A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Lellei Sauvignon Blanc, Eyteki Sauvignon Blanc, Mokos Sauvignon Blanc 2014, A Ház Bora, Blanca 2017, Móri Sauvignon blanc, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 2017, Sauvignon Blanc , Sauvignon Blanc Horoszkópos-Kos, Rizling Cuveé, Frazír , Sauvignon Blanc, Tűzkő Sauvignon Blanc, Hilltop Sauvignon Blanc, Prémium fehér válogatás, Soproni Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Aszófői Sauvignon Blanc, Karácsonyi birtok csomag, Sauvignon Blanc , Sauvignon Blanc, Triola, Sauvignon blanc, Frazír

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Badacsonyi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Tolnai borvidék, Soproni borvidék, Neszmélyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Iniesta Pincészet, Katona Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Canter Borház, Csillagvölgy Pincészet, Belward Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Anonym Pince, Cseri Pincészet, Salánki Borpince, Sabar Borház, SkizoBor, Garamvári Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Maul Pincészet Villány, Pócz Pincészet, Tűzkő Birtok, Hilltop Neszmély Borászat, Vinatus Pince Kft., Nyilas Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Maurus Borászat, Rókusfalvy Pince, Lukácsy Pince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Mokos Családi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától