A Pinot noir szőlő bemutatása

Villányi kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt. Nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkoztunk vele.  Összes termőterülete kb  680 ha. Az utóbbi években újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.

Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék (pl. Egerben) szintén kiváló termőhelye.

Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett pinot noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy pinot-k szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb pinot-kat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Pinot noirból készített néhány bor:

Hilare - BIO, Egri Pinot noir Superior, Egri Bikavér, Csavargó Róz, Pinot Noir-fahordós, Péter Bora, Servus Rosé, Pinot Noir  BIO, Monopole Pinot Noir, Rosé Cuvée, Pinot noir , GB Rosé, Egri Bikavér, Liszkay Pinot noir Etta 2017, Egri Bikavér, Kamocsay Prémium Pinot Noir Rosé, Liszkay Cuvée, Hilare , Pinot Noir  BIO, Mirtill Cuvée, Bock Ermitage, Prémium Sínai Cabernet Franc, Egri Pinot Noir, Pinot noir Rose, Immortal

 

Egyre jelentősebb szerepet kap az utóbbi években néhány francia eredetű világfajta is. A pinot fajtacsaládhoz tartozó Pinot Noir, amely burgundiai környezetre szelektált fajta, nálunk csak kevés helyen tudja nagyságát, igazi értékeit megmutatni, ott viszont az igényes fogyasztó felkapja rá a fejét. Azért az igényes, mert a pinot noir nem a cabernet-k , merlot-k könnyen fölismerhető báját viseli magán, hanem lényegesen összetettebb ízjegyeket képes magában hordozni, amelyet nemcsak elkészíteni nehéz igazán jól, de értelmezni se könnyű. Borvidékeink ökológiai szabályainak ismételt megtanulása és kihasználása révén, valamint e fajtával való bánásmód elsajátítása után nemcsak borászaink, de a fogyasztók körében is a jövő egyik nagy vörösbora lehet.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (27. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol termesztik:

Villányi borvidék, Kunsági borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Egri borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Pinot noireból készült bor rendelhető:

Etyeki Kúria Borgazdaság, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Rókusfalvy Pince, Pók Tamás Pincéje, Bakonyi Péter pincéje, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Gróf Buttler Borászat, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Liszkay, Kattra Pincészet Kft., Kovács Nimród Winery, Anonym Pince, Béla Borászat-Imrehegy, Maczkó Róbert Pincészete, Tiffán Ede Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Vértes Szőlőbirtok és Pincészet, Hagymási Pincészet Eger, Tátrai Pincészet, Pozsonyi Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészet, Maul Pincészet Villány, Fazekas pincészet, Katona Borház, Bock Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától