A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Sauvignon Blanc, Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc , Kamocsay Ihlet Cuvée, Sauvignon Blanc, Solar, 2023 Sauvignon blanc, Fehér válogatás díszdobozban, Frazír, SKIZO Kedv-Szett, Soproni Sauvignon Blanc, Eyteki Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 1014, Magnus Sauvignon Blanc, Imrehegyi Sauvignon Blanc, Sabar Sauvignon blanc 2015, Lellei Sauvignon Blanc, Úri Varázs, Blanca 2017, Hilltop Sauvignon Blanc, Móri Sauvignon blanc, MyMátra, Sauvignon Blanc MOGYORÓS, Mi Újság-Sauvignon B-Zöldveltelini, A Ház Bora, Sauvignon Blanc 2017

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Kunsági borvidék, Neszmélyi borvidék, Pécsi borvidék, Villányi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Balatonboglári borvidék, Soproni borvidék, Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Belward Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Hilltop Neszmély / Borbolt.hu, Iniesta Pincészet, Rókusfalvy Pince, Lukácsy Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Maurus Borászat, Anonym Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Tátrai Pincészet, Maul Pincészet Villány, Vinatus Pince Kft., Csillagvölgy Pincészet, SkizoBor, Sabar Borház, Katona Borház, Pócz Pincészet, Canter Borház, Béla Borászat-Imrehegy

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától