A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Corazon Loco Nature Blanco BIO, Sabar Sauvignon blanc 2015, Pannonhalmi Sauvignon blanc selec, Soproni Sauvignon Blanc, Frazír, Hilltop Sauvignon Blanc, Dandelion Skipper, Rizling Cuveé, Balatonlellei Sauvignon Blanc, Dörgicsei Sauvignon Blanc, Triola, Sauvignon Blanc , AI8 Blanco, Frazír , Pannonhalmi Archeus, Móri Sauvignon blanc, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Sauvignon B Semillon, Aszófői Sauvignon Blanc, Premier , Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Blanca 2016, Sauvignon Blanc Mogyorós, Corazon Loco Blanco

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Badacsonyi borvidék, Mátrai borvidék, Villányi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonboglári borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Pécsi borvidék, Soproni borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Cseri Pincészet, Pántlika Pincészet, Salánki Borpince, Iniesta Pincészet, Etyeki Kúria Borgazdaság, Domaine Edegger Pincészet, Belward Pincészet, Sabar Borház, Mokos Családi Pincészet, Katona Borház Kft, Tátrai Pincészet, Anonym Pince, Hilltop Neszmély Borászat, Maul Pincészet Villány, Rókusfalvy Pince, Canter Borház, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, SkizoBor, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Garamvári Szőlőbirtok, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Pócz Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Hárs Család bioPincészete, Nyilas Pincészet, Maurus Borászat

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától