A Pinot noir szőlő bemutatása

Villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt. Nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkoztunk vele.  Összes termőterülete kb  680 ha. Az utóbbi években újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.

Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben) szintén kiváló termőhelye.

Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-k szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb pinot-kat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot noirból készített néhány bor:

Etyeki Pinot Noir, Pinot Noir  BIO, Garamvári Evolution Rosé Brut, Rosé Cuvée, Pince Bora , Pinot noir , Pajdos, Pinot Noir, Bock Ermitage, Péter Bora, Monopole Superior Bikavér, Páratlan, Nagy Karácsonyi csomag, Csavargó Róz, Etyeki Pinot Noir, Liszkay Pinot Noir, Egri Bikavér, Garamvári Brut Nature, Ötlett, Hilare - BIO, Pinot noir kései szüret , Villányi Rosé Cuvée, Etyeki Pinot Noir, Hilare , Hilare - BIO

 

Egyre jelentősebb szerepet kap az utóbbi években néhány francia eredetű világfajta is. A pinot fajtacsaládhoz tartozó Pinot Noir, amely burgundiai környezetre szelektált fajta, nálunk csak kevés helyen tudja nagyságát, igazi értékeit megmutatni, ott viszont az igényes fogyasztó felkapja rá a fejét. Azért az igényes, mert a pinot noir nem a cabernet-k , merlot-k könnyen fölismerhető báját viseli magán, hanem lényegesen összetettebb ízjegyeket képes magában hordozni, amelyet nemcsak elkészíteni nehéz igazán jól, de értelmezni se könnyű. Borvidékeink ökológiai szabályainak ismételt megtanulása és kihasználása révén, valamint e fajtával való bánásmód elsajátítása után nemcsak borászaink, de a fogyasztók körében is a jövő egyik nagy vörösbora lehet.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Villányi borvidék, Neszmélyi borvidék, Egri borvidék, Badacsonyi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Kunsági borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Nagy-Somlói borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot noireból készült bor rendelhető:

Pozsonyi Pince, Tiffán Ede Pincészet, Maul Pincészet Villány, Garamvári Szőlőbirtok, Bock Pince Kft., Hagymási Pincészet Eger, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Kovács Nimród Winery, Tátrai Pincészet, Fáncsi Hegyi Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Anonym Pince, Domaine Edegger Pincészet, Bakonyi Péter pincéje, Fazekas pincészet, Béla Borászat-Imrehegy, Pók Tamás Pincéje, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Gróf Buttler Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Rókusfalvy Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Katona Borház, Liszkay, Maczkó Róbert Pincészete, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Kattra Pincészet Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától