A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Pannonhalmi Sauvignon blanc selec, Sauvignon Blanc , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 2017, Blanca 2017, SKIZO Sauvignon , VIRGONC gyöngyöző, AI8 Blanco, Eyteki Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Frazír , Rizling Cuveé, Gálickő, Solar, SKIZO Kedv-Szett, Sauvignon Blanc Mogyorós, Dörgicsei Sauvignon Blanc, Úri Varázs, Aszófői Sauvignon Blanc, Hilltop Sauvignon Blanc, Balatonlellei Sauvignon Blanc, Premier , Soproni Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Móri Sauvignon blanc

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Etyek-Budai borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Mátrai borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Nyilas Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Garamvári Szőlőbirtok, Hárs Család bioPincészete, Iniesta Pincészet, Pántlika Pincészet, Salánki Borpince, Katona Borház Kft, Cseri Pincészet, Pócz Pincészet, Tátrai Pincészet, SkizoBor, Canter Borház, Hilltop Neszmély Borászat, Anonym Pince, Rókusfalvy Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Csillagvölgy Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Maurus Borászat, Maul Pincészet Villány, Belward Pincészet, Vinatus Pince Kft., Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Mokos Családi Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Sabar Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától