A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Ünnepi fehér és vörös díszcsomag , Sabar Sauvignon blanc 2015, Magnus Sauvignon Blanc, Móri Sauvignon blanc, Frazír , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Solar, Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc , Kamocsay Ihlet Cuvée, Frazír,  Corazon Loco Blanco, Triola, Ünnepi ajándék csomag, Úri Varázs, Soproni Sauvignon Blanc, Mi Újság - SauvB-Semillon-Zenit, AI8 Blanco, Sauvignon Blanc , Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Sauvignon blanc, SKIZO Kedv-Szett, A Ház Bora, MyMátra, SKIZO Sauvignon 

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Mátrai borvidék, Neszmélyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Etyek-Budai borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Rókusfalvy Pince, Katona Borház, Garamvári Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, Belward Pincészet, Sabar Borház, Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Iniesta Pincészet, Pócz Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Maurus Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Anonym Pince, Lukácsy Pince, Hárs Család bioPincészete, Maul Pincészet Villány, SkizoBor, Canter Borház, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Etyeki Kúria Borgazdaság, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától