A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Sauvignon Blanc 2017, Sauvignon blanc, Frazír, AI8 Blanco, Sabar Sauvignon blanc 2015, Gálickő, Sauvignon Blanc , Solar, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Tűzkő Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc 1014, Móri Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc, Lellei Sauvignon Blanc, Magnus Sauvignon Blanc, Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Mi Újság - Sauvignon Blanc, Aszófői Sauvignon Blanc, Frazír , Dörgicsei Sauvignon Blanc, Triola, Hilltop Sauvignon Blanc, SKIZO Kedv-Szett, Rizling Cuveé, Corazon Loco Nature Blanco BIO

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Etyek-Budai borvidék, Villányi borvidék, Badacsonyi borvidék, Móri borvidék, Kunsági borvidék, Pécsi borvidék, Mátrai borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Pannonhalmi borvidék, Balatonboglári borvidék, Neszmélyi borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Tolnai borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Garamvári Szőlőbirtok, Sabar Borház, Salánki Borpince, Etyeki Kúria Borgazdaság, Pántlika Pincészet, Tátrai Pincészet, Tűzkő Birtok, Anonym Pince, Maurus Borászat, Csillagvölgy Pincészet, Iniesta Pincészet, Hárs Család bioPincészete, Canter Borház, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Rókusfalvy Pince, Nyilas Pincészet, Katona Borház, Hilltop Neszmély Borászat, Cseri Pincészet, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Lukácsy Pince, SkizoBor, Mokos Családi Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Maul Pincészet Villány, Pócz Pincészet, Belward Pincészet, Vinatus Pince Kft.

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától