLT - kétszer450, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Zweigelt, SÁNDOR ZSOLT - Bükki Rosé

 

Borvidékek, ahol Zweigeltet termesztenek:

Soproni borvidék, Villányi borvidék, Bükki borvidék, Hajós-Bajai borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Zweigeltből készült bor rendelhető:

Mayer Pince, Sándor Zsolt Pincészete, Bakonyi Péter pincéje, Berta Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, STERLIK PINCÉSZET, Fazekas pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától