A Sauvignon blanc (Muscat sylvaner) szőlő bemutatása

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta.  Felfutása a chardonnay-hoz hasonlóan a 80-as évek elejére tehető. Tokaj-Hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható. Termőterülete kb. 560 ha. A legnagyobb mennyiségben Balatonbogláron, a Mecsekalján, Mátraalján és az Etyek-Budai borvidéken találkozunk vele.

A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.

Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Ászár-Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

Forrás:
Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosy András
Terra Benedicta – Áldott föld, 2004

 

Sauvignon blancból készített néhány bor:

Rizling Cuveé, Pannonhalmi Sauvignon blanc, Sauvignon Blanc 1014, Prémium fehér válogatás, Frazír , Mi Újság - Sauvignon Blanc, Triola, Móri Sauvignon blanc, Sauvignon blanc, SKIZO Sauvignon , Frazír, Sabar Sauvignon blanc 2015, Blanca 2017, Solar, Sauvignon Blanc 2017, Lellei Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, AI8 Blanco, Sauvignon Blanc , Soproni Sauvignon Blanc, Aszófői Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc , Etyeki Sauvignon Blanc-késői szüret, Magnus Sauvignon Blanc, Tűzkő Sauvignon Blanc

 

A sauvignon fajtacsoport hazánkban legismertebb tagja a Sauvignon Blanc, amely a chardonnay-hoz hasonlóan világszerte nagy népszerűségnek örvend. Néhány hátrányos szőlészeti jellemzője miatt csak az utóbbi évtizedekben jelent meg nálunk, s főként az utóbbi években vált közkedveltté. Készítésénél nem tapasztalható az a kettősség, mint a Chardonnay esetében, ugyanis általában a kötött, meszes talajokat kedveli, így az Etyek-budai-, valamint a Balatonfüred-csopaki borvidéken, illetve a Mátra- és a Bükk-hegységek bizonyos részein talált otthonára. A Loire-menti sauvignonokhoz hasonlóan nálunk is az elsődleges illat- és ízjegyek: a farkasalma, csalán, fő, friss gyümölcsök dominálnak borában.

Forrás:
Benyák Zoltán – Dékány Tibor: Magyar borok és borvidékek (23. o.)
Corvina Kiadó, 2003

 

Borvidékek, ahol Sauvignon blanc szőlőt termesztenek:

Balatonboglári borvidék, Mátrai borvidék, Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Etyek-Budai borvidék, Pannonhalmi borvidék, Kunsági borvidék, Villányi borvidék, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Badacsonyi borvidék, Soproni borvidék, Balaton-felvidéki borvidék, Móri borvidék, Neszmélyi borvidék

 

Pincészetek, ahonnan Sauvignon blancból készült bor rendelhető:

Belward Pincészet, Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, Iniesta Pincészet, Cseri Pincészet, Pócz Pincészet, Canter Borház, Lukácsy Pince, Tűzkő Birtok, Sabar Borház, Papp Pincészet Vonyarcvashegy , Garamvári Szőlőbirtok, Tátrai Pincészet, Maurus Borászat, Salánki Borpince, Katona Borház, Nyilas Pincészet, Hilltop Neszmély Borászat, Rókusfalvy Pince, GANGL CSALÁDI BORÁSZAT , Hárs Család bioPincészete, Vinatus Pince Kft., Anonym Pince, SkizoBor, Maul Pincészet Villány, Etyeki Kúria Borgazdaság, Csillagvölgy Pincészet, Mokos Családi Pincészet

 

 

 

Borkedvelőknek

  • bejelölheti kedvenc borait
  • értesülhet a legfrissebb akciókról
  • követheti a borvilág híreit
  • közvetlenül rendelhet kedvenc borászától