A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Pannonhalmi Archeus, Corazon Loco Nature Blanco BIO, Soproni Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Frazír , Úri Varázs, Pannonhalmi Sauvignon blanc selec, Rizling Cuveé, SKIZO Sauvignon , Eyteki Sauvignon Blanc, Mokos Sauvignon Blanc 2014, Sauvignon blanc, Móri Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc , Frazír, Sauvignon Blanc, Hilltop Sauvignon Blanc, Gálickő, Sauvignon Blanc , Aszófői Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, SKIZO Kedv-Szett, Triola, Sauvignon Blanc 2016, Premier 

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Neszmélyi borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonboglári borvidék, Pécsi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Badacsonyi borvidék, Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Mátrai borvidék, Móri borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Maurus Borászat, Katona Borház Kft, Rókusfalvy Pince, SkizoBor, Pántlika Pincészet, Salánki Borpince, Hilltop Neszmély Borászat, Tátrai Pincészet, Pócz Pincészet, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Nyilas Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Csillagvölgy Pincészet, Canter Borház, Iniesta Pincészet, Sabar Borház, Cseri Pincészet, Domaine Edegger Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Garamvári Szőlőbirtok, Mokos Családi Pincészet, Vinatus Pince Kft., Belward Pincészet, Anonym Pince, Maul Pincészet Villány, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Etyeki Kúria Borgazdaság

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától