A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Aszófői Sauvignon Blanc, Blanca 2017, Rizling Cuveé, Móri Sauvignon blanc, Soproni Sauvignon Blanc, Magnus Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, SKIZO Sauvignon , Eyteki Sauvignon Blanc, Frazír, Mi Újság - Sauvignon Blanc, Mokos Sauvignon Blanc 2014, Sauvignon blanc, Corazon Loco Nature Blanco BIO, Lellei Sauvignon Blanc, Gálickő, Dörgicsei Sauvignon Blanc, Hilltop Sauvignon Blanc, Úri Varázs, Solar, A Ház Bora, AI8 Blanco, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Mátrai borvidék, Badacsonyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Móri borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék, Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Garamvári Szőlőbirtok, Pántlika Pincészet, Rókusfalvy Pince, Katona Borház, Hárs Család bioPincészete, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Belward Pincészet, Salánki Borpince, Iniesta Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Anonym Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Maurus Borászat, Vinatus Pince Kft., Sabar Borház, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, Maul Pincészet Villány, Hilltop Neszmély Borászat, Lukácsy Pince, Cseri Pincészet, Pócz Pincészet, Canter Borház, Mokos Családi Pincészet, SkizoBor, Nyilas Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Tűzkő Birtok

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától