A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Frazír , Pannonhalmi Archeus, Sauvignon Blanc, Eyteki Sauvignon Blanc, Dörgicsei Sauvignon Blanc, Sabar Sauvignon blanc 2015, Sauvignon Blanc Horoszkópos-Kos, Gálickő, Sauvignon B Semillon, Premier, Mokos Sauvignon Blanc 2014, Sauvignon Blanc, SKIZO Kedv-Szett, Sauvignon Blanc 2016, Sauvignon Blanc 1014, Aszófői Sauvignon Blanc, Sauvignon blanc, Solar, Corazon Loco Nature Blanco BIO, Frazír, AI8 Blanco, Sauvignon Blanc , Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, VIRGONC gyöngyöző, Soproni Sauvignon Blanc

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pécsi borvidék, Balatonboglári borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Neszmélyi borvidék, Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Soproni borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Etyeki Kúria Borgazdaság, Belward Pincészet, Anonym Pince, Domaine Edegger Pincészet, SkizoBor, Pántlika Pincészet, Vinatus Pince Kft., Rókusfalvy Pince, Iniesta Pincészet, Katona Borház Kft, Garamvári Szőlőbirtok, Cseri Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Hilltop Neszmély Borászat, Sabar Borház, Salánki Borpince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Mokos Családi Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Maul Pincészet Villány, Canter Borház, Tátrai Pincészet, Maurus Borászat, Pócz Pincészet, Nyilas Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától