A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Apáti Fehér Cuvée, Soproni Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Corazon Loco Blanco, Sabar Sauvignon blanc 2015, Lellei Sauvignon Blanc, Solar, Pannonhalmi Sauvignon blanc selec, SKIZO Kedv-Szett, Sauvignon B Semillon, Sauvignon blanc, Balatonlellei Sauvignon Blanc, Triola, Sauvignon Blanc , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Gálickő, Sauvignon Blanc 2016, Pannonhalmi Archeus, Rizling Cuveé, Premier , Hilltop Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 1014, Úri Varázs, Sauvignon Blanc, Frazír 

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Mátrai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Neszmélyi borvidék, Balatonboglári borvidék, Móri borvidék, Soproni borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Rókusfalvy Pince, Iniesta Pincészet, Garamvári Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, Salánki Borpince, Hárs Család bioPincészete, Pántlika Pincészet, Vinatus Pince Kft., Hilltop Neszmély Borászat, Tűzkő Birtok, Cseri Pincészet, Sabar Borház, SkizoBor, Pócz Pincészet, Anonym Pince, Mokos Családi Pincészet, Csillagvölgy Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Nyilas Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Belward Pincészet, Katona Borház Kft, Maurus Borászat, Maul Pincészet Villány, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Canter Borház

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától