A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

SKIZO Sauvignon , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Premier, Sauvignon Blanc, Balatonlellei Sauvignon Blanc, Aszófői Sauvignon Blanc, Premier , Hilltop Sauvignon Blanc, SKIZO Kedv-Szett, Frazír , Mokos Sauvignon Blanc 2014, Sauvignon Blanc Mogyorós, Eyteki Sauvignon Blanc, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc , Blanca 2016, Triola, Sauvignon Blanc 2016, Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc, AI8 Blanco, Soproni Sauvignon Blanc, Gálickő, Móri Sauvignon blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Badacsonyi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Neszmélyi borvidék, Pécsi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

SkizoBor, Hilltop Neszmély Borászat, Nyilas Pincészet, Mokos Családi Pincészet, Sabar Borház, Maul Pincészet Villány, Katona Borház Kft, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Iniesta Pincészet, Cseri Pincészet, Maurus Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Rókusfalvy Pince, Canter Borház, Pántlika Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Salánki Borpince, Anonym Pince, Belward Pincészet, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Vinatus Pince Kft., Etyeki Kúria Borgazdaság, Hárs Család bioPincészete

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától