A Pinot noir szőlő bemutatása
Villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt. Nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkoztunk vele. Összes termőterülete kb 680 ha. Az utóbbi években újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.
Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben) szintén kiváló termőhelye.
Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-k szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb pinot-kat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.
Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004
Pinot noirból készített néhány bor:
Páratlan, Monopole Superior Bikavér, Pinot Noir, 2023 Villányi Rosé cuvée, Egri Bikavér, Servus Rosé, Lellei RoséGold, Bock Ermitage, Monopole Rhapsody Bikavér, Lellei Pinot Noir, Immortal, Pinot noir , Hilare, Ötlett, Liszkay Cuvée, Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé, Egri Bikavér, Csavargó Róz, PINOT rosé gyöngyöző, Egri Bikavér superior, Hilare - BIO, Garamvári Brut Nature, Prémium Sínai Cabernet Franc, Hilare - BIO, Etyeki Pinot Noir
Egyre jelentősebb szerepet kap az utóbbi években néhány francia eredetű világfajta is. A pinot fajtacsaládhoz tartozó Pinot Noir, amely burgundiai környezetre szelektált fajta, nálunk csak kevés helyen tudja nagyságát, igazi értékeit megmutatni, ott viszont az igényes fogyasztó felkapja rá a fejét. Azért az igényes, mert a pinot noir nem a cabernet-k , merlot-k könnyen fölismerhető báját viseli magán, hanem lényegesen összetettebb ízjegyeket képes magában hordozni, amelyet nemcsak elkészíteni nehéz igazán jól, de értelmezni se könnyű. Borvidékeink ökológiai szabályainak ismételt megtanulása és kihasználása révén, valamint e fajtával való bánásmód elsajátítása után nemcsak borászaink, de a fogyasztók körében is a jövő egyik nagy vörösbora lehet.
Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003
Borvidékek, ahol termesztik:
Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Kunsági borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Neszmélyi borvidék
Pincészetek, ahonnan Pinot noireból készült bor rendelhető:
Garamvári Szőlőbirtok, Hagymási Pincészet Eger, Katona Borház, Pozsonyi Pince, Maul Pincészet Villány, Liszkay, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Domaine Edegger Pincészet, Kovács Nimród Winery, Gróf Buttler Borászat, Tátrai Pincészet, Tiffán Ede Pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Csillagvölgy Pincészet, Rókusfalvy Pince, Borbora Borház, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Fazekas pincészet, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Bock Pince Kft., Bakonyi Péter pincéje, Kattra Pincészet Kft., Anonym Pince, Pók Tamás Pincéje